Budi dio naše mreže

Molitveno bdijenje mladih "Holywin – svetost pobjeđuje" uoči svetkovine Svih svetih i ove godine organizirano je u mnogim župnim zajednicama. Riječ je o prigodnom molitvenom programu kako bi se mladima približila važnost molitve za pokojne, a odmaknulo ih od trenda proslave "Noći vještica" ili "Halloweena". Ovogodišnja molitvena bdijenja održala su se u uvjetima naloženim epidemiološkim mjerama.

/ im

U Hrvatskom nacionalnom svetištu svetog Josipa prigodni program se sastojao od slavlja svete mise, predstave i zajedničkog druženja. Misu je predslavio župni vikar karlovačke Župi Presvetog Trojstva fra Mate Bašić – voditelj programa Exitus, a koncelebrirali su rektor Svetišta mons. Antun Sente, ml., i supsidijar u Svetištu vlč. Zlatko Golubić.

Fra Mate je u homiliji, između ostalog, kazao da na svetkovinu Svih svetih Crkva pred vjernike stavlja evanđeoski odlomak koji je teološko i književno remek-djelo. Evanđelist Matej je na poseban način opisao blaženstva.

Izraz blago, odnosno biti blažen u helenističkoj se kulturi koristio samo za bogove. Koristeći upravo taj izraz Isus nam poručuje da svatko od nas može biti s Bogom. Prije same objave blaženstva Isus uzlazi na goru, ne sam već s mnoštvom. Uzdizati se na goru u Bibliji znači susresti se s Bogom. Poruka je to nama kako trebamo biti oni koji do Boga ne dolazimo sami već je potrebo da sa sobom „vučemo“ i druge, odnosno dovodimo ih do Boga, to znači biti svet, kazao je fra Mate.

31. listopada Holywin Karlovac/IKA

Nakon slavlja, umjesto uobičajene predstave o životu svetaca, koje su prošlih šest godina pripremali mladi, prezentiran je mural „Mons. Marijan moli litanije svetog Josipa“ na pročelju župne kuće, slikara Leonarda Lesića, te cvjetno keramička instalacija biblijske priče „Svadba u Kani Glilejskoj“, rad časne sestre Brigite Badanjak i cvjetne aranžerke i karlovačke umjetnice Lidije Maček Stanić. O izloženim umjetninama govorio je rektor Sente. Dora Sumina i Ana Hegedić izvele su prigodnu recitaciju. Izložene umjetnine kao izložbu na otvorenom otvorio je fra Mate Bašić.

31. listopada Holywin Karlovac /IKA

U Metkoviću u župi svetog Ilije proroka također je organiziran prigodni program uoči svetkovine Svih svetih.

Uz fra Darija Sinkovića, molitveni program animirali su FRAMA i bend mladih Župe svetog Ilije proroka kojim ravna Milan Kapović. Pjevali su pjesme Nek’ pada, Evo dajem sve, Isuse ja vjerujem, Izlij Duha Svoga, Ljubav s neba i Gospode, treba.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja