Budi dio naše mreže

Hod za život oglasio se priopćenjem u povodu objave pedijatra Darka Richtera na Facebooku da su ga iz platforme Možemo tražili tijekom izbora za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak da ne istupa javno već da nastupe koordinira s glasnogovornikom iz Gradske uprave te da ne sudjeluje na javnim manifestacijama (kao primjer spomenut je Hod za život). Kako je istaknuo Richter, ponavljali su kako se dijametralno svjetonazorski razlikuju. Richter se povukao s mjesta ravnatelja bolnice nakon što ga je na tu funkciju izabralo Upravno vijeće bolnice.

/ mp

Priopćenje Hoda za život prenosimo u cijelosti:

“Izražavamo duboku zabrinutost zbog objava prim. dr. sc. Darka Richtera, dr. med., pedijatra koji je naveo da su ga, nakon što je izabran za ravnatelja Dječje bolnice Srebrnjak predstavnici nove gradske vlasti, odnosno stranke Možemo, opetovano upozoravali da, uz ostale upute, kao ravnatelj bolnice ne smije sudjelovati u Hodu za život.

Pokušaj zabrane ili zloupotreba političke vlasti da bi se bilo kojem građaninu Republike Hrvatske onemogućilo da (zbog straha za radno mjesto ili slično) u svom slobodnom vremenu sudjeluje na bilo kojem građanskom okupljanju – predstavlja kršenje temeljnih prava i sloboda koje su Ustavom zajamčene svim građanima RH. Članak 42. Ustava Republike Hrvatske jamči svakom građaninu Republike Hrvatske pravo na javno okupljanje, a članak 38. jamči slobodu mišljenja i govora.

Također zahtjevi koje su uputili predstavnici stranke Možemo kršenje su Zakona o suzbijanju diskriminacije.

Osim što je zahtjev za nesudjelovanje u Hodu za život protuzakonit te protuustavan, on krši i deklarativna etička načela stranke Možemo. Naime, u svom Etičkom kodeksu Možemo navodi da se obavezuju poštivati Ustav i zakone Republike Hrvatske (čl. 3); da se obvezuju na poštivanje svih ljudskih prava, kako u međusobnom ophođenju, tako i u ophođenju sa svim pojedincima ili grupacijama građana i građanki (čl. 15).

Hod za život građanska je inicijativa kroz koju se svake godine više desetaka  tisuća hrvatskih građana, sukladno svojim ustavnim pravima, miroljubivo okuplja u gradovima diljem Hrvatske izražavajući svoj znanstveno utemeljeni stav da život svakog čovjeka počinje začećem. Kroz Hod za život zalažemo se za zaštitu prava na život od začeća do prirodne smrti te za zaštitu, pomoć i ostvarivanje prava majki, očeva i svake obitelji.

Očekujemo da se stranka Možemo i, sada već bivši članovi Upravnog vijeća Dječje bolnice Srebrnjak, javno ograde od ovakvih protuzakonitih postupaka kojima ozbiljno narušavaju demokratske standarde i krše prava građana na javni angažman. Isto tako, očekujemo da nadležne institucije istraže ovo ozbiljno narušavanje demokratskih sloboda u RH ulažući veće napore u zaštitu temeljnih prava i sloboda građana Republike Hrvatske.”

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja