Budi dio naše mreže

U novoj crkvi sv. Antuna u Korčuli posvećenoj u srpnju prošle godine ovih dana postavljen je posljednji od dvanaest vitraja. U novoizgrađenoj crkvi u glavnoj lađi nalazi se 12 velikih prozora u koje su ugrađeni vitraji koji prikazuju hrvatske svece i blaženike.

/ mp

Na vitrajima su prikazani: bl. Marija Propetog Petković,  bl. Miroslav Bulešić, sv. Nikola Tavelić, bl. Augustin Kažotić, bl. Drinske mučenice, sv. Leopold Mandić, bl. Ozana Kotorska, bl. Ivan Merz, bl. Gracija Kotorski, sv. Marko Križevčanin, bl. Alojzije Stepinac kao i  sv. Ivan Pavao II.  koji je bio osvjedočeni prijatelj hrvatskog naroda i koji je 2003. godine  u Dubrovniku proglasio prvu hrvatsku blaženicu.

Na ideju postavljanja vitraja s hrvatskim svecima i blaženicima došao je sam župnik don Frano Kuraja.

“Htio sam vitrajima pokazati kako hrvatski narod ima svoje svece i blaženike u koje se može ugledati. U crkvi je postavljen i vitraj sv. pape Ivana Pavla II. koji je veliki prijatelj hrvatskog naroda, a koji je prilikom posjeta Dubrovnika 2003. proglasio blaženom Mariju Propetog Petković”, poručio je don Kuraja nadodajući kako su vjernici zadovoljni uređenjem crkve.

Autor likovnog rješenja  vitraja je  Robert Mijalić, akademski slikar iz Rijeke, a vitraji su izrađeni u radionici  „Staklograd” vlasnika Pera Oršolića iz Tolise.  Vitraje su  financirali  pojedinci i obitelji župe sv. Marka kao i oni izvan župe, a koji su vezani uz župu.

Napominjemo da se u samom prezbiteriju crkve nalaze još dva manja prozora koji će, prema riječima župnika don Kuraje, također biti oslikani u vitraje.

Na jednom će biti prikazan sv. Petar kojeg Isus spašava od utapanja u moru, a drugi će prikazivati ukazanje uskrslog Krista učenicima na putu za Emaus.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja