Budi dio naše mreže

Knjiga “Povijest prve javne knjižnice na hrvatskom tlu (1463)“, autora fr. Stjepana Krasića predstavljena je u ponedjeljak, 27. lipnja u klaustru Dominikanskog samostana sv. Dominika u Dubrovniku.

/ md

Moderatorica predstavljanja gospođa Nike Nagy pozdravila je sve nazočne i prepustila riječ domaćinu i prioru samostana fr. Tomislavu Kraljeviću koji je naglasio važnost knjižnice unutar duge povijesti samostanskog djelovanja na ovom području Republike Hrvatske, izvijestio je portal Dominikanci.hr.

Zatim je pozdravio one koji su došli nazočiti važnom događaju počevši od preuzvišenog gospodina biskupa mons. Roka Glasnovića, izaslanice ministrice kulture gđe. Nikoline Pozniak, zamjenice gradonačelnika gđe. Jelke Tepšić i pročelnice za kulturu gospođe Julijane Antić Brautović.

Predstavljačica knjige prof. dr. Ivana Hebrang Grgić s Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu je istaknula da je pisanje znanstvene knjige dugotrajan, a ponekad mukotrpan proces. Rad na takvoj knjizi zapravo traje cijeli život. Kada se autor odlučio za ovu temu, morao je obići brojne knjižnice i arhive, obrisati prašinu s brojnih knjiga, izvući na svijetlo dokumente koji su možda i stoljećima bili zaboravljeni. Nakon provedenih dana i noći u pisanju, kombiniranju, zaključivanju, nakon što je bezbroj puta promijenio redoslijed riječi u rečenici, strukturu rukopisa, a često je i u snu dolazio do nekih ideja, tada je trebalo staviti točku.

Predstavljena knjiga „Povijest prve javne knjižnice na hrvatskom tlu (1463)“, vrijedno djelo dr. Stjepana Krasića / Foto: dominikanci.hr

Proces je to u kojem autor upoznaje samoga sebe pomičući granice onoga što je sposoban spoznati i onoga što je sposoban izreći, rekla je dr. Hebrang Grgić i dodala: “Knjiga Stjepana Krasića izuzetan je doprinos proučavanju ne samo povijesti hrvatskih knjižnica već i cjelokupne hrvatske baštine koja je sačuvana upravo zahvaljujući knjižnicama. Ona može biti korisna literatura ne samo onom koje zanimaju knjižnice nego i svima koji proučavaju povijest, povijest umjetnosti, povijest znanosti pa i arhitekturu i druga područja.“ Na kraju je rekla kako je dr. Stjepan Krasić pravi renesansni čovjek i jedino je takva osoba mogla napisati tako sveobuhvatnu knjigu.

Predstavljena knjiga „Povijest prve javne knjižnice na hrvatskom tlu (1463)“, vrijedno djelo dr. Stjepana Krasića / Foto: dominikanci.hr

Autor knjige je iznio kratki presjek važnosti knjižnica ne samo na hrvatskom tlu već počevši od dominikanskoga Reda i građanima dubrovačke Republike nego i strancima. Došao je do zaključaka kako je paradoksalno i kvantitativno mali grad Dubrovnik zapravo veliki grad jer je omogućio u to vrijeme prevrat koji traje i do današnjega vremena a koji pokazuje poziciju malih naroda poput Hrvata a koji su u mnogočemu bili prethodnici humanističkog duha i tradicije.

Predstavljena knjiga „Povijest prve javne knjižnice na hrvatskom tlu (1463)“, vrijedno djelo dr. Stjepana Krasića / Foto: dominikanci.hr

U glazbenom programu kvartet drvenih puhača Dubrovačkog simfonijskog orkestra je izveo dvije skladbe Johanna Sebastiana Bacha i Josepha Haydna. Na koncu svečanoga čina gospođa Jelka Tepšić zamjenica gradonačelnika zahvalila je autoru i uputila par prigodnih riječi. Organizator predstavljanja uz Dubrovački dominikanski samostan bio je i grad Dubrovnik.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja