Budi dio naše mreže

Papa Franjo primio je u subotu 25. svibnja 2024. u dvorani Klementina u Apostolskoj palači u Vatikanu u audijenciju predsjednika HKLD-a izv. prof. dr. sc. Roka Čivljaka povodom konferencije „SOMOS community care“ – Udruge za brigu o zajednici

/ mdj

Udruga za brigu o zajednici – SOMOS Community Care, neprofitna je mreža osnovana 2014. godine, a čini ju preko 2500 liječnika koji pružaju kulturološki prilagođenu zdravstvenu skrb za više od milijun korisnika Medicaida i Medicarea u New Yorku, u prvom redu najranjivijim populacijama Latinoamerikanaca, Azijata, Afroamerikanaca i drugim imigrantskim zajednicama. Ove godine ova je organizacija pokrenula globalnu kampanju Thank you, doctor! (Hvala ti, doktore!) kojom se nastoji poboljšati vrednovanje uloge obiteljskih liječnika u zdravstvenom sustavu i u društvu. Ovu kampanju podržala je i Papinska akademija za život, ali i Svjetska federacija katoličkih liječničkih društava (FIAMC, Fédération Internationale des Associations de Médecins Catholiques) kojoj pripada i Hrvatsko katoličko liječničko društvo (HKLD).

Foto: HKLD

Stoga je danas Papa primio predstavnike ovih institucija u audijenciju na kojoj je izrazio zahvalnost svim liječnicima uključenim u ovu kampanju, ali i drugim liječnicima i zdravstvenim djelatnicima diljem svijeta, koji svojim nesebičnim radom te davanjem drugima skrbe o brojnim bolesnicima i ljudima u potrebi. Na današnjoj audijenciji bili su generalni tajnik FIAMC-a prof. dr. José Diogo Ferreira Martins (Portugal), tajnica ureda FAIMC-a u Vatikanu gđa Silvija Vasilj te predsjednik HKLD-a prof. dr. sc. Rok Čivljak.

U osobnom razgovoru s papom Franjom prof. Čivljak predstavio je rad HKLD-a posebno se osvrnuvši na ovogodišnje hodočašće HKLD-a u Poljsku te predstojeću konferenciju o profesionalnim i etičkim izazovima u medicini tijekom ratova koju HKLD organizira s FEAMC-om idući vikend. Tom prigodom Sveti Otac blagoslovio je članove HKLD-a blagoslovivši krunicu koju su hrvatski hodočasnici donijeli s hodočašća iz Poljske.

Foto: HKLD

Nakon audijencije, dužnosnici FIAMC-a i HKLD-a posjetili su Baziliku sv. Petra u kojoj su sudjelovali na misnom slavlju koje je predvodio fra lulian Misariu (OfmConv.), rumunjski franjevac na službi u Vatikanu, koji ih je proveo kroz Baziliku, osobito kriptu u kojoj se nalazi grob sv. Petra, a oko njega grobovi njegovih nasljednika koji su pokopani u Bazilici.

Nakon mise posjetili su i Papinski svećenički zavod Campo Santo Teutonico u Vatikanu gdje ih je primio rektor Zavoda dr. Branko Jurić, svećenik Vrbosanske nadbiskupije. Bila je to još jedna prilika u kojoj je djelovanje Hrvatskoga katoličkog liječničkog društva prikazano i afirmirano na međunarodnoj razini.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja