Budi dio naše mreže

U drevnom pavlinskom samostanu na Kamenskom kod Karlovca, pavlini su 15. siječnja proslavili svetkovinu Sv. Pavla, uzora i zaštitnika pavlina, koji upravo od njega uzimaju svoj naziv.

/ mk

Misnom slavlju prethodila je pobožnost sv. Pavlu koja se sastoji od himana i zaziva koji potječu iz kasnog srednjeg vijeka, a na hrvatski jezik prepjevani su tek prije pola stoljeća po župniku iz Strizivojne, Mitru Dragotincu.

Svečanu svetu misu predvodio je viceprovincijal Hrvatske pavlinske viceprovincije sv. Marije Kraljice Anđela, fr. Ivan Šarić, a propovijedao je fr. Marko Kornelije Glogović.

U nadahnutoj propovijedi istaknuo je kako Bog uvijek izabire malene i posljednje, ali one koji dolaze k njemu. Tako i samo ime “Paulus” znači maleni, a maleni su ipak prvi pred Bogom. Na svetoj misi bio je prisutan i konfratar pavlinskog reda mons. Ferdinand Vražić kao i karlovački svećenici na čelu sa preč. dekanom Draženom Karačićem.

Liturgijsko slavlje uzveličali su župni zbor župe Kamensko i KUD Stative iz Karlovca. Za Svetkovinu Sv. Pavla koja pada 15. siječnja, pavlini, župljani i ostali koji se sv. Pavlu utječu pripremali su se pobožnostima kroz devetnicu od svetkovine Bogojavljenja. Nakon svete mise okupljeni vjernici imali su prilike častiti relikvije sv. Pavla, kao i okupiti se na zajedničkom domjenku.

Pavlinski samostan u Kamenskom osnovan je po Katarini Frankapan 1404. godine te su Katarina i njen suprug Stjepan pokopani u prvotnoj samostanskoj crkvi. Upravo u ovaj samostan vratili su se pavlini 1972. iz Poljske, čime je ovaj samostan postao temelj obnove reda u našoj domovini, a danas je sjedište viceprovincije koja okuplja tri hrvatska samostana. Danas na Kamenskom djeluje šest monaha pavlina, četiri svećenika i dva časna brata.

Foto: Hrvatska pavlinska provincija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja