Budi dio naše mreže

Misno slavlje povodom proslave 50 godina od osnutka Župe Tijela Kristova u Sopotu predvodio je zagrebački nadbiskup u miru kard. Josip Bozanić uz koncelebraciju vlč. Ivice Reparinca, župnika u Sopotu, preč. Josipa Dumbovića, nekadašnjeg dugogodišnjeg župnika u Sopotu, vlč. Petra Beline, župnog vikara u Sopotu, vlč. Marka Vukovića, kardinalovog tajnika te preč. Vjekoslava Jakopovića, dekana Novozagrebačkog dekanata. Koncelebrirali su i bivši župni vikari župe u Sopotu vlč. Duje Kurtović, vlč. Zvonimir Rogina i vlč. Davor Štuljan. Evanđelje je navijestio trajni đakon Stanko Mikulić. 

/ mdj

Na početku misnog slavlja sve prisutne pozdravio je župnik vlč. Ivica Reparinac. U uvodnom pozdravu rekao je: “Jedna župna zajednica slavi svoje godišnjice da se prisjeti svojih početaka i određenih događaja ili projekata kroz određeni broj godina. Proslava 50. godišnjice Župe Tijela Kristova u zagrebačkom Sopotu vraća nas u njezinu utemeljiteljsku prošlost kada se prisjećamo vjernih i dobrih župljana i požrtvovnih svećenika koji su u njoj djelovali. Što se više prisjećamo povijesti naše župe, bolje razumijemo vlastitu sadašnjost jer jedino hrabrim i odvažnim koracima učinjenima u skladu s Božjom riječi i crkvenim učiteljstvom možemo koračati i u sigurnu budućnost.”

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Radosno slavlje

U ime Župe Tijela Kristova kardinala Bozanića pozdravio je i župljanin g. Ivan Brkanić, dajući i povijesni pregled 50 godina župe u Sopotu: “Evo nekih detalja iz povijesti naše župe. Teško je u malo riječi sakupiti sva događanja u ovih 50 godina.
Skoro 42 godine ovu župu vodio je vlč. Josip Dumbović. Još dok su novozagrebačke livade bile razrovane i pune građevinskih strojeva, on je već bio tu. Poput župnika Arškog kao pravi pastir skupljao je svoje stado koje se okupljalo u stanu od 50-ak kvadrata.” Gospodin Brkanić je dodao: “Ova župa je posebno ponosna i zahvalna dragome Bogu za dvojicu svećenika: vlč. Tonija i Renata koji su izrasli iz ove naše sredine.”

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Obratio se i kardinalu Bozaniću: “I vi, uzoriti oče nadbiskupe u miru, ugrađeni ste u povijest ove župe. Blagoslovili ste kamen temeljac i početak gradnje crkve, i posvetili ovu crkvu, bili uz nas i služili svete mise i u doba korone. Hvala Vam na Vašim riječima ohrabrenja, postojanosti i nade.”

U svojoj homiliji, kard. Bozanić istaknuo je: “Župa Tijela Kristova u Sopotu danas zahvaljuje za pedeset godina redovitog slavlja Tijela Kristova, slavlja euharistije, slavlja mise. Zahvaljujemo Svemogućem što Tijelo Kristovo preoblikuje nas na ovom prostoru da i mi iz dana u dan postajemo živi udovi Tijela Kristova – Crkve. U tom crkvenom zajedništvu povezani smo danas sa svim dragim pokojnicima ove župe. Sve njih zajedno s pokojnim župnikom vlč. Ivanom Kobešćakom preporučujemo Božjem milosrđu.”

“Dragi župljani, danas smijemo zajedno reći hvala Gospodinu za proteklih pedeset godina života i djelovanja Župe Tijela Kristova, jer ova župna crkva naš je zajednički dom među domovima ljudi u ovom dijelu Zagreba, jer ova je Župa velika obitelj naših obitelji, jer ova je ljudska i božanska ustanova šator što ga je Bog razapeo među svojim narodom u Sopotu, jer ovo je mjesto na kojem svatko od nas može doseći Očevo milosrđe, Kristovo spasenje i otkupljenje, te ljubav Duha Svetoga”, istaknuo je kard. Bozanić.

Foto: Zagrebačka nadbiskupija

Kada Krist kraljuje?

Govoreći o evanđelju na svetkovinu Isusa Krista Kralja svega stvorenoga, kardinal je istaknuo: “Crkva je pozvana biti klica Kristove ljubavi kako bi pripremila dolazak Kristova kraljevstva. Zato danas na svetkovinu Isusa Krista Kralja svega svijeta i na dan slavlja zlatnog jubileja Župe Tijela Kristova u Sopotu mogli bismo ovako ponavljati litanije Kristova kraljevstva:

Kada muškarac ili žena prihvaća milost… Krist kraljuje!
Kada muškarac ili žena nastoji u svetosti… Krist kraljuje!
Kada muškarac ili žena brani istinu… Krist kraljuje!
Kada se muškarac ili žena zalaže za život… Krist kraljuje!
Kada se muškarac ili žena zauzima za pravednost… Krist kraljuje!
Kada muškarac ili žena živi u ljubavi… Krist kraljuje!
Kada je muškarac ili žena graditelj mira… Krist kraljuje!
Kada je muškarac ili žena na strani siromašnih i odbačenih… Krist kraljuje!”

Euharistijsko slavlje pjevanjem je animirao mješoviti župni zbor iz Sopota.

Na završetku župnog slavlja, vlč. Reparinac zahvalio je kard. Bozaniću na dolasku i pritom mu u ime Župe darovao medaljon načinjen za ovu obljetnicu župe po idejnom rješenju akademskog umjetnika Jeronima Tišljara, a kardinal Bozanić je župniku Reparincu i cijeloj Župi darovao medalju sv. Josipa načinjenu povodom 25. godina svoje službe zagrebačkog nadbiskupa.

Župa Tijela Kristova u novozagrebačkom Sopotu osnovana je 1973. godine dekretom tadašnjeg zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića. U sklopu trodnevne priprave za ovo slavlje blagoslovljene su nove postaje križnoga puta te je održan i koncert duhovne glazbe.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja