Budi dio naše mreže

U srijedu, 12. listopada u 20 sati o manipulaciji u obitelji i braku govorila je logoterapeutkinja i duhovna terapeutkinja, voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba HKS-a dr. sc. Anita Dučkić Sertić.

/ im

Anita Dučkić Sertić kazala je da u praksi rijetko dolazi do suprotstavljanja manipulatorima. “Prvo iz razloga što živimo u takvom podneblju gdje ono što učimo u svojim obiteljima poslije prenosimo na nove naraštaje. Nekada nismo svjesni da je riječ o manipulaciji ili kontroli do onog trenutka dok nam netko drugi promatrajući ono što mi proživljavamo to ne kaže i tek onda počnemo o tome promišljati.  Inače gutamo nešto, a da nismo toga svjesni što je zapravo. Nerijetko imamo situacije kada se probudimo i kažemo da idemo to rješavati nego je često potrebno da nam netko drugi to prokaže i da počnemo to rješavati netko uspješno, a netko manje uspješno. Zato smo tu da pomognemo”, rekla je.

Ako postavim svoje granica onda pomažem i toj drugoj osobi da postavi svoje.

Govoreći o sukobima istaknula je kako često imamo predrasude o njima da je to nešto ružno i neprihvatljivo. “Zapravo ako je riječ o nekakvom zrelom postavljanju granica onda sukob može biti vrlo konstruktivan i treba biti konstruktivan i to znači da ne odustajem od onoga što je ispravno kako bi zaštitila sebe i drugu osobu. Ako postavim svoje granica onda pomažem i toj drugoj osobi da postavi svoje. Važno je postaviti granice jer ovako činimo osobu neodgovornom, manipulativnom i podržavamo da produbljuje svoj grijeh “, istaknula je te dodala kako je zdravo ući u sukob ne vrijeđajući drugu stranu nego govoreći iz pozicije ono što ja osjećam i što je mene povrijedilo. “Idem iz moje perspektive što ja doživljavam i onda će osobi nekako biti lakše. Možda ne u samom početku, ali potrebno je na to ukazivati na situacije koje nisu dobre i koje nas bole. Nikoga ne optužim i samo govorim što se meni događa i nekako razvijamo senzibilitet kod druge osobe da sagleda i tu dolazi prostor za promjenu”, naglasila je.

Kako se pripremiti za dobar sukob?

Istaknula je da je prije svega važno imati čvrstu osobnost. “Važno je znati tko ja jesam i koja je moja vrijednost u osobi Isusa Krista. I to mi negdje daje snage da mogu podvući crtu i reći da dalje više ne ide i da sada moramo sjesti i riješiti neke stvari putem kako život ide i kako se stvari događaju. Ne mogu se ja pripremiti, mogu mentalno, ali je najbolje da ta svjesnost tko ja jesam i što mi znači ta osoba preko puta mene s kojom želim ući u sukob i da to imam na pameti cijelo vrijeme gdje su moje granice i do kuda idem. Važna je duhovna pozadina da se moli da me Duh Sveti vodi cijelim putem da ne krenem dobrim putem, a onda na kraju završim u svađi koja je i destruktivna i gdje ćemo raniti jedno drugo. To nema smisla”, pojasnila je.

Anita Dučkić Sertić kazala je da ćemo isključit odnose koji nam nisu bitni, s nekima ćemo se učiti nositi i postavljati nutarnje granice dokle mogu podnijeti stvari i onda taj zdravi sukob gdje ulazimo u nj. I držat ću taj stav dok ne uočim da je ta promjena trajna.

Simptomi po kojima možemo prepoznati manipulatora

“Manipulacija je način kako da ostvarim svoju potrebu koristeći drugu osobu ili neku drugu stvar. Najčešće u braku manipulaciju možemo prepoznati kroz laži, obično manipulatori znaju nabijati osjećaj krivnje, nabijanjem grižnje savjesti drugoj osobi. Mogu biti retoričari koji nas uvjeravaju u nešto što nisam rekla ili što napravila. Nerijetko se to događa u bračnim ili obiteljskim odnosima da nas roditelji počinju manipulirati. Iznutra osjećam da je nešto ispravno, ali mi se nameću tuđe misli, rečenice i nešto što nisam rekla i učinila i tako me se emocionalno veže. Najčešće ide kroz izvrtanje činjenica. Imamo kršćansku manipulaciju kada koristimo Boga da bismo mogli manipulirati. Kakav si ti kršćanin kad ti to činiš? Ništa ti ne znači tvoj odlazak u crkvu ili tvoja molitva. Nabijamo osjećaj krivnje. A jedan od simptoma je i izoliranje te osobe. To najčešće prepoznajemo u odnosima i to muškarci čine. I nemamo samo manipulaciju nego i kontrolu. Imamo emocionalne manipulativce i agresivne. Najlakše je izolirati iz obitelji kroz strah i agresiju. A žene će često na fini, perfidni i prijetvorni način izolirati muža.”

Manipulacija je način kako da ostvarim svoju potrebu koristeći drugu osobu ili neku drugu stvar.

A na pitanje tko može pomoći osobi da se suoči s manipulatorom ili kontrolorom odgovorila je da je važno da osoba potraži stručnu pomoć ako se to primijeti u obitelji. “Nerado preporučam da nekakve detalje iz života prepričavamo prijateljima, roditeljima jer oni mogu biti subjektivni, ali je dobro čuti što nam oni govore. Nekada je dobro čuti što oni govore, promisliti i početi sami promatrati i kada a vidimo da je riječ o manipulaciji i kontroli onda je potrebno potražiti stručnu pomoć koja će me osnažiti i biti mi podrška da mogu postaviti zdrave granice i da onda idem rješavati stvari na konstruktivan način”, rekla je.

Uloge i kategorije manipulaciju prisutnu u obitelji i braku

“Manipulacija i kontrola su duhovne kategorije i one ne biraju niti spolne uloge ni rodne uloge. Istovremeno dijete može biti manipulator, može biti kontrolor nad svojim roditeljima i to mala djeca. Kao što roditelji mogu biti jedni drugome, odrasla djeca sa starijim roditeljima, stariji roditelji s odraslom djecom.”

A na pitanje kada će odraslo dijete prepoznati da se mora odmaknuti rekla je: ” Treba se postaviti unutarnja granica i jako važno je znati identitet u Isusu Kristu. Bog nam je postavio granice i Bog poštuje svoje granice. I on očekuje od mene da ih poštujem. Ono što ja trebam učiniti neće Bog učiniti umjesto mene, ali ono što Bog čini ja se ne mogu u to uplitat, niti imam pravo na to, niti mogu na bilo koji način na to utjecati. Ja trebam napraviti svoj dio, a Bog će napraviti svoj dio u mojemu životu. Tek onda mogu biti sretna, zadovoljna i uspješna. Moram postaviti unutar sebe granice do kojih mogu brinuti se i skrbiti za svoje roditelje, razumjeti ih i reći im na temelju svoje odluke do kud se može ići. Potrebna nam je mudrost jer je jako važno na koji način ćemo pristupiti osobi i na koji način ćemo se ophoditi s osobom da ju poštujemo i volimo, ali da zadržimo zdrave granice jer je to zdravo i za nju”.

Ono što ja trebam učiniti neće Bog učiniti umjesto mene, ali ono što Bog čini ja se ne mogu u to uplitat, niti imam pravo na to, niti mogu na bilo koji način na to utjecati.

Osvrnuvši se na granice prema djeci rekla je: “Roditelji moraju znati postaviti granice svojoj maloj djeci za dobrobit toga djeteta jer ako ne postavimo granice jednog dana ćemo imati nezrelo emocionalno, duhovno i psihološko dijete koje će koristiti druge ljude i manipulirati i napraviti nered od svoga živote. I nikada se neće ostvariti u onome što Bog ima za njega. Važno je da djeca jasno znaju što mogu i što ne mogu”.

Govoreći o manipulaciji vjerskim osjećajima kazala je do je to jako opasno. “Jako je važno da osoba bude svjesna istine Božje riječi. poštovanje prema roditelju ne znači da ja u potpunosti moram slušati ono što mi roditelji kažu kao odrasloj osobi i da ja donosim odluke kako oni smatraju da su one najispravnije za moj život. I to nerijetko događa i kod odabira partnera ili partnerice”, istaknula je.

“Uvijek je važno potražiti pomoć ako vidiš da ne možeš sam riješiti situaciju”, zaključila je.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja