Budi dio naše mreže

Tisuće hodočasnika u nedjelju, 13. lipnja, bili su na misi u nedjelju, 13. lipnja, kako bi proslavili blagdan sv. Antuna Padovanskog. Hrvatski narod utječe mu se za pomoć već stoljećima. Tradicija hodočašćenja sv. Antunu duboko je ukorijenjena u Hrvatskoj. Na misama su naši pastiri uputili prigodne poruke. Pogledajte kako je proslavljeno ovogodišnje Antunovo diljem Lijepe Naše.

/ mp/IKA

Na Antunovo je središnje misno slavlje u župi sv. Antuna Padovanskoga u Čakovcu predvodio apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua. U propovijedi je nadbiskup Linuga istaknuo važnost župe kao temelja Crkve. “Papa Franjo jasno je ocrtao profil župe u Apostolskoj pobudnici ‘Evangelii Gaudium’ – ‘Radost Evanđelja’, gdje ju je opisao kao živu zajednicu, u stalnom misionarskom širenju. Župa raste, bilo dok spavamo ili dok bdijemo, ako dozvolimo Gospodaru žetve da djeluje, jer samo On zna što je zamislio. Župa raste ako smo ujedinjeni u Isusovom Imenu jer je tada On sam prisutan te djeluje noću i danju.” Više pročitajte OVDJE.

Apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj nadbiskup Giorgio Lingua

U vinkovačkom svetištu sv. Antuna u Vinkovcima, franjevaca konventualaca, svečano je proslavljena svetkovina „Sveca cijeloga svijeta“ – Sv. Antuna Padovanskog. Svečanu misu kao završetak proslave slavio je đakovačko-osječki nadbiskup mons. Đuro Hranić. Nadbiskup se u svojoj homiliji posebno osvrnuo na Evanđelje jedanaeste nedjelje, s kojim je povezao malenost i neznatnost sjemena s malenošću i neznatnošću sv. Antuna, koji je dopustio da se preko te malenosti očituje ona izvanredna Božja snaga i ljubav. Tim primjerom pozvao je i sve mnoštvo prisutnih vjernika na prepoznavanje Božjeg milosnog djelovanja u vlastitom životu, na prepoznavanje te otajstvene stvarne Božje snage u srcima koju smo primili kao sjeme u krštenju. „… s Božjim kraljevstvom je kao i sa sjemenom: ono je ljudski gledano neznatna stvarnost; čine ga oni koji su skromni u srcu, oni koji se ne uzdaju u vlastitu snagu, već u snagu Božje ljubavi; oni koji su nevažni u očima svijeta; no upravo po njima Kristova snaga nezadrživo prodire u svijet i preobražava ga”. Više pročitajte OVDJE.

Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić predvodio je misu

Blagdan sv. Antuna Padovanskog svečano je proslavljen u splitskoj crkvi sv. Frane na Obali. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić, a u koncelebraciji su bili gvardijan samostana sv. Frane na Obali fra Martin Jaković te don Nikola Šakić. Govoreći o životu sv. Ante, mons. Barišić je rekao da je on u svoj život ugrađivao duhovski jezik te da je zbog toga postao veliki propovjednik i misionar. „Pričajući duhovski jezik sv. Ante je postao evangelizator i Kristova novost u ovom svijetu. Mudrost Božja mu je bila na prvom mjestu. Nije ga zanimala slava ili čast ovoga svijeta. Suprotstavljao se zlodusima u svijetu ističući važnost djela. Od njega možemo naučiti kako su riječi dijagnoza, ali su djela lijek.” Više doznajte OVDJE.

Splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić

Svetište i Župa sv. Antuna Padovanskog na Svetom Duhu u Zagrebu proslavila je svetkovinu svoga nebeskog zaštitnika sv. Antuna Padovanskog. Svečano večernje misno slavlje predvodio je sisački biskup mons. Vlado Košić, uz koncelebraciju provincijala Hrvatske provincije franjevaca konventualaca sv. Jeronima fra Josipa Blaževića, domaćeg župnika fra Roka Bedalova te ravnatelja Hrvatskog Caritasa i Hrvatske katoličke mreže (HKM) mons. Fabijana Svaline. “Sveti Antun je bio veliki propovjednik i teolog, crkveni naučitelj. On je na prvo mjesto stavio sjedinjenje s Kristom, a na drugom – riječi. Neka riječi zašute, a djela neka govore, to su bile riječi sv. Antuna”, kazao je biskup Košić. Više doznajte OVDJE.

Sisački biskup Vlado Košić

Svečano večernje misno slavlje u župi sv. Antuna Padovanskog u Sesvetskim Selima predvodio je varaždinski biskup Bože Radoš, u zajedništvu s domaćim župnikom Antunom Senteom i župnikom Župe Svih svetih u Sesvetama Marijom Miglesom. “Antun je bio neumorni ispovjednik jer je vidio da je svaki čovjek svitak na kojem je Bog upisao svoje ime i ljepotu. Upisao je to da iz duše čovječje može izrasti ljiljan koji svoj miris ne čuva već širi dalje”, poručio je biskup Radoš. Više pročitajte OVDJE.

Varaždinski biskup Bože Radoš

Središnje večernje misno slavlje i procesiju u šibenskoj župi Šubićevac predvodio je biskup Tomislav Rogić. Uz svećenike fra Božu i fra Nikolu Čurčiju, don Roka Glasnovića, koncelebrirao je i župnik i gvardijan na Šubićevcu fra Mario Radman. U homiliji je biskup Rogić ukazao kako se sveti Ante trudio svim svojim ljudskim silama, snagom volje i opredjeljenja, kršćanski živjeti i druge na to poticati. “Sveti Ante svojom željom da bude Božji u svim je iskušenjima tražio pomoć Božju i prihvaćao volju Božju”, kazao je biskup. Više pročitajte OVDJE.

Šibenski biskup Tomislav Rogić

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja