Budi dio naše mreže

Prema odredbama biskupa, u skladu s uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, brojne su župe već počele s pripremama kako bi omogućile sudjelovanje na misi na dostojanstven i siguran način. Kako vaša župa provodi upute i preporuke?

/ ps

Nakon što je 30. travnja Hrvatska biskupska konferencija uputila pismo svećenicima i vjernicima na temelju preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, mnogi su biskupi uputili poruke vjernicima kako će se ostvariti konkretne odredbe na području njihovih biskupija. Već su se brojne župe javili svojim vjernicima kako će se to provoditi u praksi u njihovoj župi, a donosimo vam neke primjere.

Nekoliko je župa uvelo veći broj misnih slavlja, kako bi se izbjegle gužve i da bi što veći broj vjernika moglo sudjelovati na misnim slavljima unutar same crkve. Tako Župa sv. Andrije u Splitu je uvela mise u 8, 9, 10, 11, 18 i 19 sati, a u Župi Kraljice Mučenika u Vukovaru je uvedena misa u 7:30.

Župa Dobrog Pastira – Brestje u Sesvetama je najavila kako na dan proslave župnog blagdana u nedjelju, mise će se slaviti svakog punog sata od 7 do 12 sati i u 17 i 18 sati. Pritom su razradili plan prema popisu obitelji koji provode za vrijeme pohoda i blagoslova obitelji, u kojemu su rasporedili na kojoj misi vjernici mogu sudjelovati ovisno o ulici u kojoj stanuju kako bi izbjegli preveliki broj vjernika istovremeno. Iako neće moći svi vjernici uči u samu crkvu, naglašavaju da će misu moći pratiti ispred crkve i pristupiti pričesti.

Među preporukama stoji da prema mogućnostima se mise slave na otvorenom. Tako je u Nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke odlučeno da će se mise na otvorenom održavati subotom, nedjeljom i blagdanom, dok će radnim danima biti u bazilici.

Nešto prije odluke o ponovnom slavlju mise s narodom, župa sv. Franje Ksaverskog u Zagrebu obavijestila je kako uslijed potresa 22. ožujka, župna je crkva bila teško oštećena te je pred njom dugotrajna obnova. Zbog toga je Dvorana biskupa Srećka pretvorena u privremeni liturgijski prostor, a prema prilikama su najavili i bogoslužje na ksaverskoj Kalvariji.

U uputama stoji kako je prije sudjelovanja na misi obavezno za vjernike i svećenike dezinfekcija ruku. Župa u Bošnjacima obavijestila je vjernike na svojem Facebook profilu kako je već nabavila aparate za dezinfekciju ruku koje će postaviti na ulazima u crkvu.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja