Budi dio naše mreže

Za osobite zasluge stečene istraživanjem, dokumentiranjem i promicanjem istine o hrvatskoj povijesti 20. stoljeća te produbljivanju razumijevanja između hrvatskog i židovskog naroda predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović odlikovala je u srijedu Redom kneza Branimira s ogrlicom dr. sc. Esther Gitman.

/ mp

Čestitajući povjesničarki Gitman, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako je to priznanje izraz zahvalnosti za njezino dugogodišnje istraživanje i vrijedno djelo koje je iznimno pridonijelo ugledu Republike Hrvatske u svijetu.

“Posebno smo zahvalni što ste svoje znanstveno umijeće uložili u istraživanje jednog od najtežih dijelova hrvatske povijesti, o kojem se, nažalost, danas više govori u dnevnopolitičkim raspravama kojima nije cilj utvrđivanje povijesne istine već ideološke podjele, nego u krugovima povjesničara. Posebno smo ponosni što ste kao ugledna povjesničarka posvetili svoj rad istraživanju hrvatsko-židovske povijesti i disertacijom pod nazivom “Spašavanje Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, 1942.-1945.” svratili pozornost svjetske javnosti na tu iznimno važnu temu”, istaknula je hrvatska predsjednica.

Dodala je i kako je svaki boravak Esther Gitman u Hrvatskoj privukao pozornost medija, a svaki njezin istup u javnosti bio je prigoda da govori u prilog hrvatskih pravednika među narodima, o hrabrim ljudima koji su u to mračno doba živjeli svjetlo ljudskosti.

“Kada hrabrost prevlada“ – znakovit je naslov vaše knjige koju ste objavili prije sedam godina, a u kojoj ste svjedočili o spašavanju i opstanku Židova u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, u kojoj ste posebno istaknuli humanitarnu ulogu blaženog kardinala Alojzija Stepinca”, istaknula je predsjednica.

Dodala je i kako su joj posebno odzvonile riječi povjesničarke Gitman tada u intervju “Večernjem listu” kako je kardinal Stepinac živio sa svojim narodom, kako je bio svećenik, intelektualac i čovjekoljub. Posebno je istaknula kako je duboko suosjećao sa svim žrtvama i kako su sve njegove misli i djela bili “usmjereni prema spašavanju puka, ne samo Židova, nego i Srba i ostalih manjina“.

Predsjednica je podsjetila kako je prošle nedjelje, 10. veljače, bilo Stepinčevo. “Ispunjene crkve diljem naše domovine, kao i u hrvatskim misijama i župama diljem svijeta svjedoče koliko je taj naš blaženik, gotovo 60 godina nakon svoje smrti blizak svome narodu i koliko hrvatski narod štuje njegova djela, moleći mu se kao mučeniku i blaženiku, očekujući proglašenje njegove svetosti”, kazala je.

Povjesničarka Esther Gitman je, zahvalivši na odlikovanju, istaknula da će ga u mislima podijeliti s kardinalom Stepincem s kojim je, kako je kazala, provela mnogo godina i poznaje ga možda bolje nego mnogi ljudi.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja