Budi dio naše mreže

3. Antunovski hod mladih od crkve sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima do crkve sv. Antuna Padovanskoga na zagrebačkom Svetom Duhu održan je u subotu 5. lipnja, a okupio je više od dvije tisuće mladih. Program je započeo misom nakon koje su mladi hodočastili prema Svetom Duhu.

/ Marija Pandžić

Prema riječima inicijatora Antunovskog hoda mladih fra Stjepana Brčine, ovaj hod pomalo postaje tradicionalni hod, a vjeruje da će nakon ove godine postati i nacionalni.

“Na ovogodišnji hod došli su mladi iz cijele domovine te iz Austrije i Njemačke. Povod Antunovskog hoda je da se povežu dva svetišta te da pokažemo ljudima da se mladi vjernici ne boje izaći na ulice grada i svjedočiti svoju vjeru te evangelizirati u duhu poniznosti i radosti. Česta je pritužba na Crkvu da mlade ne zanima vjera, no mi na ovaj način želimo pokazati da mladi postoje u Crkvi, da su spremni izaći na ulice i svjedočiti svoju vjeru u duhu franjevaštva. Geslo hoda su riječi sv. Antuna: ‘Neka šute riječi, a govore djela’. Pa će tako i mladi hodom svjedočiti vjeru.”

Zajedništvo mladih u Sesvetskim Selima

Zajedništvo mladih u Sesvetskim Selima

Kako je rekao fra Stjepan, upravo je i sam sv. Antun evangelizirao i hodao od mjesta do mjesta kao što to rade i mladi.

Među stotinjak mladih koji su sudjelovali u organizaciji Antunovskog hoda nalazi se i Kristina Jozić.

“U zajednici na Svetom Duhu sam nepune dvije godine. Što se hoda tiče, sudjelujem u plesu, a inače sam zadužena za medije i društvene mreže. Odlučila sam se uključiti da bi služila Bogu. Predivno je vidjeti to zajedništvo i tada nam služenje donosi radost, a ne umor. Hod mi znači puno jer se radio o mojoj župi sv. Antuna. Rado se molimo svecima. Iako smo više kristocentrični, svjesni smo da zagovor svetaca može puno pomoći. Prije svega, ono što naglašavamo jest da u svece gledamo kao na uzore, a ne idole, kako bismo postali sveti poput njih.”

Ivan iz Beča također sudjeluje u 3. Antunovskom hodu. Naime, ovogodišnji hod okupio je nekoliko stotina mladih iz domovine te izvan granica Lijepe Naše.

“Fra Stjepana sam našao na Instagramu i on nama mladima puno pomaže da nađemo pravi put prema Isusu i da slijedimo taj put. Tako samo došao do ovoga hoda. Došao sam s bratom iz Beča. Od hoda očekujem da pokažemo drugim mladim ljudima da je Isus živ, da Bog nije mrtav jer se, nažalost, sve više ljudi distancira od Njega.”

Zajedništvo mladih u Sesvetskim Selima

Misu u crkvi sv. Antuna Padovanskoga u Sesvetskim Selima predvodio je fra Josip Blažević, provincijal Hrvatske Provincije svetoga Jeronima franjevaca konventualaca, a u svojoj je propovijedi istaknuo kako upravo ovim hodom mladi svjedoče vjeru te potvrđuju geslo ovog susreta: “Neka šute riječi, a govore djela”.

Osvrćući se na evanđelje u kojoj siromašna udovica daje svoja dva posljednja novčića za milodar, fra Josip ističe kako je ta udovica slika Isusa Krista koji se za nas cijeli daje, kao i sv. Antun.

“Sv. Antun silno je želio posvjedočiti vjeru prolijevanjem krvi te je iz reda augustinaca otišao u red franjevaca. Otišao je u Maroko kako bi radio na obraćenju Saracena. Međutim, razbolio se i njegova misija nije uspjela. Potom odlazi u Španjolsku i zbog velike oluje završava na Siciliji. Tijekom putovanja zbiva se velika oluja tijekom koje sv. Antun shvaća kako je cilj kršćanstva predavanje Bogu i Božjoj volji. Bog ima za nas plan. Tako je mučeništvo za svakog od nas izvršavanje svojih obveza, ići u školu, rješavati ispite i biti dobar bračni drug i to sve činiti bez mrmljanja”, poručio je fra Josip.

Fra Josip Blažević

Zajedništvo mladih u Sesvetskim Selima

Nakon mise mladi su se uputili prema Svetom Duhu.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stjepan Brčina (@stjepanbrcina)

Na putu su mladi posjetili franjevački samostan Bezgrješnog Začeća BDM u Dubravi, a potom su se zaustavili na Trgu bana Josipa Jelačića.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stjepan Brčina (@stjepanbrcina)

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Hrvatski katolički radio (@hkr_hkm)

U crkvi sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu euharistijskim klanjanjem i čašćenjem relikvija sv. Antuna zaključen je 3. Antunovski hod.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Stjepan Brčina (@stjepanbrcina)

Zaključen 3. Antunovski hod

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja