Budi dio naše mreže

Župa bl. Alojzija Stepinca u Zagrebu je ove nedljelje, 17. 9. ponovno započela koristiti predvorje OŠ Jure Kaštelana za bogoslužja i blagdane.

/ im

Još od 1999. na snazi je odluka Ministarstva prosvjete i športa i Gradskog ureda za obrazovanje i šport kojom se Župi predvorje daje na raspolaganje. Župa je prestala koristiti prostor zbog
rušenja i obnove škole. Tijekom pandemijskih godina i za vrijeme obnove, župa je za bogslužje i blagdane koristila malu dvoranu i kapelicu Pastoralnog centra u Rogozovoj ulici.

Župnik Antun Vukmanić je osigurao da u nedjelju bude služeno pet misa kako bi se pandemijske mjere mogle pravilno provoditi. Nakon skoro dvije godine, bogoslužja nedjeljom se vraćaju u prostore OŠ Jure Kaštelana. Mise preko tjedna su i dalje u kapelici Pastoralnog centra.

Prvu nedjeljnu misu u 9 h u novom školskom predvorju predvodio je mons. Mijo Gorski. U propovijedi je upozorio okupljeni narod da je važno praštati zbog Boga koji nam je darovao život, vjeru, nadu i ljubav. Iz zahvalnosti za te darove koje nismo sami zaslužili, trebamo oprostiti drugima. Oprostiti trebamo i zbog nas samih. Mržnja i osveta truju nas same, a ne one prema kojima je usmjerena. Za svoje dobro i za zahvalu za sve darove koje nam je darovao moramo opraštati „sedamdeset puta sedam“ puta. Na kraju se okupljenima obratio i ravnatelj škole Krešimir Supanc koji je izrazio dobrodošlicu kao i iskrenu želju da uskoro Župa dobije i adekvatni prostor za liturgijska slavlja.

Nakom mise je župna Obiteljska zajednica organizirala mali domjenak i druženje. Kako bi se školsko predvorje prilagodilo i uljepšalo za potrebe mise brinu se tzv. školske ekipe sakristana. U subotu 16. 9. već je sve bilo spremno za misu. Sakristani stare generacije su se pobrinuli da svoje znanje prenesu sakristanima nove generacije. Urediti prostor za najveće katoličke slavlje i molitvu je izazov koji entuzijastični sakristani župe uvijek savladaju.

Zahvalni Bogu na većem prostoru za misna slavlja, župljani ističu kako radosno iščekuju što skoriju izgradnju župne crkve.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja