Budi dio naše mreže

Među moliteljima krunice koji se na zagrebačkom Trgu bana Jelačića okupljaju svake prve subote u mjesecu u 8:30, ustanovljena je posebna služba Redara. Njihova je dužnost brinuti za red i mir te štititi molitelje od sotonističkih napada protivnika koji pokušavaju omesti i onemogućiti ovu molitvu.

/ hjb

Da je ovakva služba potrebna, već je odavno prorekao papa Hadrijan VI. kad je rekao da je “molitva krunice bičevanje đavla”, pa je potrebno da se molitelji obrane od nekontroliranih đavolskih reakcija, prenosi stranica posvećena Blaženiku.

Ustanovljenje službe Redara Postulaturi bl. Ivana Merza javio je jedan član organizacijskog Odbora molitelja. Evo njegove izjave: “Trenutno imamo 55 redara, pa se javila potreba da imamo zaštitnika i zagovornika na nebu. Prijedlog jednog redara je bio da nam to bude Ivan Merz, što smo svi prihvatili.” I zamolili su pomoć Postulature u sastavljanju molitve bl. Ivanu Merzu koju bi redari molili za vrijeme svoga dežurstva, ali i privatno. Molitva je sastavljena i poslana moliteljima, a donosimo je na kraju ove vijesti.

Merz je krunicu na Trgu molio prije više od stotinu godina

Međutim, kada su redari birali bl. Ivana Merza za svoga zaštitnika, nisu znali za jedan vrlo zanimljiv podatak, što je samo pokazatelj da im je ova ideja kao nadahnuće došla Odozgor. Dobro je poznato da je bl. Merz bio veliki štovatelj Djevice Marije i molitelj njezine krunice. Ali ono što se manje znade jest ovo:

Merz je svakoga dana, tijekom školske godine, dvaput prelazio preko Trga bana Jelačića s krunicom u džepu koju je putem molio, kako su to posvjedočili mnogi njegovi prijatelji i poznanici.

Bl. Merz bio je profesor na Nadbiskupskoj gimnaziji, koja se tada nalazila na Kaptolu, u zgradi današnjega Bogoslovnog sjemeništa, a tek nakon njegove smrti gimnazija se preselila na Šalatu. Kako je stanovao u Starčevićevom domu nasuprot Glavnog kolodvora, bl. Ivan išao je na posao preko Zrinjevca i uvijek je, do svoje Gimnazije na Kaptolu, prelazio preko Trga! To saznanje je veliko ohrabrenje i poticaj svim moliteljima da hrabro nastave i dalje moliti krunicu na mjestu koje je bl. Ivan Merz svakodnevno dva puta posvećivao svojom molitvom.

Ivan Merz / Foto: Facebook službena stranica

MOLITVA BL. IVANU MERZU ZA REDARE NA MOLITVI KRUNICE NA TRGU

Blaženi Ivane Merzu, svakodnevno si prolazio glavnim zagrebačkim trgom s krunicom u džepu koju si molio idući na posao. Nas, molitelje krunice na ovom istom trgu kojim si ti hodao i posvetio ga svojom molitvom, to veoma ohrabruje da ustrajemo u svojoj molitvi, unatoč teškoćama i protivljenjima.

Izmoli nam od Gospodina i po zagovoru bl. Gospe čvrstoću vjere, snagu za njezino svjedočenje, strpljivost u podnašanju protivljenja, spremnost da vršimo svetu volju našega Nebeskog Oca, kao i ostale kreposti koje su nam potrebne u našem staležu, u našim zanimanjima i u našim obiteljima.

Zagovaraj kod Gospodina naš hrvatski narod i njegovu mladež da se u njemu trajno sačuva katolička vjera, vjernost rimokatoličkoj Crkvi i sve kršćanske vrline koje su bile ponos naše prošlosti i koje, uz Božju pomoć i zagovor naših hrvatskih svetaca i blaženika, trebamo sačuvati i predati budućim naraštajima. Amen.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja