Budi dio naše mreže

Svake posljednje nedjelje u rujnu sestre milosrdnice, koje vode Duhovno-obrazovni centar Marijin Dvor u Lužnici, organiziraju Dan otvorenih vrata. Na ovogodišnji program spomenutog Dana, ali i povijesnu, kulturnu i duhovnu važnost Lužnice podsjeća ravnateljica s. Stjepanka Stanić:

/ hjb

Duhovno-obrazovni centar Marijin Dvor u Lužnici nalazi se kod Zaprešića. S. Stjepanka podsjeća da su mu ostavili povijesno ime, jer su sestre 1925. godine dvorac i imanje Lužnicu kupile od grofovske obitelji Rauch, a već 1927. to imanje i dvorac stavile pod zaštitu Blažene Djevice Marije od Čudotvorne medaljice.

Dvorac Lužnica – www.luznica.com

“Zapravo, sestre nisu htjeli kupiti dvorac, nego samo imanje, odnosno zemlju. Prva svrha i namjena kupovanja zemlje bila je uzdržavanje našeg samostana u Frankopanskoj, ali i bolnice u Vinogradskoj. Bolnica nam je oduzeta u vrijeme komunizma, ali i danas nosi naziv Bolnica Sestara milosrdnica. 2003. godine je sadašnja vrhovna poglavarica s. Miroslava Bradica stupila u kontakt s njemačkom organizacijom Renovabis, pa je uz dvorac izgrađen i novi centar koji ima 60 spavaćih soba. Uz Centar je napravljen i samostan za sestre, a dvorac je stavljen u službu javnosti. U ovom centru organiziraju se duhovne vježbe, seminari i različita događanja. Pripremamo ih mi ili netko dođe sa svojim programom, a mi ustupimo prostor.

Iznimna povijesna i kulturna vrijednost Lužnice

Dvorac je bio u vlasništvu obitelji bana Levina Raucha koja je pripadala mađaronskoj stranci. Ta je obitelj imala veliku povijesnu i političku ulogu u Hrvatskom saboru, ali je bankrotirala, pa je njegova udovica Ana Rauch odlučila prodati imanje.

Dan otvorenih vrata – www.luznica.com

Kako podsjeća s. Stjepanka, “sestre su kupile dvorac i očuvale ga čak i u vrijeme komunizma, iako su komunisti nekoliko puta dolazili s namjerom konfiskacije. U našim arhivima zapisano je da je sestre od strijeljanja spasio jedan domaći čovjek, partizan, koji je rekao da će sestre, budu li ubijene, postati mučenice, što nije bilo u njihovom interesu. I u vremenima koje su uslijedile sestre su uspjele, kako sačuvati dvorac u svome vlasništvu, tako i razviti duhovnu i kulturnu djelatnost.” Lužnica je danas prekrasno uređen dvorac, iznutra obnovljen od podruma do potkrovlja, a sve postave u dvorcu su izvorne. Najvrjednija je svakako barokna obiteljska kapelica obitelji Rauch i centralna barokna dvorana koja je obitelji služila za plesove i njihova socijalna i kulturna druženja.

Centralna dvorana dvorca Lužnica – www.luznica.com

Program Dana otvorenih vrata 2019.

Program počinje u nedjelju, 29. rujna, euharistijskim slavljem u 11 sati. Nakon misnoga slavlja, oko 12:30, svi će posjetitelji moći nabaviti prigodni ručak, gulaš od divljači, koji će spremiti susjedi i prijatelji samostana. “Nakon toga bit će razgledavanje dvorca uz stručno vodstvo s. Miroslave Bradice koja ga najbolje pozna. Nastup vokalnog ansambla ‘Prvi komin Snježanin’ predviđen je u 15 sati, prije nastupa Plemićke mladeži iz Zaprešića s kojima već duže vrijeme surađujemo. Oni će, prigodno obučeni, izvesti tradicionalne barokne plesove iz toga vremena.

Dan otvorenih vrata – www.luznica.com

 

Dan otvorenih vrata – www.luznica.com

Program ćemo završiti procesijom sa svijećama od dvorca prema kipu Majke Božje od Čudotvorne medaljice u našem parku. Tako ćemo privesti kraju naš Dan otvorenih vrata koji uvijek posvetimo Mariji, zahvaljujući tako Gospi na svemu što je kroz život dala našoj Družbi. Milosrdnice su, kao družba, jako vezana uz pobožnost Majci Božjoj koja je, uz sv. Vinka, jedna od naših zaštitnica”, zaključuje s. Stjepanka.

Molitva pred kipom BDM – www.luznica.com

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja