Budi dio naše mreže

Uz 110. godišnjicu rođenja i 60. godišnjicu smrti mo. Albe Vidakovića sjećamo se njegovog djela, osobito njegovih misa koje je skladao za potrebe zagrebačke katedrale gdje je bio regens chori - ravnatelj zbora.

/ Matija Maša Vekić

Skladao je ukupno devet misa – devet remek-djela. Među najznačajnijima je Missa Gregoriana za četveroglasni muški zbor, solo i orgulje na temu gregorianskih korala, zatim Missa Caeciliana za četveroglasni mješoviti zbor i orgulje. Zatim Missa Simplex, I. staroslavenska Misa – troglasna misa koja je najčešće izvođena, II. Staroslavenska Misa, III. Staroslavenska Misa, Istarska Missa u kojoj je upotrebljen folklor u liturgijskoj glazbi, što je do tada bilo gotovo nezamislivo itd. 

 Missa Caeciliana je napisana po narudžbi tadašnjeg nadbiskupa zagrebačkog Alojzija Stepinca, danas blaženoga Alojzija Stepinca, kojemu je kasnije i posvećena riječima: „Najvećem ljubitelju crkvene glazbe i univerzalnom humanistu.“ .

Od većih glazbenih formi mo. Vidaković je uglazbio još jedan oratorij, četiri litanije, pedeset ostalih duhovnih skladbi, četrnaest instrumentalnih skladbi itd.

Albe Vidaković rođen je u Subotici, 2. listopada 1914., gdje je završio osnovnu školu i Muzičku školu. U Travniku je završio sjemenišnu gimnaziju a Katolički bogoslovni fakultet u Zagrebu. Za svećenika je zaređen u Subotici 1937. godine. U Rimu je 1941. godine završio Papinski institut za crkvenu glazbu i onda se, zbog ratnih neprilika nije mogao vratiti u Suboticu pa se, uključio u glazbeni i kulturni život Zagreba. Bio je profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu i ravnatelj zbora te profesor na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Godine 1963. osnovao je Institut za crkvenu glazbu pri KBF-u i bio njegov prvi ravnatelj. Umro je u Zagrebu,18. travnja 1964. godine.

Tomo Vereš za njega je napisao da je “on u isti mah bio dobar svećenik, i istinski glazbenik, i ozbiljan znanstvenik. Kao znanstvenik tražio je istinu, kao glazbenik otkrivao je ljepotu a kao svećenik vodio je ljude Bogu. Ali za njega to nisu bila tri različita zanimanja, nego samo jedno svećeničko zvanje ostvareno na tri različita načina.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja