Budi dio naše mreže

Zašto se nekim ljudima ili obiteljima u vrijeme blagdana dogode svađe, nesporazumi? Što dovodi do obiteljske otuđenosti u vrijeme blagdana? I može li se to spriječiti? Jesu li blagdani vrijeme za rješavanje problema? Kako stvoriti idealnu obitelj, osobito u vrijeme blagdana? Kako preživjeti samačke Božićne blagdane? O ovim pitanjima razgovaralo se u emisiji "S druge strane ogledala" u srijedu, 14. prosinca. Gošća emisije bila je dr. sc. Anita Dučkić Sertić, logoterapeut i duhovni terapeut, voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba HKS-a. Urednica emisije je Tanja Maleš.

/ tg

Potreba za terapijskim razgovorom u zimsko vrijeme je intenzivnija, osobito u vrijeme blagdana, kažu brojni terapeuti. Zašto je tako? Zašto smo napetiji, osjetljiviji?

“Ono što mi svojim fizičkim očima gledamo – blještavilo, pogotovo u adventsko predbožićno vrijeme, sve je sjajno i nekako to utječe na naše emocije da postajemo senzitivniji, nježniji. S druge strane, svako od nas nosi nekakve svoje poteškoće unutar sebe, napetosti, frustracije i onda se dogodi taj sukob između prvog i drugog. A opet znamo da su u prosincu kraći dani, depresivno je zbog česte kiše, hladno je, čovjek postaje nekako apatičan, nema volje ni za što”, istaknula je Anita Dučkić Sertić.

dr. sc. Anita Dučkić Sertić, logoterapeut i duhovni terapeut, voditeljica Centra za promicanje dobrobiti ranjivih osoba HKS-a i Tanja Maleš.

“Dovoljna je neka manja stvar, manji okidač da eksplodiramo i napravimo kaos umjesto da se još više povežemo, da se više volimo. Zapravo nam blagdani obično budu za rješavanje takvih kriznih situacija. Mnoge domaćice, supruge i majke sada su pod posebnim pritiskom. I na društvenim mrežama vidimo karikaturu koja kruži: ‘da dolazi Isus, a ne sanitarna inspekcija’. Mnogi žele urediti dom, toliko toga pripremiti. Ne smijemo smesti s uma ono što je najvažnije, mi slavimo Kristov rođendan i trebamo pripremiti svoje srce za rođenje Krista u nama. Te izvanjske stvari, nakuhavanja, spremanja, slijedova menija, kolača, sve je to u redu i treba biti dom čist, ali nije to smisao Božića. Nažalost, Božić nam se pretvorio u jedan sekularni praznik”, rekla je.

Što se više povezujemo s vertikalom (Bogom), to ćemo imati bolje odnose horizontalno.

“Moramo izdvojiti vrijeme za osobni susret s Kristom, to je bit Božića, a onda uređenje dekoracija i jela imaju smisla. Hrana sama po sebi nema smisla osim da utaži našu glad i da se međusobno družimo, ali ja se želim prvo nahraniti Kristom. Tek tada to poprima neku novu dimenziju, dublje zajedništvo”, naglasila je.

“Također ogroman bor nije smisao Božića, ne treba ništa isključivati, ali trebamo s mirom Božjim pristupiti svemu pa i kićenju. Potrebna je i osobnu molitvu. svakodnevna iz koje ću crpiti snagu, mir i normalno funkcionirati u bračnom i obiteljskom životu. Savršeni odnosi ne postoje, ali su važni zdravi, konstruktivni, funkcionalni odnosi. Prioritet je živi odnos odnos s Bogom pa onda naši odnosi međusobno. Tek tada slijede oprane zavjese, kolača, pokloni”, kazala je.

Virtualni svijet – otuđenost od blagdana

“Utjecaj svijeta kao da nam diktira kakva treba biti dekoracija, kako trebamo ove godine urediti, je li to ‘hit’, itd. Već nakon hellowina počelo se kititi. Znači imamo s jedne strane poganski praznik, a s druge strane sad kreće priprema za Božić. Čim svijet nešto ističe i svijetu je nešto važno, znači da nismo na ‘ispravnom kolosijeku’, da se trebamo vratiti i zapitati gdje to vodi. Nemam ništa protiv kićenja, niti zajedništva, druženja uz kuhano vina i kobasice u kućicama, ali ono što je važno da imamo duboku svjesnost o značenju Božića za moj osobni život, susret s Kristom i da Krist bude centar naših odnosa. Treba biti umjeren u svemu, ali najvažnije nam mora biti da u cijeloj toj božićnoj priči važan je Isus, jer iza tih lijepih fotografija često se skriva kriva namjera, a to je da se samo lijepo predstavimo svijetu”, zaključila je.

Cijelu emisiju “S druge strane ogledala” pogledajte ovdje:

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja