Budi dio naše mreže

Povodom 80 godina salezijanske župe Sv. Ivana Bosca u Podsusedu braća salezijanci su na mrežnim stranicama ove zagrebačke župe, koja graniči na zapadu glavnoga grada sa Zaprešićem, objavili detalje oko upravo započetog projekta izgradnje novog i suvremenog Pastoralnog centra 'Sv. Ivan Bosco'. Centar će se graditi na zemljištu i u kompleksu podsusedske župe koja je između ostalog prvi korak svećeničke formacije za sve mladiće koji su osjetili poziv postati svećenikom subratom u Družbi sv. Franje Saleškog (lat. Societas Sancti Francisci Salesii).

/ anh

Župnik Podsuseda je don Anto Stojić, a don Mladen Delić, odgojitelj i voditelj salezijanske zajednice za odgoj duhovnih zvanja u kući, te su zajedno s djecom iz župe i don Brankom Bendrom, povjerenikom za pastoral mladih Hrvatske salezijanske provincije, snimili promotivni i poticajni video jer ovaj projekt treba jako puno složnih ruku.

„Radosna vas srca obavještavamo da je u Podsusedu pokrenut projekt izgradnje novog pastoralnog centra ‘Sv. Ivan Bosco’. Župljani župe Sv. Ivan Bosco već 20 godina sanjaju ovakav projekt i sada je konačno stiglo vrijeme da se taj san ostvari.”

Budući Pastoralni centar i salezijanski oratorij u Podsusedu (Izvor: zupa-don-bosko-podsused.hr)

Prema projektima taj budući centar predstavlja prostore Oratorija koji trenutno nedostaje u ovoj salezijanskoj župi, a zaokružuje prostor pristupnog trga ispred samostana i crkve. 

Na mjestu današnjeg vanjskog igrališta planira se i garaža samostana. Igralište će biti na istom mjestu, ali povišeno s pristupom novim prostorima s trga i novoplaniranim tribinama.

Salezijanska župa u Podsusedu (screenshot)

Poseban je naglasak – pojašnjavaju zagrebački salezijanci – stavljen na promišljanje prostora Oratorija i njihovog specifičnog pastoralnog rada s mladima. 

Središnje mjesto činit će velika dvorana s vanjskim trijemom kao produžetkom i prijelazom unutarnjeg na vanjske prostore.

Budući Pastoralni centar i salezijanski oratorij u Podsusedu (Izvor: zupa-don-bosko-podsused.hr)

Novi pastoralni centar predstavlja zapravo dovršetak prostora župe, zajedno s nedostajućim servisnim prostorima, i urbanističko zaokruživanje vanjskog prostora ispred njihove crkve u Podsusedu.

Vizualno se uklapa – prema planiranim projektima – u visinsku razliku postojeće podsusedske padine, jer taj dio grada je na obroncima Medvednice, te vanjskom formom uokviruje sve novoplanirane sadržaje.

Budući Pastoralni centar i salezijanski oratorij u Podsusedu (Izvor: zupa-don-bosko-podsused.hr)

Prvi je korak za sve ipak bilo odobrenje Provincije i potom izrada ovog idejnog rješenja. Nakon odobrenja Gradskog ureda za planiranje i izgradnju te prikupljenih svih posebnih uvjeta, izrađuje se glavni projekt s kojim se ide u ishođenje građevinske dozvole, a detaljnije su sve objavili na župnim mrežnim stranicama.

Također, u svrhu izgradnje Pastoralnog centra otvoren je poseban bankovni račun namijenjen isključivo tome i svatko svojim doprinosom može pomoći budućoj izgradnji.

Oratorij u Podsusedu (screenshot)

Budući Pastoralni centar i salezijanski oratorij u Podsusedu (Izvor: zupa-don-bosko-podsused.hr)

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja