Budi dio naše mreže

Cvjetnica ili Nedjelja muke Gospodnje kršćanski je blagdan koji se slavi u nedjelju prije Uskrsa i uvod je u Veliki tjedan. Crkva se spominje Isusova ulaska u Jeruzalem u dane prije Pashe, opisanog u sva četiri Evanđelja, ali i njegove muke koja je uslijedila nakon toga. Misa je posvećena Isusovoj muci i na njoj se čita cijeli izvještaj o Muci iz Evanđelja. Pogledajte raspored misa na Nedjelju muke Gospodnje u nadbiskupijama i biskupijama diljem domovine.

/ mp

Đakovačko-osječka nadbiskupija

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodit će misno slavlje i blagoslov maslinovih grančica u đakovačkoj prvostolnici sv. Petra s početkom u 10:30 sati.

U osječkoj konkatedrali sv. Petra i Pavla misno slavlje i blagoslov maslinovih grančica s početkom u 10 sati predvodit će đakovačko-osječki pomoćni biskup mons. Ivan Ćurić.

Splitsko-makarska nadbiskupija

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić predvodit će blagoslov maslinovih graničica ispred katedrale i euharistijsko slavlje u splitskoj katedrali sv. Dujma s početkom u 10 sati. Nakon mise započet će 40-satno klanjanje koje završava na Veliku srijedu, 31. ožujka, kada će splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić u katedrali predvoditi misno slavlje u 11 sati.

Riječka nadbiskupija

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodit će obred blagoslova maslinovih grančica i misno slavlje u katedrali sv. Vida u 11 sati. Zbog pandemije koronavirusa izostat će procesija kao i pjevanje Muke. S obzirom na ograničen broj vjernika koji će moći sudjelovati na euharistijskom slavlju, misa će se moći pratiti u izravnom prijenosu na Facebook stranici i Youtube kanalu Riječke nadbiskupije.

Istoga dana misu u riječkoj prvostolnici u 8 sati predvodit će rektor katedrale sv. Vida mons. Matija Matičić.

Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić predvodit će misno slavlje u Trsatskom svetištu s početkom u 11:30 sati.

Zagrebačka nadbiskupija

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, zbog nemogućnosti slavlja u prvostolnici, predvodit će misu u Župi Dobrog Pastira –  Brestje s početkom u 11 sati.

Zadarska nadbiskupija

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić predvodi blagoslov maslinovih grančica i misno slavlje u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 11 sati.

Foto: Robert Anić/PIXSELL

Dubrovačka biskupija

Misu u katedrali Gospe Velike s početkom u 10 sati predslavit će delegat s ovlastima generalnog vikara Dubrovačke don Hrvoje Katušić, rektor crkve sv. Vlaha u Dubrovniku. Prijenos slavlje moći će se pratiti putem YouTube kanala i Facebook profila Dubrovačke biskupije, radija i televizije.

Nakon mise u katedrali će početi 40-satno klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom koji će biti izložen u nedjelju do večernje mise, te u ponedjeljak i utorak od jutarnje do večernje mise. Vjernici mogu doći, i tijekom ta tri dana zadržati se u osobnoj molitvi poštujući epidemiološke mjere.

Gospićko-senjska biskupija

Gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić predvodit će misno slavlje u senjskoj katedrali Uznesenja Blažena Djevice Marije. Misi će u 10 sati prethoditi blagoslov grančica na trgu Cilnica i ophod ulicama Senja.

Požeška biskupija

Požeški biskup Antun Škvorčević će u zajedništvu s vjernicima grada Požege i svećenicima katedralne župe i središnjih biskupijskih ustanova predvoditi euharistijsko slavlje u 11 sati u katedrali sv. Terezije Avilske u Požegi. Euharistijsko slavlje počinje blagoslovom grančica i svečanom procesijom od požeške crkve sv. Lovre.

Sisačka biskupija

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će misno slavlje u 10 sati u Pastoralnom centru “Petar Žagmeštar” katedralne župe u Sisku. Misi će prethoditi blagoslov grančica pred katedralom te procesija.

Varaždinska biskupija

Svečano euharistijsko slavlje s blagoslovom grančica u 9 sati predvodit će varaždinski biskup Bože Radoš u katedrali uz izravni prijenos na VTV-televiziji i YouTube kanalu Varaždinske biskupije.

Porečko-pulska biskupija

CVJETNICA
Nadbiskup Kutleša na Cvjetnicu u Poreču
POREČ: Apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije, nadbiskup mons. dr. Dražen Kutleša svečanu euharistiju i obrede Nedjelje Muke Gospodnje, predvodit će u porečkoj katedrali s početkom u 11 sati.
Cvjetnica u pulskoj katedrali
PULA: Na Nedjelju Muke Gospodnje, Cvjetnicu, svečanu euharistiju i obrede s početkom u 10.30 sati u pulskoj katedrali predvodit će porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan.

Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja