Budi dio naše mreže

"Krist je moj stalni motiv. Tijekom stvaranja sam u njegovom društvu i odgonetavam njegov lik i lice, a On mi dopušta da mu se približim", rekao je akademski kipar Petar Ujević koji je ujedno i autor idejnog rješenja skulpture "Uskrsli Krist" u Belišću.

/ Hana Kilijan

“Trebamo vas. Naša služba treba vašu suradnju. Kao što znate, naša služba je da propovijedamo svijet duha, nevidljivoga, neizrecivoga, odnosno svijet Boga, da ga činimo bliskim, razumljivim i privlačnim. A vi ste upravo u tome savršeni učitelji. To je vaša zadaća. Vaše poslanje. Svojom umjetnošću vi zahvaćate svijet duha i njegova bogatstva, oblačite ga u riječ, boje, oblike, te ga tako činite pristupačnim”, rekao je papa Pavao VI. šezdesetih godina prošloga stoljeća uputivši poziv umjetnicima i potičući ih da svojim radom svjedoče za Istinu.

Njegovom se pozivu mnogo godina poslije odazvao akademski kipar Petar Ujević čija je skulptura “Uskrsli Krist” otkrivena je i blagoslovljena na blagdan Uzvišenja svetog Križa 15. rujna 2019. u Belišću.

Foto: Župa sv. Josipa Radnika u Belišću

“Zamisao je potekla iz Belišća od dobrih ljudi na čelu sa župnikom fra Brankom Janjićem te profesorom Brankom Matišićem i gospodinom Šimom Šarčevićem. Bio sam pozvan na natječaj, a moja kompozicija “Uskrsli Krist” koji izlazi iz križa je pobijedila. Uslijedile su pripreme arhitektonske podloge, materijala, biranja najbolje pozicije u parku na ulazu u grad i povećanje malog modela makete”, prisjetio se Ujević.

Rad na skulpturi bio je intenzivno druženje s Kristom danima i mjesecima!

Cijeli proces pripreme trajao je oko godinu dana tijekom kojih su se, kako je Ujević istaknuo, izmjenjivali rad, stvaranje i molitva.

“Prvo sam modelirao i dorađivao Uskrslog Krista. Sve ono što je bilo u maloj skici, kada se poveća na 240 cm visine, biva drugačije i zahtjevnije. Bilo je to intenzivno druženje s Kristom danima i mjesecima. To je neobična priča. To su i rad i stvaranje i molitva. Drugi dio procesa bio je prijenos i lijevanje u trajnom plemenitom materijalu bronci. Uslijedila je izrada križa iz kojeg Krist izlazi ostavljajući svijetlu siluetu kroz koju se vidi nebo, sjaji sunce, a On širi ruke i kreće prema nama siguran. Križ je izgrađen od materijala kojeg su izradili domaći majstori iz Belišća”, rekao je Ujević.

Foto: Župa sv. Josipa Radnika u Belišću

Bavljenje sakralnom umjetnošću poseban je blagoslov. Ujević ističe kako je Krist njegov stalni motiv.

“Tijekom stvaranja sam u njegovom društvu i odgonetavam njegov lik i lice, a On mi dopušta da mu se približim. Grad Belišće i taj divni napaćeni kraj blizu su Vukovaru. Gledajući u skulpturu učini mi se kao da je ranjeni Isus izišao iz ranjenog Vukovara, umro, uskrsnuo, raširio ruke i ide prema svima, grli sve. Na blagom mu licu blagi osmijeh, napravio je nekoliko koraka, a križ je ostao iz njega. Blagoslivlja zemlju, žito, sunce i ljude”, rekao je Ujević opisavši svoj doživljaj skulpture.

Rad, stvaranje i molitva!

Posebnost sakralne umjetnosti je, smatra Ujević, u tome što je kreativna misao uvijek usmjerena prema čovjeku koji čezne za Bogom.

“Kada se stvara sakralna skulptura ili reljef, onda je kreativna misao usmjerena prema ljudima koji to gledaju i doživljavaju. Spoznaja da se netko moli ispred tvoga kipa traži maksimum snage i ozbiljnost prepoznatljivosti koja mora biti prisutna. Oni koji nisu duhovni nemaju dvojbi jer preskaču ono najvažnije. Duhovnost se prenosi na svjetovno stvaralaštvo i uvijek se osjeti njena prisutnost neovisno o tome što autor stvara”, istaknuo je Ujević.

Foto: Župa sv. Josipa Radnika u Belišću

“Krist je početak i završetak svakog mog dana. Biti s njim u društvu oči u oči je zaista privilegij. Spoznaja i molitva se upotpunjuju iz dana u dan. Krist je pobjednik i kao takav će ponovno doći”, zaključio je akademski kipar Petar Ujević.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja