Budi dio naše mreže

Diljem Lijepe Naše svečano je proslavljen blagdan bl. Alojzija Stepinca.

/ Ivana Markić

Zagreb

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša predvodio je na blagdan bl. Alojzija Stepinca u subotu 10. veljače svečano euharistijsko slavlje ispred potresom ranjene zagrebačke katedrale.

Nadbiskup Kutleša u homiliju je kazao kako je blaženi kardinal Alojzije Stepinac, razlog okupljanja pred zagrebačkom prvostolnicom, povjeren „našem sjećanju s blistavim znamenjima mučeništva kako bismo se nadahnuli na primjeru njegova života i utekli mu se molitvom za zagovor i pomoć.“

„Crkva Alojzijeva vremena, kao i Crkva našeg vremena, Crkva je koja se obnavlja u povijesnom hodu svoga naroda“, istaknuo je nadbiskup i dodao: „Nije Crkva jedno, a vjerni narod drugo. Nevolje koje su pratile Crkvu i društvo Alojzijeva vremena odrazile su se i u njegovu životu. Jednako tako, ono što je bilo zalogom obnove Crkve i društva, na čemu smo nastavili graditi nakon njega, sažeto je u krepostima ovoga našeg Blaženika koji nije bio ‘samo pasivni podnositelj muka, nego aktivni borac žarke vjernosti Kristu i njegovu Evanđelju’.“

Nadalje, nadbiskup Kutleša istaknuo je kako se od blaženog Alojzija može puno toga naučiti. „On i danas pred nama stoji kao svjedok za Boga i Crkvu i poziva nas da s još većom zauzetošću razmišljamo o njegovu svjedočanstvu“, pojasnio je.

Krašić

Svečano misno slavlje povodom blagdana Stepinčeva u subotu 10. veljače u blaženikovoj rodnoj župi u Krašiću predvodio je porečki i pulski biskup u miru Ivan Milovan, a propovijedao je postulator kauze bl. Stepinca mons. Juraj Batelja.

Nadovezujući se na Evanđelje mons. Batelja je rekao: „Dragi štovatelji bl. Alojzija Stepinca! Čuli smo u Evanđelju Isusov zov da se njegov učenik ‘odrekne samoga sebe, uzme svoj križ i pođe za njim’ (usp. Lk 9, 23). Kako je to dramatičan izbor! Koji put i sudbonosan, bolan, ali i radostan. Blaženi Alojzije ga je shvatio ozbiljno i proveo ustrajno. Više puta je ponovio: ‘Tko se prilijepi uz stvorenje, propast će s njime; tko se prihvati Isusa, stajat će dovijeka.’ Doista, Isus ne poziva učenike da uzmu križ kao pobunu ili prosvjed protiv rimske vlasti koja je kršćane kažnjavala razapinjanjem na križ. Nije uzimanje križa ni modni trend kakvim ga mnogi bezobzirno žele učiniti. Uzeti križ, okititi se križem znači uzljubiti istinu, jedinu, vječnu, nepobjedivu i nepromjenjivu, a to je Bog.

Župa Budaševo

Župa Budaševo svečano je u subotu, 10. veljače proslavila svetkovinu svog zaštitnika i suzaštitnika biskupije bl. Alojzija Stepinca.

Središnje misno slavlje u župnoj crkvi predvodio je sisački biskup Vlado Košić u zajedništvu s biskupskim vikarom mons. Markom Cvitkušićem, ekonomom mons. Zdravkom Novakom, domaćim župnikom vlč. Krešimirom Bulićem i više svećenika Sisačko-katedralnog dekanata.

Biskup je spomenuo i kako se nadbiskup Stepinac zauzeo, u pismu kardinalu A. Maglioneu od 9. siječnja 1942., za pomoć 200 Židovske djece te se zapitao je li među njima bila trogodišnja Esther Gitman? „Vjerojatno. A jedan srpski episkop je nedavno na HTV rekao da ona ništa ne zna o WW2 ratu?!? Naš Blaženik je molio Svetu Stolicu da pomogne da se djeca prebace u Italiju. Tako su spašeni od vjerojatne smrti.

Stepinčevo u varaždinskoj katedrali

Svečano euharistijsko slavlje o blagdanu bl. Alojzija Stepinca, drugog zaštitnika Varaždinske biskupije, u zajedništvu s varaždinskim biskupom Božom Radošem te svećenicima iz biskupije predslavio je umirovljeni biskup Josip Mrzljak koji je tom prigodom proslavio i 25. obljetnicu svoga biskupskog ređenja.

„Blagdan bl. Alojzija uvijek je prigoda da se širi istina o našem blaženiku koju nitko ne može zaustaviti. Neka nam bude zagovornik, posebno nama svećenicima, ali i svima na putu kršćanskoga života“, zaključio je mons. Mrzljak.

Ogulin

Župa bl. Alojzija Stepinca u Ogulinu svečano je u subotu 10. veljače 23. put proslavila svetkovinu nebeskog zaštitnika. Bila je to 15. proslava Stepinčeva u novoj župnoj crkvi posvećenoj hrvatskom blaženiku.

Misu je predvodio odgajatelj franjevaca trećoredaca fra Matej Jovanovac u suslavlju 15 svećenika među kojima mjesnog župnika fra Mirka Kralja, svećenika Ogulinskog dekanata i subraće franjevaca trećoredaca. Misu je animirao župni zbor pod vodstvom Sanija Francetića. Između stotinu i više vjernika misi su nazočili predstavnici brojnih braniteljskih udruga iz Domovinskog rata u svojim svečanim vojnim odorama, kao i gradonačelnik Ogulina Dalibor Domitrović i njegov zamjenik Danijel Vukelja.

„Našeg današnjeg blaženika nije bilo lako slijediti, mnogi su zbog toga izgubili i svoje živote. Bio je pastir hrvatskog katoličkog naroda i budimo zahvalni Bogu na takvome daru, jasne, čvrste i odlučne vjere“, rekao je o blaženiku fra Matej.

Slavonski Brod

Svetkovinu svog nebeskog zaštitnika bl. Alojzija Stepinca proslavila je u subotu, 10. veljače najmlađa slavonskobrodska župa posvećena našem Blaženiku, koja ove godine proslavlja i 15. obljetnicu djelovanja.

U propovijedi prof. Grbešić je kroz lik blaženog Stepinca govorio o njegovom duhovnom pozivu, o poslušnosti i vjernosti Bogu te o oproštenju.

Posebno je naglasio da bl. Stepinac može biti uzor u poslušnosti i vjernosti Bogu: „Poslušan biti znači prihvatiti volju Božju i onda kada ne znamo koje će posljedice toga biti. Majka Božja je bila poslušna, sv. Josip je bio poslušan, a vrhunac poslušnosti je u Getsemanskom vrtu. Isus se tu krvlju znojio. Vidio je u duhu što ga čeka u duhovnom i tjelesnom smislu i molio je ‘Oče otkloni ovu čašu od mene, ali ne moja, nego tvoja volja neka bude.’ To je vrhunac poslušnost, poslušnosti do smrti na križu. I mi Isusove sluge upravo se po tome vidimo, jesmo li Bogu poslušni u teškim vremenima. Blaženi Alojzije živio je u teškim vremenima, bio je vjeran i poslušan Bogu braneći prioritet Božjega Kraljevstva“, rekao je dr. Grbešić.

Marija Bistrica

U samostanskoj crkvi Karmela Majke Božje Bistričke i bl. Alojzija Stepinca svečanom euharistijom u subotu 10. veljače proslavljeno je Stepinčevo.

Misno slavlje predvodio je vicepostulator za kauze beatifikacije i kanonizacije Zagrebačke nadbiskupije vlč. Tomislav Hačko, a koncelebrirali su vlč. Stjepan Čukman, vlč. Mata Jaković i vlč. Antun Motočić. Evanđelje je pjevao đakon Vedran Jakić, koji je bio u asistenciji s trojicom bogoslova Zagrebačke nadbiskupije.

U propovijedi prožetoj Blaženikovim citatima vlč. Hačko potaknuo je nazočne da nasljeduju bl. Alojzija u borbi za ideale te da se priznaju Kristovima: „Priznajmo ga ne samo kad to koristi našim zemaljskim interesima nego i onda kada nas to stoji žrtava. Priznajmo ga ne samo onda kad to koristi veličini naroda i domovine, nego i onda kada se savijamo u tugama i bolima. Priznajmo ga ne samo onda kad nas drugi ljube, nego i onda kad nas drugi mrze. Priznajmo ga ne samo onda kad nas uči ljubiti roditelje, nego i onda kad nas uči ljubiti neprijatelje, jer Krist se ne da dijeliti, nego hoće da ga se ili prizna čitavoga, ili da ga se uopće ne prizna – potiče bl. Alojzije.“

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja