Budi dio naše mreže

Teologija nije ništa staro i ništa nemoderno, naprotiv kad radimo s Bogom i za Boga, sve je kako treba, sve je moderno, sve je za nas mlade, poručuje Sanja Bobaš-Pupić, predsjednica Studentskog zbora KBF-a u Zagrebu. Zajedno s profesoricom moralne teologije s. Anom Begić za HKM je najavila i pozvala sve kolege studente teologije 3. i 4. svibnja u Zagreb na prvu Teologijadu.

/ anh

„Puštajte sve na Teologijadu, neka se prijavi što više studenata!”, poručio je fra Marijo Cifrak, dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, povodom Teologijade 2019. koja će se 3. i 4. svibnja održati u glavnome gradu Hrvatske.

Dekan je to rekao nedavno tijekom dogovora sa Sanjom Bobaš-Pupić koja mu je na konzultacijama izrekla svoju dvojbu zbog velikog interesa studenata iz Zagreba.

Iako se tada bojala hoće li moći – poručuje organizatorica premijerne Teologijade – ‘sada sam jako sretna zbog čitavog projekta’ čiji su nositelji članovi Studentskog zbora vođeni profesoricom moralne teologije dr. Anom Begić, članicom Povjerenstva za pastoral studenta laika KBF-a u Zagrebu.

„I za mene kao profesora novost je i izazov suradnja s našim studentima jer vidim jednu njihovu totalno novu otvorenost i Božjem duhu i svijetu oko nas. Toga u vremenu mog studija krajem devedesetih nije bilo toliko.”

Nismo bili na takav način dostatno otvoreni vanjskome svijetu, dok s novim generacijama nije uopće tako te, štoviše, zahvaljujući upravo njima postali smo prepoznatljiviji izvan granica fakulteta, poručuje ova dominikanka u razgovoru za HKM.

Ugostila nas je u svome kabinetu Katedre moralne teologije – u Vlaškoj 38 gdje će biti program dobrodošlice prvoga dana – zajedno s predsjednicom Zbora Bobaš-Pupić, polaznicom studija religijske pedagogije i katehetike KBF-a u Zagrebu.

Sanja Bobaš-Pupić

„Ovo je do sada naš najveći projekt”, nadovezala se Sanja. Prošle godine smo profesorima nagovijestili ideju, ali je bilo malo vremena za organizirati takav veliki projekt. Ovaj put dr. Begić nam se odmah priključila i uvelike pomogla. Sjele smo, imale 100 super ideja, a na kraju smo uzele njih desetak, uobličile i to je sada pred nama 3. i 4. svibnja.”

Profesorica nije čula da nešto slično postoji u svijetu. Pravi je ‘krivac’ Josip Dolić, franjevački kandidat i polaznik pete godine studija, a do prošle akademske godine član Studentskog zbora. Josip je na jednoj sjednici rekao: Volio bih kada bi mogli organizirati nešto da malo potaknemo naše studente više na druženje i upoznavanje.

Brzo se rodila ideja da se bolje povežu KBF-ovci Đakova, Zagreba, Splita, Sarajeva i Ljubljane, a uključili su se i Zadrani jer im se njihov Katehetsko-teološki odjel odmah javio jer su ga, eto, nenamjerno predvidjeli te im se i ovom prilikom ispričavaju zbog toga. Naravno, dio susreta je i riječka Teologija, sarajevska Franjevačka teologija i isusovački Fakultet filozofije i religijskih znanosti u Zagrebu.

„Oduševljena sam reakcijama svih dekana, nakon službenog poslanog poziva, a studenti su me još više oduševili i jako pozitivno reagirali uz zajedničku konstataciju: ‘Ovo smo već jako dugo čekali!’”

Teme su šarolike i suvremene. Predlagali su ih sami studenti, a gledalo se da budu zastupljene sve službe u Crkvi. Neke od njih su „Služba laika – stvarnost ili iluzija”, „Identitet i poslanje teologa danas”, te škakljiva „Homoseksualnost – stvarnost koja nas okružuje” o kojoj će izlagati bogoslov 5. godine KBF-a u Đakovu.

O „Moja savjest je čista” bogoslov iz Zagreba, o „Redovnici, jesmo li sretni”, jedan redovnik iz Sarajeva, o ‘liturgijskim strujanjima’ jedna laikinja iz Splita, a o ‘suvremenim new age pokretima’ također djevojka, no sa zagrebačke teologije.

„Ponosna sam na moje djevojke čije mi poruke u ‘Whatsapp grupi’ dolaze i kasno u noći zbog dogovora te i u taj sat tako oživljuju moj redovnički život u samostanu, kaže dominikanka Begić i nastavlja:

„Bez njihovog angažmana i entuzijazma ne bi išlo, ali krivo mislimo da je sve u našim rukama, jer kad smo, inače, u nekoj teškoj fazi, sve prepuštamo Bogu i idemo naprijed. To sam, zaista, osjetila u ovome projektu Teologijade i mene je toliko oplemenilo da u nakanama sada redovito molim i za ovaj projekt, ponajprije Bogu zahvalna.”

Sanja je iznijela i zašto je u par navrata bila ljuta zbog reakcija nekih oko nje:

„Kad se ništa ne događa onda je problem jer se ništa ne događa. Studenti su pasivni, ništa ne rade, svi su lijeni, a kad se nešto događa, opet ne valja, uz primjedbe: ‘Joj, to je glupo.’ ‘To je djetinjasto.’ ‘Kakva sad teologijada?’ Ali opet nije se rodio tko je čovjeku ugodio, no toliko me je dekan iznova ohrabrio te sam odlučila da će biti sve perfektno do kraja, 100 %, pa neka se onda priča!”

Dr. Begić ne zaboravlja, ipak, podsjetiti da je ovo intelektualno-duhovni susret. Nije se izostavilo ono duhovno.

„Mi ponekad idemo samo za intelektualnim, znanstvenim i to stoji, ali bez duhovnog nema oplemenjivanja teologije ‘koja se studira na koljenima’ jer teologija i jest ‘znanost o Bogu’. To je njezin korijen, tako da bez svog duhovnog elementa Teologijada 2019. bi bila manjkava.”

Spomenula je još jedno bogatstvo koje će iznjedriti sami studenti. Oni će, naime, u svojim sobicama, stanovima ili već gdje ugostiti kolege s drugih sveučilišta i time će se bolje povezati, izmijeniti ideje, stvarati i oplemenjivati odnose, projekte, planove i nova prijateljstva, a ide se, uz to, za tim da se Teologijada održava redovito svake godine u drugome gradu, objavile su nam ekskluzivno.

Prvo, u petak, 3. svibnja u 17.00 bit će sveta misa. Poziv su uputili Velikome kancelaru KBF-a u Zagrebu kardinalu Josipu Bozaniću, no do zaključenja ovog teksta i dalje čekaju odgovor.

Nakon toga na fakultetu je prigodni program, upoznavanje s projektom, dobrodošlica i druženje, a predvečer će se odvesti do jarunskoga svetišta Sveta Mati slobode kako bi sudionici znali gdje doći u subotu na cjelodnevni program.

Drugog dana sve počinje u 9.00, – od radionica, izlaganja, okruglog stola, druženja do mise na što sve su, naravno, dobrodošli i bivši KBF-ovci i članovi društava bivših studenata. Zaštitnik Teologijade 2019. je bl. Alojzije Stepinac, a geslo „Ja sam se zato rodio i došao na svijet da svjedočim za istinu”.

Predsjednica Studentskog zbora Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu – potaknuta geslom – stoga poručuje: „Pozivam svoje kolege teologe, sve mlade ljude i sve ljude koji žele napraviti nešto dobro za ovaj naš svijet neka nas podrže, prije svega, molitvom jer nam je to u ovome trenutku najpotrebnije.”

„Trebamo biti strpljive, ustrajne te mudre, a na susret dođite, obogatite nas, i mi ćemo obogatiti vas, i pokažimo prvo sebi, a onda svima: Teologija nije ništa staro i ništa nemoderno, naprotiv kad radimo s Bogom i za Boga, sve je kako treba, sve je moderno, sve je za nas mlade, sve možemo i sve je pristupačno. Stalno nas upozoravaju da smo pasivni, šutljivi, skriveni, pa hajmo onda mi – kad smo tako hrabri – ić’ za Bogom i pokazat tu hrabrost”, zaključila je Sanja Bobaš-Pupić.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja