Budi dio naše mreže

Pred nama je 8. zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu koje započinje u subotu, 11. lipnja, iz Osijeka i nakon 75 dana hoda cijelom Hrvatskom, završava u Dubrovniku 24. kolovoza 2022. Najavili su to u programu Hrvatskog katoličkog radija u srijedu, 8. lipnja, iz Bratovštine Marijanskog zavjeta za Domovinu Marina Garić i Pero Pekas.

/ mp

Već osmu godinu na svom putu zavjetno hodočašće povezuje brojna mjesta molitve i susreta s Kristom, svetišta od kojih su neka navedena u nastavku: marijansko svetište Aljmaš kod Osijeka, Hrvatsko nacionalno svetište Majke Božje u Mariji Bistrici, Majku Božju Sljemensku Kraljicu Hrvata, Zavjetna crkva u spomen poginulima za Domovinu u Zagrebu, Nacionalno svetište sv. Josipa zaštitnika Hrvatske u Karlovcu, Crkva hrvatskih mučenika u Udbini, Gospa Trsatska kod Rijeke, preko Sinja i Međugorja do Dubrovnika, a obuhvaća i još mnoga druga bitna mjesta, ali i brojne prirodne kulturne ljepote Lijepe naše. Kao i ranijih godina, molitveni program na hodočašću obogaćuju svećenici.

Prema riječima Marine Garić, zavjetno hodočašće Marijanski zavjet za Domovinu krenulo je 2015. godine.

“Tada je Anđelko Đerek zajedno s patrom Ikom Mandurićem započeo hodočašće kroz cijelu Lijepu Našu od istoka do juga koje povezuje sva marijanska svetišta. Cilj je bio zahvaliti Gospodina za našu domovinu i moliti za budućnost domovinu. Hrvatski narod se kroz povijest utjecao zagovoru nebeske majke koja nas je zagovarala kod Gospodina. Svake godine se održava hodočašće koje ide od istoka do juga kroz 1700 km i 75 dana glavne rute, a pridodaju se priključne rute koje se svake godine prilagode prema željama lokalnog stanovništva.”

Garić je naglasila da je na dnevnoj bazi duljina rute različita, tako je na dnevnoj bazi ruta od 11 km najkraća, a od 37 najduža.

“Obilaze se različita mjesta poput posvećenih mjesta te bitne prirodne i kulturne znamenitosti”, nadodala je.

Pero Pekas istaknuo je kako se ovogodišnji Marijanski zavjet u bitnome ne razlikuje od dosadašnjih.

“Nemamo nikakvih specijalnih novosti, možda nam se pridruže poznate osobe iz javnog života. Naime, hodočašće je prilika da zahvaljujemo Gospodinu što imamo svoju domovinu u kojoj možemo živjeti.”

Marina Garić je podsjetila kako je novost ovogodišnjeg hodočašća priključna ruta Ilok – Vukovar koja kreće u nedjelju, 12. lipnja.

Više informacija o datumima prolaska kroz pojedina mjesta te o rutama i dionicama, kao i o prijavi možete pronaći OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja