Budi dio naše mreže

Aktualna politička situacija uoči nadolazećih parlamentarnih izbora bila je tema HKR-ovih "Argumenata" u srijedu, 10. lipnja. O stanju na desnici i ljevici, te koalicijama i savezima koji se sklapaju i razvrgavaju govorili su novinarka i čelnica Udruge "U ime obitelji” Željka Markić i Jakov Žižić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta. Emisiju je vodio i uredio Vlatko Ojvan.

/ vo

“Dobro bi bilo da se hrvatski građani prije izlaska na birališta i odabira za koga će glasovati prisjete da su HDZ zadnje četiri, a SDP prije njih obnašali vlasti, te vide koliko su oni obećanog iz prošlih razdoblja i ostvarili. Jer, ono što sada obećavaju je popis dobrih želja i ono što birači žele čuti”, kazala je Željka Markić.

“Meni je divno čuti da će svi mladi dobiti po 130 tisuća kuna bespovratnih sredstava za pokretanje vlastitih tvrtki, no to je nerealno. U tim programima se stalno govori o tome što će se kome dati, a ne govori se kome će se s druge strane uzeti i kako će se to sve skupa realizirati. Nije realno da će se država pobrinuti za sve nas. Nije dobro i što u Hrvatskoj veliki dio gospodarskih aktivnosti i raspodjele zajedničkog novca želi u rukama države, a upravo taj model njeguju dvije najjače političke opcije HDZ i SDP i tako kontroliraju sve procese u zemlji, uključujući i one izborne”, dodala je čelnica Udruge “U ime obitelji”.

“Pogledajmo samo primjer poljoprivrede. Godinama se dijele poticaji, a nema povećanja proizvodnje i ljudi se sele iz Slavonije. Jer, novac od poticaja dijeli se proizvoljno po stranačkom i interesnom ključu”, zaključila je Markić.

Jakov Žižić s Hrvatskog katoličkog sveučilišta istaknuo je kako trenutačnim političkim elitama odgovara ovakva situacija.

“Od HDZ-a kao demokršćanske i SDP-a kao socijaldemokratske ne možete očekivati da zagovaraju smanjivanje uloge države i veće prepuštanju tržištu. Zato će meni biti zanimljivo vidjeti program Domovinskog pokreta. Tamo imamo ljude koji su vrlo jasno artikulirani liberalni konzervativci, koji zastupaju smanjivanje utjecaja države na gospodarska kretanja, smanjivanje državne potrošnje, poreza i imaju jednu tržišnu koncepciju. Bit će zanimljivo vidjeti koliko će Domovinski pokret to pretočiti u svoj program. Dobro je da tako nešto postoji u političkoj ponudi, da postoje takve ideje i mislim da je vrijeme da se hrvatsko društvo i socioekonomski interesno strukturira, a ne samo identitetski kao što je to do sada bio slučaj”, rekao je Žižić.         

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja