Budi dio naše mreže

Ako ste se ikada željeli pridružiti volonterima koji čitanjem priča svakodnevno daruju osmijeh djeci u bolnicama, pred vama je prilika da to i učinite!

/ Lana Popovčić

Udruga “Smiješak za sve” kontinuirano organizira edukacijske seminare za sve koji bi se željeli uključiti u projekt Pripovijedač(-ica) za laku noć. Projekt je to u kojem Tete i Stričeki pričalice svih 365 dana u godini volontiraju u tri zagrebačke bolnice – KBC Vinogradska, Srebrnjak i KBC Rebro, a pregovara se i o volontiranju u bolnici u Klaićevoj.

Najnoviji edukacijski seminar održat će se 14. rujna u prostoru OŠ Ivana Gorana Kovačića u Zagrebu. Iako se zbog velikog broja prijava brzo popunio traženi broj volontera, oni su Udruzi uvijek potrebni, te će se za nekoliko mjeseci organizirati nova edukacija.

Rekla nam je to predsjednica Udruge Marijana Jergović. Seminari su inače jednodnevni, a nakon njih slijedi i posjet dječjem odjelu Gradske knjižnice, te priprema u izražajnom čitanju.

Seminari su prvenstveno ipak nužni kao priprema za odlazak u bolnice. No, ni ondje novi volonteri neće biti sami, jer će njihova prva čitanja i susrete s djecom pratiti neko vrijeme iskusnije Tete i Stričeki pričalice. Slijedi i evaluacija, te razmjena iskustva među volonterima.

Foto: Facebook Udruga Smiješak za sve

A, kako se zapravo volontira? Svakoga dana skupina koja se dogovori i koja može, jer ukupno je 270 članova Udruge, uputi se s knjigama na dječje odjele bolnica. U njihovim je torbama sve – od šarenih slikovnica i bajki, preko tinejdžerskih romana (a možda i ponekog naslova za odrasle?) – i tamo im je glavni zadatak da na sat vremena razonode djecu čitanjem priča.

Za djecu priče su sve. Čarolija, stvarnost – ravnopravna, pa i moćnija od one bolničke. Za njihove roditelje i pratnju, dolazak volontera znači predah, ali i tako potrebno veselje i vedrinu. U dugim bolničkim danima – neprocjenjivo!

Sve informacije o tome kako postati dio te vesele i hrabre grupe volontera, možete pronaći na internetskoj stranici udruge “Smiješak za sve“, kao i na društvenim mrežama Udruge – Facebooku, Instagramu i Twitteru.

Sama Udruga “Smiješak za sve” za svoje je projekte primila brojna priznanja i nagrade. Zanimljivo je i što se nakon edukacijskog seminara volonteri mogu uključiti i u ostale prigodne akcije i projekte udruge poput Danas sam tu! Za tebe!, Poslovne analiza iz perspektive Crvenkapice, Volontiram, dakle jesam! te Dekica za snove.

Foto: Facebook Udruga Smiješak za sve

Osim djece u bolnicama, volonteri “Smiješka za sve” svake druge srijede u mjesecu posjećuju i štićenike Centra Stančić u Dugom Selu i pokušavaju unijeti što više veselja u njihovu svakodnevicu kroz razne aktivnosti – čitanje, šetnju, pjevanje, razgovor.

Volontiranje je životna odluka i zapravo način života, poručuju nam iz Udruge.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja