Budi dio naše mreže

"Hrvatska ima milost da je, s prvom kapelom koja je otvorena u Rijeci, ljudima dan biser čija će se svjetlost širiti po Božjem planu. Plan spasenja ne počinje u Rimu, nego u Betlehemu i raste u Nazaretu. Tako je i ovdje početak u maloj kapeli na Podvežici koja će početi zračiti i ljude privlačiti. To će pomoći u rastu u vjeri stanovnika grada Rijeke”, rekao je prije pet godina svjetski promotor kapela danonoćnog klanjanja p. Justo Lofeudo.

/ Helena Anušić

Kapela danonoćnog euharistijskog klanjanja u župi sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici u Rijeci otvorena je prije pet godina, u nedjelju 30. studenog 2014. Riječ je o prvoj kapelici u Hrvatskoj koja je otvorena sedam dana u tjednu od 0 do 24 sata, a sve kako bi svi željni susreta s Kristom u Euharistiji mogli doći. Pet godina u kontinuitetu vjernici dolaze sa svojim molitvama pred Presveto i u tišini se susreću sa živim Kristom.

“Hrvatska ima milost da je, s prvom kapelom koja je otvorena u Rijeci, ljudima dan biser čija će se svjetlost širiti po Božjem planu. Plan spasenja ne počinje u Rimu, nego u Betlehemu i raste u Nazaretu. Tako je i ovdje početak u maloj kapeli na Podvežici koja će početi zračiti i ljude privlačiti. To će pomoći u rastu u vjeri stanovnika grada Rijeke”, rekao je prije pet godina svjetski promotor kapela danonoćnog klanjanja p. Justo Lofeudo.

Kapela je posvećena sv. Ivanu Vianneyu  na čiji je blagdan, 4. kolovoza 1938., tadašnji podvežički župnik mons. Adam Muchtin osnovao odbor za izgradnju crkve čime je službeno započeo njezinu gradnju.

Foto: Helena Anušić

Prema riječima župnika podvežičke župe sv. Terezije od Djeteta Isusa vlč. Ivana Šarića, sv. Vianney je u Arsu, u kojemu je bio župnik od 1818. do svoje smrti 4. kolovoza 1859., također osnovao kapelu danonoćnog klanjanja. Uz pobožnost štovanja Euharistije i to je bio motiv da upravo njemu posvetimo prvu hrvatsku kapelu danonoćnog klanjanja, rekao je vlč. Šarić.

Foto: Helena Anušić

Kapela danonoćnog klanjanja dio je atrija župne crkve sv. Terezije od Djeteta Isusa na Podvežici. Vlč. Šarić poručuje da je nakon otvorenja kapela bila otvorena samo tijekom dana, no za manje od tri tjedna krenulo se s danonoćnim klanjanjem.

“Svjedočimo da u kapelu dolazi sve više ljudi, osobito mladi. Ona je, ne samo za našu župu, nego i za grad Rijeku, pa i šire, postala duhovna oaza koja doista, 24 sata na dan, donosi živu vodu samoga Gospodina”, istaknuo je.

Kapelica je velika milost za grad Rijeku jer je Gospodin u njoj prisutan neprekidno!

Nikada se nije dogodilo da je kapela prazna, poručuje koordinatorica kapele s. Mirjam Radošević koja je često u njoj u molitvi u kasnim noćnim satima.

“Do ponoći, pa i koji sat kasnije, vjernici neprekidno dolaze. Nerijetko je riječ o muškarcima koji na molitvu dolaze s takvom pobožnošću da se i sama postidim koliko su pobožni i u kojoj mjeri znaju zašto dolaze, s kime se susreću i kako blaženi iz kapele odlaze”, rekla je s. Mirjam.

U kapelicu na molitvu dnevno dođe oko 200 vjernika i svakim danom sve ih je više, poručuje vlč. Šarić. Nakon samo godinu i pol dana od otvorenja kapela se morala proširiti, a o tome se opet razmišlja jer je postala premala za sve koji u nju svakodnevno dolaze.

Kapela danonoćnog klanjanja na riječkoj Podvežici uređena je darovima župljana i dobročinitelja dok je svetohranište dar jedne obitelji iz New Yorka koja je tim darom htjela posvjedočiti duhovnu važnost prisutnosti kapele danonoćnog klanjanja u gradu na Rječini. Ona je velika milost za grad Rijeku jer je Gospodin u njoj prisutan neprekidno.

Foto: Helena Anušić

Imamo naše malo nebo na zemlji, rekao je prije pet godina na otvorenju svjetski promotor kapela danonoćnog klanjanja p. Justo govoreći o njenoj važnosti. Kapele su i središte evangelizacije jer će joj se mnogi približiti iz znatiželje i tada će krenuti njihov put obraćenja.

Ali, moramo znati da iza svega stoji jedan nadnaravni razlog. Taj je razlog Božji poziv koji govori: ‘Dođite k meni svi koji ste umorni i ja ću vas odmoriti.’  Sv. Ivan Pavao II. je rekao da se te Isusove riječi u punini ispunjavaju i to je ta nadnaravna  stvarnost da On iz kapele klanjanja poziva ljude. Vjernici, željni u tišini osobnog susreta s Gospodinom, u kapelu mogu doći svakim danom 0 do 24 sata.

 

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja