Budi dio naše mreže

Ispred zagrebačke prvostolnice u četvrtak, u 15.30, započet će molitveno-komemorativni susret na kojem će sudjelovati zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić i rabini te će se na taj način obilježiti Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

/ mp

Na zagrebačku katedralu postavljen pedeset metara dugački dekorativni transparent povodom Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Donosimo fotografije s postavljanja dekorativnog transparenta na zagrebačku katedralu:

Za molitveni susret odabrane su riječi iz Knjige proroka Izaije koje se nalaze i na transparentu:

„Podići ću im u kući svojoj i među svojim zidovima spomenik i ime, dat ću im vječno ime koje neće biti iskorijenjeno.“

Jedna od organizatorica međureligijskoga molitvenoga okupljanja mr. Julija Koš iz Židovskoga informativno-obrazovnoga centra – Hatikva za HKM otkrila je zašto su odabrali upravo te biblijske riječi:

„U židovstvu je ime toliko povezano s osobom da ukoliko se izgubi i zaboravi nečije ime to je kao da se poništi tu osobu. Zbog toga je u židovstvu važno održavati jarcajt, obljetnice smrti, kada se izgovaraju imena pokojnika, iako Bogu nije potrebno podsjećanje. Na taj način ću ja doživjeti taj citat proroka Izaije i pozivam sve koji dođu na okupljanje da osjete duboki smisao tih riječi. Mi smo ti koji smo pozvani da nikada ne zaboravimo imena 6 milijuna ubijenih. Svatko je od njih imao svoje ime i prezime, svoju braću i sestre, svoju djecu, svoju adrese i svoje snove. Oni su na silu prekinuti samo zato jer je netko bio Židov.“

Podsjetimo, Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, ili Jom hašoa, obilježava se 27. siječnja.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja