Budi dio naše mreže

Ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja Ante Mrgan u emisiji "Aktualno" Hrvatskog katoličkog radija u četvrtak pozvao je sve ljude dobre volje da pomognu pri nabavi kontejnera za knjige iz knjižnice koja je stradala potresom.

/ im

Ante Mrgan istaknuo je da ne zna u kakvom je stanju knjžnica nakon novog potresa koji se dogodio u srijedu, 6. siječnja.

“Zgradu petrinjske knjižnice prije ovog novog potresa obišao je statičar. Zaključak je da je zgrada neupotrebljiva i dobila je crvenu naljepnicu. Srećom krov iznad odjela za odrasle, nadam se da nije oštećen tako da za sada ne postoji opasnost stradavanja knjižne građe od atmosferskih utjecaja. Iznad dječjeg odjela je betonska ‘deka‘ tako da će i taj fond vjerojatno ostati zaštićen. Zgrada je zaključana. Da bi se uopće pristupilo spašavanju knjižne građe potrebno je poštivati određene procedure”, rekao je.

Želja mu je spasiti knjige iz Gradske knjžnice i čitaonice Petrinja i na takav način omogućiti kakav takav rad knjižnice.

Knjižnica je ono što jesmo, knjižnica je Petrinja, Petrinja je knjižnica, a grad bez knjižnice nije grad.

“Potpuno razumijemo da kontejneri znače život i da mnogi rekao bih s pravom misle da knjige sada nisu bitne. Međutim, ako nemamo knjižnicu nemamo ni identitet, nemamo našu čuvaricu pisane riječi, ukratko, knjižnica je ono što jesmo, knjižnica je Petrinja, Petrinja je knjižnica, a grad bez knjižnice nije grad. Zato nam trebaju kontejneri, to je jedino rješenje jer u Petrinji ne postoji zgrada u javnom vlasništvu koja bi bila upotrebljiva. U kontejnere ne bismo samo spremili građu, već bi organizirali i obnovili kakav takav rad knjižnice u novostvorenim uvjetima”, istaknuo je.

“Život u Petrinji se naglo promijenio, ali se nadam da će uskoro prestati ovo podrhtavanje i da ćemo moći početi s obnovom. Poslije ću otići do knjižnice i provjeriti kakvo je trenutno stanje unutra. Ne mogu točno reći kada ćemo krenuti sa spašavanjem knjiga, ali se nadam da ćemo uskoro moći izvući ih van”, istaknuo je Mrgan.

“Nadam se da ćete moći pomoći u nabavci kontejnera, barem pet komada odnosno koliko se može. Ako želite uplatiti novčane donacije one mogu biti u kunama i eurima. Molimo svakoga tko uplati bilo kakvu donaciju da obvezno pošalje na e-adresu:  ravnatelj@gkc-petrinja.hr svoje ime i prezime, naziv ustanove, udruge i sl. i iznos koji je uplaćen. Budući da je ovo poseban račun riznice za donacije glede potresa, na taj način ćemo lakše pratiti iznose koji pripadaju knjižnici. Hvala svima”, zaključio je ravnatelj Gradske knjižnice i čitaonice Petrinja Ante Mrgan.

IBAN: HR2823900011500198069 Grad Petrinja – donacije – knjižnica

SWIFT: HPBZHR2X

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja