Budi dio naše mreže

Ruksak beskućniku može značiti puno više nego mi mislimo. Imate li koji viška, darujte ga Kući utočišta.

/ hjb
Iz Kuće utočišta u Rijeci poručuju:
“Imate li ruksak viška? Darujte nam! Potrebni su našim i vašim prijateljima beskućnicima. Jedan običan, jednostavan ruksak može doista biti dragocjenost. U njega stane sve potrebno, na svakom koraku – u nekim neobičnim prostorima, noću, i na svjetlu dana – u vrevi ulica. Sigurnost osobnih stvari, kuća – ormar na leđima! Osjećaj dostojanstva, možda i korak naprijed prema svjetlijoj budućnosti. Sve svoje – sa sobom nositi. Sebe – imati.”
Ruksaci se skupljaju radnim danom od 8 do 16 sati na adresi Ulica dr. Frana Kresnika 15, Rijeka.

O “Uličnim svjetiljkama”

Poziv za donaciju ruksaka objavljen je i na Facebook profilu Uličnih svjetiljki. Taj prvi hrvatski časopis o beskućništvu i srodnim društvenim temama izdaje Franjevački svjetovni red – Mjesno bratstvo Trsat (Rijeka), koje vodi i Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” u Rijeci. Časopis izlazi više puta godišnje. Glavninu priloga pišu sami beskućnici koji ga i prodaju na ulicama gradova. Prodaja je započela u Rijeci, a proširila se na Pulu, Varaždin, Zagreb i Zadar…

Cilj izdavanja časopisa je dvostruk – prvo, da se na taj način pruži prilika beskućnicima da prodajom časopisa zarade dovoljno novaca da iznajme sobu ili manji stan, ali i da malo po malo skidaju stigmu sa sebe kao oni koji su opasni po društvo. Drugo, prodajom časopisa neposredno iz ruku beskućnika, javnost se pokušava senzibilizirati za teme siromaštva i socijalne isključivosti, o čemu se u drugim medijima ne može puno vidjeti ili pročitati.

Cijena primjerka časopisa je 8 kuna, od čega polovica ide prodavaču beskućniku, a preostala polovica za troškove izdavanja sljedećeg broja časopisa, čime se časopis samofinancira.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja