Budi dio naše mreže

Blagdan Gospe od Zdravlja, kojoj su u krajevima negdašnje Mletačke Republike bile podignute brojne crkve, povezan je s događajem 1630. godine. Naime, na području Mletačke Republike harala je strašna kuga, koja je u samoj Veneciji pokosila 80 tisuća života i mletački se Senat tada obratio Gospi za pomoć. Učinjen je zavjet 21. studenog 1631. da će Gospi, ako prestane kuga, podići crkvu. Kuga je prestala, a zavjet je ispunjen. Ta tradicija nastavlja se do danas gdje se pogotovo u Dalmaciji slavi Gospa od Zdravlja.

/ tg

Donosimo vam pregled slavlja svetkovine Gospe od Zdravlja.

Pod okriljem čudotvorne Gospe od Zdravlja, slavi se u Splitu

Gospa od Zdravlja

  • u 6 sati jutarnja misa, predvodi fra Željko Štrbac
  • u 7 sati jutarnja misa, predvodi fra Stjepan Čovo
  • u 8 sati jutarnja misa, predvodi fra Ante Jurić
  • u 9 sati jutarnja misa, predvodi fra Ante Vugdelija
  • u 10 sati jutarnja misa, predvodi fra Boris Čarić
  • u 11 sati svečana misa, predvodi provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše
  • u 15 sati misa za bolesnike i starije osobe, predvodi fra Domagoj Volarević
  • u 16 sati misa i blagoslov djece, predvodi fra Siniša Balajić
  • u 17 sati misa za obitelji, predvodi fra Ivica Jurić
  • u 18 sati misa za mlade, predvodi fra Ante Akrap
  • u 19 sati misa za dobročinitelje, don Tomislav Čubelić župnik Srinjina
  • u 20,30 sati misa zahvalnica, predvodi župnik fra Kristian Stipanović

Na dan svetkovine Čudotvorne Gospe od Zdravlja, ove godine u ponedjeljak 21. studenog, crkva je otvorena od 5,30 do 21 sat.
Toga dana se ne ispovijeda u crkvi nego u samostanu u prizemlju, cjelodnevno od 5,30 do 21 sat.

Misne nakane vjernici mogu predati u samostanskoj kapeli u prizemlju, a na ulazu u samostan mogu nabaviti molitvenik Gospe od Zdravlja, kalendare, svijeće, krunice, križeve, medaljice, slike i sličice, kao i ostale nabožne predmete. Blagoslov nabožnih predmeta obavljat će se nakon svake mise u crkvi ispred slike Čudotvorne Gospe od Zdravlja.

Okvir sa slikom Čudotvorne Gospe od Zdravlja na dan svetkovine spustit će na njezin oltar. Nakon svake mise može se obaviti hodočasnički ophod i izmoliti osobna zavjetna molitva.
Kako je većini poznato, crkva je obavijena skelom jer se obnavlja krovište. Budući da je prostor malo skučen, mole se vjernici da se prilagode trenutnim mogućnostima. Ozvučenje su razvukli ispred crkve, ispod arkada na ulazu u samostan, kroz hodnik i oko crkve s unutarnje strane.

“Učinimo da naš Sveti Dan, po zagovoru Dobre Majke na Dobromu – Čudotvorne Gospe od Zdravlja u Splitu prođe u kršćanskom dostojanstvu na osobno i zajedničko duhovno dobro”, pišu franjevci. 

Biskup Vidović na proslavi zavjetne svetkovine Gospe od Zdravlja u biskupijskome svetištu na Hvaru

Jelsa – Zavjetna svetkovina Gospe od Zdravlja bit će svečano proslavljena u ponedjeljak, 21. studenog, u biskupijskome svetištu na Račiću iznad Jelse na otoku Hvaru.

Službu čitanja i misu zavjetne svetkovine u 5 sati slavit će jelšanski župnik mons. Stanko Jerčić. Središnje koncelebrirano euharistijsko slavlje u 10 sati predvodit će hvarski biskup Ranko Vidović. Bit će to prvi službeni pohod hvarskoga biskupa biskupijskome svetištu.

Popodnevna misa u biskupijskome svetištu slavit će se u 15 sati, a u župnoj crkvi Uznesenja Marijina u 17 sati.

Blagdan Majke Božje od Zdravlja u Istarskim Toplicama

Blagdan Majke Božje od Zdravlja bit će proslavljen u Istarskim Toplicama u ponedjeljak 21. studenog. Program počinje u 15:45 molitvom kod kapelice i molitvom krunice u procesiji od stijene do kapele u hotelu. U slučaju nevremena sve će se odvijati u kapeli. U 16:30 predviđen je povratak u kapelu Majke Božje od Zdravlja gdje će svečanu misu predslaviti župnik Župe sv. Antuna Padovanskog u Puli fra Diego Deklić.

Proslava blagdana Gospe od Zdravlja na Vlaki

Središnje misno slavlje na blagdan Gospe od Zdravlja na Vlaki u ponedjeljak 21. studenog, kojem prethodi tradicionalna procesija s Gospinim kipom po Maloj  Neretvi u 15 sati, predslavit će  župnik Župe Grohote na Šolti don Vinko Beus.

Hodočasničku misu u 10 sati predslavi župnik don Mario Mihanović.

Tijekom trodnevnice od petka 18. studenoga mise u 17.30 sati predvode don Dalibor Milina, don Ivica Barišić i don Nedjeljko Kešina. Misnim slavljima prethodi molitva krunice u 17 sati.

Proslava blagdana u Borovcima (selo kod Metkovića)

U crkvi Gospe od Zdravlja u Borovcima u ponedjeljak 21. studenog na blagdan Gospe od Zdravlja slave se mise u 10 i 17 sati. Središnju misu u 10 sati predvodi don Dino Prkut. Tijekom trodnevnice od petka 18. studenog mise su u 17 sati, a prethodi im molitva krunice u 16.30 sati.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja