Budi dio naše mreže

Ministarstvo branitelja u suradnji s Vojnim ordinarijatom organizira sudjelovanje hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na 30. Hodočašću Hrvatske vojske, policije i hrvatskih branitelja u Svetište Majke Božje Bistričke. Hodočašće će se održati u nedjelju 2. listopada. Tom prigodom bit će svečano proslavljena 25. obljetnica osnutka Vojnog ordinarijata u RH.

/ mp

Sudionici hodočašća, u izravnoj organizaciji Ministarstva su hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji, predstavnici udruga iz Domovinskog rata svih županija i Grada Zagreba i djelatnici Ministarstva branitelja.

Do 7:45 planiran je dolazak hodočasnika u Mariju Bistricu. Od 8 do 10 sati bit će mogućnost za slavlje sakramenta ispovijedi. U 8:30 počinje pobožnost križnoga puta. Koncelebrirana misa bit će u 10 sati, a izravno će ju prenositi Hrvatska radiotelevizija na Prvom programu, a prijenos će preuzeti Hrvatski katolički radio.

Nacionalno hodočašće u Mariju Bistricu organizira se od 1993. godine. S početkom lurdskog hodočašća u svibnju 1993. godine za blagdan Gospe od krunice organizirano je iste godine i prvo nacionalno vojno-redarstveno hodočašće u Mariju Bistricu. To hodočašće okuplja brojne vojnike i redarstvenike, ministre obrane, unutarnjih poslova te branitelja, načelnike GS i ravnatelje policije, generale i admirale, visoke dužnosnike vojske i policije te njihove obitelji. Često su prisutni i delegati drugih vojnih ordinarijata iz svijeta.

Podsjetimo, dana 19. prosinca 1996. godine, nakon uspješno završenih pregovora, Sveta Stolica i Republika Hrvatska su u Zagrebu potpisale Ugovor o dušobrižništvu katoličkih vjernika, pripadnika Oružanih snaga i Redarstvenih službi Republike Hrvatske. Poslije razmjene ratifikacijskih instrumenata 9. travnja 1997. godine, Sveta Stolica je u Vatikanu dekretom Qui Successimus Zbora za biskupe od 25. travnja 1997. godine osnovala Vojni ordinarijat u Republici Hrvatskoj. Iste godine osnovane su Varaždinska i Požeška biskupija.

Povodom 25. obljetnice od osnutka Vojnoga ordinarijata u Republici Hrvatskoj organizirano je zahvalno hodočašće u Rim od 18. do 24. rujna na kojem je sudjelovalo 300 vjernika – članova Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova i Ministarstva branitelja te Hrvatske vatrogasne zajednice, zajedno s njihovim obiteljima, u pratnji vojnog ordinarija, generalnog vikara Vojnog ordinarijata don Marka Mede, vikara za pastoral MORH-a don Slavka Rajiča te 15 svećenika vojnih i policijskih kapelana.

Tom im je prigodom papa Franjo uputio posebnu poruku, koju prenosimo u cijelosti:

„Radosno pozdravljam hrvatske hodočasnike, osobito vjernike Vojnog ordinarijata u Republici Hrvatskoj: članove Ministarstva obrane, Ministarstva unutarnjih poslova te Ministarstva branitelja kao i članove Vatrogasne zajednice, zajedno s njihovim obiteljima, u pratnji biskupa Vojnog ordinarija i svećenika. Dragi prijatelji, hodočašće koje trenutno vršite povodom dvadeset i pete obljetnice Vojnog ordinarijata, neka vam dade obnovljenu nadu i radost vjere, kako biste mogli nastaviti davati dragocjen doprinos vašega rada u društvu u kojemu živite. Neka vas na vašemu putu prati stalni zagovor Blažene Djevice Marije. Neka do svih vas doprije i moj blagoslov. Hvaljen Isus i Marija.“

Papin pozdrav hrvatskim hodočasnicima pogledajte na 1:04:13 .

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja