Budi dio naše mreže

Posljednji dani pripreme za početak nove školske godine za mnoge su bili teški, zahtjevni i složeni s obzirom na pandemiju. Za učenike, roditelje i djelatnike škola na području Grada Zagreba bili su i više nego izazovni zbog potresa koji je 22. ožujka pogodio Zagreb i okolicu. Posjetili smo dvije škole: Nadbiskupsku klasičnu gimnaziju te Osnovnu školu Ružičnjak i saznali kako su tekle pripreme za početak nove školske, odnosno nastavne godine te kako je protekao prvi dan škole. 

/ Hrvoje Josip Bišćan i Branimir Gubić

Nadbiskupska klasična gimnazija nije se našla među desetak škola koje svoja vrata nisu otvorile učenicima zbog zaraženih djelatnika koronavirusom, nego ih je otvorila jutros svojim srednjoškolcima, kojih je ove godine četiristotinjak. Sve je bilo dobro pripremljeno i organizirano, počevši od dolaska učenika koji su bili „poredani” u kredom ocrtane kvadrate u dvorištu pred školom (s obzirom na razredno odjeljenje) kao što se vidi na fotografijama. Dakako, neizostavna su dezinfekcijska sredstva za ruke te za tenisice pri ulasku u školu, a maske da i ne govorimo – one su od danas nekima i neizostavni modni detalj bez kojega ne mogu ući u školu.

Nad svime time bdjela je ravnateljica škole Ljuba Duvnjak koja je za Hrvatski katolički radio govorila o samim pripremama, organizaciji i očekivanjima od ove školske godine.

Na samom početku razgovora istaknula je kako su se vikend prije početka školske godine itekako naradili jer su djelatnici zajedno s bivšim učenicima i njihovim roditeljima unosili namještaj te su pripremali sve kako bi učenike dočekalo sve što je potrebno. „Ova školska godina za nas je u uistinu u potpunosti nova, od novih prostora, novih uvjeta rada, ali i situacije oko Covida jer je na prvom mjestu sigurnost učenika.”

„Radovi su nam trajali do petka pa smo se tek u subotu pripremali za ponedjeljak. Posebno zahvaljujem djelatnicima, učenicima, roditeljima, bivšim učenicima, prijateljima NKG-a koji su u subotu cijeli dan radili da bismo mi danas imali osnovne uvjete za početak školske godine”, rekla je Duvnjak.

Što se tiče trenda upisa učenika u prvi razred Nadbiskupske klasične gimnazije, ravnateljica ove škole svjedoči o trendu porasta. Sve više učenika i njihovih roditelja zna za ovu školu i žele je pohađati. „Roditelji uglavnom izabiru našu školu za svoju djecu zbog jasnih stavova, jasnih smjernica u odgoju, zbog brige o djeci te katoličkog ozračja. Nadbiskupska klasična gimnazija nudi skrb za dijete, cjeloviti odgoj. Djeca nisu broj, ona su osobe.”

„U ovoj godini na prvom mjestu nam je strpljenje. Situacija je svima teška, učenicima, roditeljima i djelatnicima. Molim sve za razumijevanje i strpljenje. Sve ćemo iskomunicirati. Zajedno ćemo moliti i raditi i sve će biti dobro!”, poručuje ravnateljica Nadbiskupske klasične gimnazije Ljuba Duvnjak.

Marija Pustišek, profesorica grčkog i latinskog jezika rekla je da su se u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji odlučili za B model s obzirom na situaciju, ali spremni su i za nastavu na daljinu jer su se jako dobro snašli od ožujka do lipnja. „Zadovoljni su bili i učenici i njihovi roditelji. Zahvalni smo Nadbiskupiji koja nas je tehnički opremila pa smo mogli raditi bez problema. Spremni smo za bilo koji scenarij”, rekla je Pustišek.

Maturant Nikola Mikulić istaknuo je kako je najveća briga za početak nove školske godine bilo ponijeti masku, ali i sve ostalo što je potrebno za novu školsku godinu koja je nešto drugačija nego dosad. „Ova godina za nas maturante svakako će biti izazovna jer će pripreme biti drukčije, ali zajedno ćemo izgurati do kraja. Nadamo se što boljem uspjehu”, rekao je Mikulić.

Ravnateljica OŠ Ružičnjak prof. Anita Vuković: “Ekipi nije bilo lako pripremiti školu i nastavu po novim uvjetima”

“Što se tiče same pripreme, mi smo kao škola mala i mlada, ali postavljeni izazov je pred nas bio velik, sa svime što smo trebali učiniti. Nastojali smo zaista napraviti najbolje što se može i na prvo mjesto smo stavljali naše učenice i djelatnika, da to bude sigurno prema svemu što je propisano. Zašto? Zato u svemu želimo dati jedan primjer da možemo i na taj način to provesti”, naglašava ravnateljica Vuković.

Dodaje da su odlučili da učenice dolaze u školu dok god budu mogle. “Učenice se sa svim uputama sada upoznavaju i polako prilagođavaju jer najviše pazimo na njih, s obzirom da to utječe i na njihovo psihičko stanje. Pazimo da se ne smatraju zakinutima u nekim stvarima jer njima pripada djetinjstvo i bezbrižnost, ali za sada činimo najbolje što možemo.”

OŠ Ružičnjak / Facebook

Što se tiče ove školske godine, ići će dan po dan: “Ovakav model otvara mogućnost da, ako u razredu postoji učenica koja treba u samoizolaciju ili ima COVID, tada samo njen razred ide u nastavu na daljinu. Međutim, ako je djelatnik zaražen, onda smo u malo većim problemima”, upozorava ravnateljica Vuković i ističe kako će se svakoga dana promišljati što činiti kako bi svi u školi bili sve do kraja nastavne godine 17. lipnja 2021.

Ružičnjak i Lotrščak su katoličke škole za djevojčice, odnosno za dječake

“Odvojenost djevojčica i dječaka je jedna od naših prvih posebnosti koje roditelji polako prepoznavaju. Mi smo bratsko-sestrinska škola, ali imamo svoje posebnosti. Odvojeno i zasebno djelujemo kao škole, a naši modeli su princip personaliziranog pristupa mentorstvu, što znači da svaka učenica i svaka obitelj ima svoju mentoricu.”

OŠ Ružičnjak / Facebook

Mentorica svaku učenicu nastoji proučiti i promatrati u njenom cjelokupnom razvoju i na taj joj način pomagati rasti u karakteru i vrlinama. Ovomjesečna je tema urednost. Kako podsjeća ravnateljica Vuković, “te vrline oplemenjuju svaku učenicu i potiču suradnju s obitelji. Upisujući učenicu u školu, obitelj se isto uključuje u taj projekt zajedno s nama pružene ruke idemo u smjeru da pomažemo i zajednički činimo najbolje i za učenice i za učenike.”

Povećano zanimanje roditelja

I OŠ Lotrščak i OŠ Ružičnjak imaju dobar rast i interes učenika. “Ove školske godine je oko 150 učenika, u odnosu na prošlogodišnjih oko 120. U Ružičnjaku je ove godine 110 učenica, dok nas je prošle školske godine bilo 86. U vremenu od pet i četiri godina dviju škola stasamo, rastemo, uozbiljujemo se, ali nadamo se da roditelji prepoznavaju ono što mi želimo postizati zajedno s njima. Da smo savršeni, nismo, ali želimo uvijek bolje jer naša poruka je u našem logu – ‘ad meliora’ – biti bolji!”, zaključuje ravnateljica Vuković.

OŠ Ružičnjak / Facebook

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja