Budi dio naše mreže

Sv. Rok zaštitnik je Općine Kumrovec pa će se tako i njegov blagdan ondje svečano proslaviti. Za Hrvatski katolički radio mons. Zlatko Koren podsjetio je na komunističku nepravdu prema kapelici Sv. Roka u Kumrovcu te pojasnio kako "ponekad one koji imaju neke loše planove Bog tako vodi da taj plan ispadne dobar".

/ hk

Rokovo će se i ove godine proslaviti diljem Hrvatske. Od Međimurja, gdje u župi Draškovec posvećenoj sv. Roku misno slavlje predvodi mons. Josip Mrzljak, Zagreba, gdje se svečano slavi u zavjetnoj kapeli na Rokovom perivoju iznad Britanskoga trga, Ogulina, gdje se svečano slavi blagdan sv. Roka koji je suzaštitnik župe čija se crkva nalazi u južnom predgrađu Lomostu, do Staroga Grada na otoku Hvaru, gdje središnje slavlje predvodi hvarski biskup Petar Palić.

Za Rokovo je posebno svečano u Kumrovcu. Naime, sveti Rok zaštitnik je Općine Kumrovec pa su tako hodočasničke mise u Kumrovcu slavljene u 9 i 11 sati u kapeli Sv. Roka. Župne svečanosti završit će na Rokovsku nedjelju 18. kolovoza s hodočasničkom misom u 9 sati te koncelebriranom misom u 11 sati koju predvodi vlč. Ivan Mikec, župnik u Pregradi.

Procesija nakon mise u Kapeli Svetog Roka na Rokovom perivoju 2017. / Foto: Davor Visnjic/PIXSELL

Za HKR mons. Zlatko Koren podsjetio je na komunističku nepravdu prema kapelici Sv. Roka u Kumrovcu.

“U Hrvatskom zagorju u Kumrovcu smještena je kapelica Sv. Roka koja ima dinamičnu povijest. Kada su tamo oblikovali ‘nešto’ na spomen nekoga koji nije vrijedan pamćenja, onda su porušili kapelicu iznad samoga Kumrovca kako im ljepota te kapelice ne bi otvorila pogled na ljepotu Boga. Onda su kapelicu smjestili ne više na brijeg, s kojega je ona dominirala onim prekrasnim krajolikom iznad Sutle, nego su je smjestili u nizinu između tri naselja. Ona je na neki način postala prostor koji je bio lakše dostupan vjernicima – djeci i starijima – i dobila je svenedjeljnu funkciju u tuheljskoj župi”, istaknuo je mons. Koren.

Ponekad one koji imaju neke loše planove Bog tako vodi da taj plan ispadne dobar.

Mons. Zlatko Koren / Foto: Zagrebačka nadbiskupija

“Plan onih koji su porušili kapelicu Sv. Roka bio je izbrisati spomen na sve one koji su prepoznali vječne vrijednosti i one koji su slavili Boga u svoj Njegovoj ljepoti. No, dogodilo se da su upravo tim rušenjem približili Boga ljudima kroz kapelicu koja je smještena između tri mjesta. Ponekad one koji imaju neke loše planove Bog tako vodi da taj plan ispadne dobar”, nadodao je.

“Sv. Rok se u Kumrovcu slavi jednu nedjelju na temeljima porušene crkve, drugu nedjelju kod današnje crkve Sv. Roka, a na sam blagdan u crkvi sv. Roka. To je jedno veliko okupljanje ljudi i pokazatelj da svi naši ljudski planovi nemaju neku težinu. Pokazatelj je to da je Božji plan konačni plan i da On vodi ovu povijest makar i krivudavim crtama”, zaključio je mons. Koren.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja