Budi dio naše mreže

Zanimljiva šahovska večer odigrala se u ponedjeljak 5. studenoga u vjeronaučnoj dvorani u prizemlju Franjevačkoga samostana na zagrebačkom Kaptolu. Članovi Franjevačkoga svjetovnoga reda koji su od 2012. godine okupljeni u šahovsku grupu "La Verna" odigrali su simultanku s velemajstorom Alojzijem Jankovićem.

/ mp

O svim šahovskim izazovima, uz simultanku s članovima “La Verne”, otkrio je velemajstor Janković u razgovoru za Glas Koncila.

Alojzije Janković je rođen u Vinkovcima 2. travnja 1983. godine. Bio je prvak Hrvatske 2015. godine, a s reprezentacijom Hrvatske 2017. podijelio je treće mjesto u Europi. Voditelj je emisije “Šahovski komentar” na HRT 3. Glavni je tajnik Hrvatskoga šahovskoga saveza te član Izvršnoga odbora Svjetske šahovske organizacije FIDE. Magistar je ekonomije i stručni specijalist sportskoga menadžmenta. Živi u Zagrebu, oženjen je i otac jednoga djeteta.

Kako je istaknuo Janković,  šahovska simultanka mjesto je susreta šahovskoga majstora sa zaljubljenicima u šah.

“Šah spaja ljude različite dobi, spola i materijalnoga statusa, savršeno se uklapa u ono što franjevački red propagira i iznimno mi je drago da su šahu otvorili vrata i naši franjevci. Bez obzira na natjecanje što kao šport šah u sebi ima, šah je prije svega radost kroz ljepotu svojih kombinacija i neočekivanih rješenja za pločom, čime brzo osvaja srca mnogih”, nadodao je.

Janković je naglasio kako je internet u potpunosti promijenio ljudsku svakodnevicu te da ni šah nije imun na to.

“Dok se nekada s uzbuđenjem čekao trenutak kada će neki šahovski majstor, čak i velemajstor, doći odigrati šahovsku simultanku ili održati predavanje, danas informacije putuju svjetlosnom brzinom. Partija odigrana u najudaljenijem kutku svijeta putem šahovskih elektroničkih ploča već je predmet analize, a izvedeni zaključci nadohvat ruke – što mladoj populaciji uvelike olakšava posao”, naglasio je.

Alojz Janković poručio je kako šah u Hrvatskoj ima veliku tradiciju, naglasivši kako gotovo da nema odraslih koji se ne sjećaju kako su igrali šah sa svojim djedovima i očevima ili u osnovnoj školi.

Za sve zainteresirane “La Verna” se okuplja ponedjeljkom i srijedom od 18 do 21 sat u vjeronaučnoj dvorani u prizemlju Franjevačkoga samostana na zagrebačkom Kaptolu.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja