Budi dio naše mreže

Dramska skupina bl. Alojzija Stepinca izvela je u Župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima u nedjelju 14. travnja predstavu „Povratak izgubljenog sina“, koja pripovijeda jednu od najljepših biblijskih prispodoba ikad zapisanih. Bila je to njihova druga po redu izvedba te predstave. 

/ mdj

Predstava „Povratak izgubljenog sina“, temeljena na poznatom ulomku iz Lukina evanđelja govori o dva brata, starijem koji je uvijek uz Oca i mlađem koji ga ostavlja i odlazi u svijet. U toj prispodobi otac je Bog, a mi smo ponekad stariji, a ponekad mlađi sin. Važno je čuti što ova priča zapravo znači jer nije ispričana samo da bi bila lijepa, nego da bi svakom čovjeku bila pouka za cijeli život, stoji u dramskom tekstu kojeg je napisala Ivana Foretić.

Obogaćena suvremenim elementima po odabiru pjesama, aktualnih šala i žargona, kreativnoj kostimografiji, kroz scenski prikaz, ova predstava namijenjena djeci i mladima na aktualan način oživljuje biblijski tekst i donosi snažnu poruku da je Bog milosrdni Otac koji je uvijek tu i čeka zalutalog čovjeka raširenih ruku da ga primi u svoj očinski zagrljaj i šapne mu na uho: „Ti si sin moj ljubljeni! U tebi mi sva milina!“.

Foto: Mateja Raič

Između scena se javljao glas pripovjedača koji je publici dodatno približio biblijski tekst o izgubljenom sinu i uveo ih u izvedbu na pozornici. Predstava je završila pripovjedačevim riječima: „Napuštanje doma je više od običnog događaja. To je odbijanje stvarnosti da pripadam Bogu svakim dijelom svoga bića, da me Bog štiti u vječnom zagrljaju, da sam ucrtan u dlanove njegovih ruku. Bog te satkao u krilu tvoje majke i volio te više nego itko na svijetu kad te stvarao. Tvoji roditelji nisu znali tko si, kako izgledaš i što ćeš biti. Bog te oblikovao i sve to znao. Zato je Bog središte tvoga i moga bića. Odvajanje od Boga značio bi odvajanje i od sebe samoga. Mi smo svi sinovi kraljevskog roda, naš je Otac vladar svijeta i svemira. On, svemoćan i svemoguć, i danas ti šapće: „Ti si sin moj ljubljeni! U tebi mi sva milina!“ Isti glas koji je dao život Adamu, koji je govorio Isusu, danas se obraća tebi i meni i oslobađa nas da ostanemo u svjetlosti. Često čujemo: „Život je kratak, uživaj u njemu!“ A trebali bismo imati ovo na umu: „Vječnost je duga. Pripremaj se za nju!“ U njoj nas čeka Otac raširenih ruku, spreman za slavlje povratka svakog izgubljenog sina.“

Foto: Mateja Raič

Dramsku skupinu bl. Alojzija Stepinca čine glumci, tehničari, glazbenici i pjevači: Ante Antunović, Antonio Oreč, Benjamin Pölhe, Domagoj Čondrić, Filip Foretić, Ivan Đorđić, Ivona Grebenar, Marta Blajić Džaja, Martina Anđić, Matej Šarušić, Nikola Pašalić, Paula Garić, Šime Matić. (M.R.)

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja