Budi dio naše mreže

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, odnosno Veliku Gospu, mnogi će se vjernici uputiti na misu u obližnje marijansko svetište i počastiti Majku Božju. Donosimo raspored misa koje će biti održane na svetkovinu Velike Gospe diljem Lijepe Naše u većim marijanskim svetištima u koja hodočasnici tradicionalno odlaze.

/ mp

Aljmaš

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo proslavit će se u nadbiskupijskom svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu misnim slavljima u 6, 8, 10, 12, 16 i 18 sati. U 12 sati je misno slavlje za stradalnike Domovinskoga rata, a u 18 sati za mlade bračne parove i njihovu djecu.

Baška – Krk

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa bit će svečano proslavljena u svetištu Majke Božje Goričke kod Baške na otoku Krku. U nedjelju, 14. kolovoza, u 20:30 počinje procesija s kipom Majke Božje Goričke po zavjetnim stubama uz molitvu krunice. Misu bdjenja predslavi krčki biskup Ivica Petanjak. Na Velu Gospu mise će biti slavljene u 10 i 19 sati. U 18:30 bit će pobožnost krunice. Vjernici će imati priliku za slavlje sakramenta ispovijedi, a nakon misa bit će blagoslov vozača i vozila.

Cetingrad

Središnju misu na svetkovinu Uznesenja BDM u istoimenoj župi Cetingrad u 18:30 predslavi gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, u suslavlju mjesnog župnika Ivice Tolle i umirovljenog svećenika mons. Marijana Ožure.

Dubrovnik

Svečano pontifikalno misno slavlje u 19 sati ispred katedrale u Dubrovniku predslavit će dubrovački biskup Roko Glasnović. Nakon mise slijedi procesija sa slikom Gospe od Porata do gradskog porta gdje će biti blagoslov plovila.

Dusina

Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije Dusina − Veliki Prolog također slavi župnu svetkovinu. Središnje euharistijsko slavlje s procesijom u 10:30 predvodi umirovljeni mostarsko-duvanjski biskup Ratko Perić. Mise su još u 6, 7, 8, 9 i 18 sati. Prilika za sakrament pomirenja je od 6 do 12 te od 17 do 20 sati.

Gora kraj Petrinje

Sisački biskup Vlado Košić predvodit će u 11 sati svečano misno slavlje u svetištu Majke naših stradanja u Gori kraj Petrinje.

Ilača

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo proslavit će se u svetištu Gospe Ilačke misnim slavljima u 7, 9, 10:30, 16:30 i 19 sati. Između misa je prilika za ispovijed i prigodnu marijansku pobožnost.

Jelsa

Središnje misno slavlje svetkovine Velike Gospe u župi Uznesena Marijina u Jelsi na Hvaru u 18:30 predvodi križevački vladika Milan Stipić, u koncelebraciji s generalnim vikarom Hvarske biskupije mons. Stankom Jerčićem i pristiglim svećenicima otoka Hvara. Poslije misnoga slavlja ulicama Jelse bit će održana procesija s Gospinim kipom. Prijepodnevne mise slavit će se u 7 i 9 sati.

Kloštar Ivanić

U svetištu Majke Milosrđa u Kloštar Ivaniću središnju euharistiju u 11 sati predslavit će umirovljeni varaždinski biskup Josip Mrzljak.

Krasno

U svetištu Majke Božje od Krasna svečano će biti proslavljena svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo – Velika Gospa. U 7:30 je pokorničko bogoslužje i mogućnost za ispovijed. U 8 sati misu u svetištu predvodit će župnik preč. Stjepan Zeba. U 10 sati je molitva krunice. Svečanu misu u 10:30 slavit će gospićko-senjski biskup Zdenko Križić, uz izravni prijenos na Prvom programu Hrvatske televizije.

Marija Bistrica

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije – Velika Gospa svečano će biti proslavljena i u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke. Središnje euharistijsko slavlje u 11 sati u crkvi na otvorenom bl. Alojzija Stepinca predvodit će zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić. Mise su toga dana u crkvi na otvorenom i u 6, 7:30, 9, 16, 18 i 20 sati.

Molve

U Marijinom svetištu u 7 i 9 sati misu kod zavjetne kapelice predslavi o. Miljenko Hontić, provincijalni ministar Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca. U 10 sati kreće procesija s čudotvornim kipom Majke Božje Molvarske, u 11 sati misno slavlje predvodi varaždinski biskup Bože Radoš, u 16 sati je blagoslov djece i roditelja, u 19 sati je zahvala za primljene milosti, a u 20 sati euharistijsko klanjanje u zajedništvu s Marijom i molitva za zdravlje.

Oštarije

U svetištu Gospe od Čudesa u Oštarijama jutarnje mise su u 7 i 9 sati. Svečanu misu u 11 sati slavi župnik Plaškog i Saborskog don Željko Kuten, a misu u 18 sati čuvar oštarskog svetišta i župnik Oštarija i Cerovnika Mario Vazgeč.

Postranje

Župa Velike Gospe u Postranju slavi svetkovinu svoje nebeske zaštitnice. Svečano euharistijsko slavlje u 10 sati predvodit će dubrovački biskup Roko Glasnović. Mise će biti slavljene i u 7 i 19 sati.

Rijeka – Trsat

Hodočasničku misu u 10 sati predvodi provincijal Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, a središnju misu u 18:30 riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić. U crkvi pak Uznesenja Blažene Djevice Marije – Assunta – misu u 10 sati predvodit će mons. Nikola Uravić.

Remete

U Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije misno slavlje u 18 sati predvodit će zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski. Mise su još u 6, 7:30, 9 i 10:30.

Senj

Uznesenje BDM patron je istoimene župe i starog biskupskog središta Senja. Misu na svetkovinu u 19 sati predslavi riječki nadbiskup Ivan Devčić, u suslavlju senjskog župnika dr. Richarda Pavlića i svećenika Senjskoga dekanata.

Sinj

U svetištu Gospe Sinjske mise su u 4, 5, 6, 7, 8, 15, 16, 18 i 21 sat. Zornicu u 4 sata predvodi župnik fra Antonio Mravak. Misom na Gradu u 7 sati predsjeda fra Perica Maslać. U 9:30 je procesija i misa na Trgu dr. Franje Tuđmana. Misu predvodi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša. Misnim slavljem na Trgu dr. Franje Tuđmana u 18 sati predsjeda provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Marko Mrše. Ispovijed je od 3 ujutro do 12:30 te od 14:30 do 21:30.

Sljeme

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije bit će proslavljena u crkvi Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata na Medvednici misama u 10, 12 i 15 sati. Prilika za slavlje sakramenta ispovijedi bit će tijekom mise u 10 sati, nakon koje će biti kratko euharistijsko klanjanje.

Split

U svetištu Gospe od Pojišana, zavjetnom marijanskom svetištu grada Splita, i pred čudotvornom zavjetnom slikom Gospe od Pojišana (iz 13. stoljeća) mise na svetkovinu Velike Gospe su u 6, 7, 8, 9, 10 i 11 sati. Za vrijeme mise u 10 sati čudotvorna Gospina slika prenosi se iz svetišta u katedralu gdje će biti misa u 11 sati, a slika ostaje izložena u katedrali na štovanje vjernicima do 18 sati.

Središnja proslava započinje pak u 18 sati zavjetnom procesijom sa slikom Gospe od Pojišana od splitske katedrale ulicama: Hrvojevom, Kralja Zvonimira, Pojišanskom do svetišta, gdje se na otvorenom ispred svetišta u 19 sati nastavlja središnje euharistijsko slavlje koje predvodi splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Dražen Kutleša, uz koncelebraciju svećenika grada Splita.

Starigrad – Paklenica

Svetkovina Velike Gospe svečano bit će svečano proslavljena i u svetištu na Rujanu, u Župi sv. Jurja mučenika, Starigrad – Paklenica. Svečanu euharistiju u 10:30 predvodit će zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Stenjevec

Zagrebačka Župa Uznesenja Blažene Djevice Marije u Stenjevcu svetkovinu Velike Gospe proslavit će misama u 6, 7:30, 9, 11 i 18 sati. Misu u 11 sati predslavit će konventualac fra Ivan Karlić, a onu u 18 sati rektor Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu preč. Željko Faltak.

Šumanovac

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo proslavit će se u svetištu Gospe Šumanovačke misnim slavljima u 6, 7:30, 9, 10:30 i 17:30. Između dopodnevnih misa je prilika za ispovijed i prigodnu marijansku pobožnost.

Voćin

U Svetištu Gospe Voćinske središnje euharistijsko slavlje u 11 sati predvodi požeški biskup Antun Škvorčević.

Vrpolje

Središnje slavlje blagdana Velike Gospe u Vrpolju u 10:30 s procesijom Gospine slike predvodi šibenski biskup Tomislav Rogić.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja