Budi dio naše mreže

10. nacionalni susret članova inicijative 40 dana za život je u Zagrebu od 27. do 29. kolovoza okupio članove nacionalnog tima i 80 predstavnika lokalnih timova iz cijele Hrvatske. Konferenciji je prisustvovao međunarodni koordinator Robert Colquhoun kojemu je ovo bio šesti dolazak u Hrvatsku. Nakon brojnih svjedočanstava o plodovima u Hrvatskoj i svijetu kazao je: „Vi ste heroji u svojim lokalnim zajednicama. Vidim da se vi Hrvati ponosite svojom domovinom i svojom vjerom. Upravo po tome svijetlite svima. Ovo što vi radite u Hrvatskoj, nadahnjuje druge europske zemlje."

/ dt/IKA

Tri godine prije nego što sam ostala trudna, vidjela sam te molitelje ispred bolnice. Odmah sam s čuđenjem pomislila: „Bože, hoće li oni zaustaviti svaku osobu koja je tu trudna? Poslala sam im poruku preko Facebook stranice i njihova članica Petra mi je odgovorila na koje sve načine oni pomažu trudnicama, a ja sam odgovorila: Aha, moš’ si mislit! I onda sam baš ja nakon tri godine, sa svojih 20 godina, ostala trudna! Kako nisam imala nikog, osim svoga dečka, koji mi je i danas dečko, mislila sam si: ‘Kako sam očajna!’ Jako sam plakala. Sjetila sam se Petre, javila sam joj se, a Petra me upoznala s Antonijom i Dijanom koji su svaki dan tih dana bili u Centru za život. Došla sam, sjela. Bilo mi je tako neugodno! Očekivala sam osudu. A oni… oni su, posebno Dijana, ponavljali da su uz mene, da nisam sama i da će mi pomoći apsolutno u svemu. Nisam mogla vjerovati.“, posvjedočila je majka Laura na jubilarnom, desetom po redu, nacionalnom susretu inicijative 40 dana za život.

Trodnevni je susret u jednom zagrebačkom hotelu od 27. do 29. kolovoza okupio članove nacionalnog tima i 80 predstavnika lokalnih timova iz cijele Hrvatske. Konferenciji je prisustvovao međunarodni koordinator Robert Colquhoun kojemu je ovo bio šesti dolazak u Hrvatsku. Nakon brojnih svjedočanstava o plodovima u Hrvatskoj i svijetu kazao je: „Vi ste heroji u svojim lokalnim zajednicama. Vidim da se vi Hrvati ponosite svojom domovinom i svojom vjerom. Upravo po tome svijetlite svima. Ovo što vi radite u Hrvatskoj, nadahnjuje druge europske zemlje. Sada je važno da nakon snažnog temelja izgradimo cijelu kuću.“

U ime uzoritog kardinala Josipa Bozanića, u župi sv. Josipa (Trešnjevka) središnje misno slavlje susreta predslavio je pomoćni zagrebački biskup mons. Ivan Šaško. U svojoj se homiliji obratio prisutnima povezujući rad Inicijative s evanđeljem: „Hvala vam braćo i sestre na svemu što je ohrabrilo majke i očeve, što ih je udaljilo od straha i ojačalo nadu, što im je otvorilo oči duše da u djetetu vide dar, a ne nepremostive zapreke.“

Biskup Ivan Šaško i Ante Čaljkušić

Ključ za savladavanje svih nepremostivih zapreka i zaustavljanje pobačaja jesu u prvome redu molitva i post jer je u pitanju duhovni boj – bila je glavna smjernica cijeloga susreta. Nakon svjedočanstava i radionica govorilo se i o raznim programima udruge Hrvatska za Život pod kojom Inicijativa djeluje. Najviše se govorilo o centrima za život, pro-life časopisu Pohod, timu za trudnice Nisi sama i programima za iscjeljenje rana pobačaja kod žena i muškaraca.

Nema te pandemije, nema toga potresa koji se može usporediti sa zlom pobačaja. Pobačaj ostavlja velike rane. Pobačaj je oboljenje ljudskoga duha i potres ljudske duše. Zato je ovdje u pitanju, ne napad na čovjeka izvana, već napad od samoga čovjeka na drugog čovjeka, onog nedužnog i malenog. Također, tim činom počinitelj ranjava i samoga sebe, bilo da je riječ o roditelju, bilo da je riječ o onima koji direktno ili indirektno u pobačaju sudjeluju.“, jedne su od zaključnih rečenica predsjednika Inicijative gospodina Ante Čaljkušića.

Sudionici Susreta

Programu i misnim slavljima doprinijeli su poznati katolički sastav Duhovni kutak, kantautorica Tamara Perc i desetak pojedinaca iz različitih duhovnih sastava, a vrata svojih župa otvorili su župnici vlč. Damir Ocvirk i župa sv. Josipa na Trešnjevci te vlč. Mario Pavić i župa sv. Terezije od Djeteta Isusa. Organizatori zahvaljuju i p. Marku Glogoviću, duhovnom savjetniku Inicijative na održanoj duhovnoj obnovi na početku susreta u petak, p. Niki Biliću, SJ, koji je predslavio završnu svetu misu u nedjelju, te mladomisniku vlč. Višeslavu Foretiću, članu Inicijative od njezinih samih početaka koji je sudjelovao i na ovom susretu, stojeći na raspolaganju svim sudionicima za sakrament ispovijedi.

Nacionalni tim inicijative “40 dana za život”

Završni dan susreta sudionici su se prošetali do centra grada, na Kamenita vrata, te u molitvi krunice Gospi od Kamenitih vrata predali sve svoje nakane, a osobito spas nerođenih i prestanak namjernog pobačaja u domovini i svijetu.

Inače, nova kampanja bdijenja pred bolnicama i domovima zdravlja počinje 22. rujna i traje do 31. listopada te će se u Hrvatskoj održavati na 37 mjesta bdijenja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja