Budi dio naše mreže

U povodu 4. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se 21. i 22. svibnja održava u Ludbregu prisjećamo se prošlih susreta hrvatskih katoličkih obitelji, njihova gesla i logotipa.

/ md

Obitelj ima svoje poslanje u Crkvi. To je izgradnja Božjeg kraljevstva kroz darivanje, žrtvovanje i služenje u ljubavi. Obitelj je „kućna Crkva“ u kojoj se prenosi Evanđelje i odakle ono zrači dalje u svijet.

Tako obitelj i njezini članovi postaju pravi misionari u okruženju u kojemu žive – misionari ljubavi i života. U nastavku se prisjećamo prošlih susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji su se održali u Zagrebu, Solinu i Rijeci. Proslave Dana obitelji kroz nacionalne susrete hrvatskih katoličkih obitelji prvotno je objavila Požeška biskupija.

1. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji 

Prvi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji održao se 5. lipnja 2011. godine u Zagrebu pod motom „Zajedno u Kristu“, a svečanom misnom slavlju na Zagrebačkom hipodromu predsjedao je papa Benedikt XVI. Papa se snažnim riječima obratio svim obiteljima.

Pozvao je obitelji da budu hrabre i da se ne boje svjedočiti, posebno da svjedoče “nepovredivost ljudskog života od začeća do njegovog prirodnog skončanja”. Pobačaj je veliko moralno zlo jer prekida djetetov život dok je pod majčinim srcem. Papa je htio reći obiteljima da se ne boje prihvaćati djecu, čak i kad to možda nije lako, ali isto tako, da nije dopušteno namjerno skraćivati ljudski život kako bi se neizlječivom bolesniku skratile patnje (eutanazija). Svačiji život ima vrijednost, bio on zdrav ili bolestan. Papa je također pozvao da se supružnici raduju majčinstvu i očinstvu ističući kako je otvorenost životu znak otvorenosti prema budućnosti.

Na misnome slavlju koje je predvodio papa Benedikt XVI. okupilo se oko 400 tisuća vjernika, među kojima i veliki broj obitelji s malom djecom. U središtu logotipa susreta nalazio se prikaz obitelji: otac, majka i troje djece. U pozadini se nalazio križ koji ukazuje na utemeljenost kršćanske obitelji na vjeri u kojoj zajednica braka i obitelji izrašćuje u zajedništvo ljubavi. Ruke na kojima počiva obitelj simbolizirale su oslanjanje na Božju providnost koja štiti i vodi obitelj u njezinu životnom hodu.

Logotip 1. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji / Foto: Požeška biskupija

2. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Pod geslom “Obitelj – nositeljica života, nada i budućnost Hrvatske” u svetištu Majke Božje na Trsatu 19. travnja 2015. održan je Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji. Euharistijsko slavlje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u koncelebraciji s hrvatskim biskupima i s više od dvjesto svećenika.

Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Rijeci / Foto: djos.hr

U središtu logotipa susreta nalazi se obitelj: muž, žena i troje djece u bijeloj boji. Muž i žena svojim tijelima i uzdignutim rukama oblikuju pročelje kuće koja podsjeća na Nazaretsku kuću koja se
čudesno pojavila na Trsatu 1291. godine. Supružnici u ruci drže Hrvatski zavjetni križ kojim se želi osvijestiti zavjet da “hrvatska katolička obitelj dnevno moli i nedjeljom slavi svetu misu”. Crvena boja unutrašnjosti kuće ukazuje na ljubav supružnika iz koje proizlazi toplo ozračje obiteljskog doma.

Drugi nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji u Rijeci / Foto: djos.hr

Prikazom djece željelo se istaknuti da je obitelj nositeljica života i da ona, po tome što djeca izlaze iz njezinoga krila, predstavlja istinsku nadu i budućnost Crkve i društva. Uz obod logotipa raspoređeno je dvanaest žutih zvijezda na plavoj podlozi što upućuje na Blaženu Djevicu Mariju. Plavom podlogom želi se poručiti da je svaka obitelj uronjena u more života dok plovi prema obalama vječne Domovine, a isto se tako ukazuje i na Rijeku kao hrvatski pomorski grad.

Logotip 2. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji koji se održao 2015. godine u Rijeci / Foto: Požeška biskupija

3. nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji dogodio se 15. i 16. rujna 2018. u prasvetištu Gospe od Otoka u Solinu. Pod geslom „Obitelj – izvor života i radosti” započeo je središnji događaj Trećega nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji – svečano euharistijsko slavlje. Predvoditelj slavlja je bio splitsko-makarski nadbiskup i metropolit Marin Barišić. On je potaknuo supružnike na zajedničku molitvu, zajednički odlazak na nedjeljno euharistijsko slavlje jer u njemu obnavljaju svoj bračni savez vjernosti i ljubavi.

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji / Foto: djos.hr

U logotipu ovog susreta nalazi se obitelj: otac, majka i djeca. Otac i majka svojom formom tvore srce, simbol života i ljubavi. Podignutim rukama prema nebu, u plesnom i radosnom zanosu svjedoče svoju vjeru koja je temelj njihovog zajedništva u ljubavi. Njihova djeca su smještena unutar srca kao okrilja ljubavi svojih roditelja, ali i kao plod njihove uzajamne ljubavi. Držeći se za ruke u međusobnoj povezanosti, gledaju svoje roditelje kao svoje uzore. Obitelj je prikazana u crvenoj i plavoj boji, tj. nacionalnim hrvatskim bojama.

U pozadini je konturama označena nova crkva na Gospinom Otoku u Solinu na kojem je održano središnje euharistijsko slavlje Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji. Konture nove crkve simboliziraju Crkvu, majku kršćana u kojoj obitelj zauzima povlašteno mjesto. Plava rijeka ispod crkve predstavlja rijeku Jadro, hrvatski Jordan, ali i naše Jadransko more. Voda je ujedno simbol krštenja po kojem postajemo članovi Crkve – sakramenta spasenja. Zelena boja označava zeleni Gospin Otok, a u isto vrijeme je zelena boja liturgijski simbol nade i buđenja života.

Treći nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji / Foto: djos.hr

Tako su u logotipu simbolički prisutne tri bogoslovne kreposti: vjera, nada i ljubav. Geslo susreta „Obitelj – izvor života i radosti“ žutom bojom podsjeća na Sunce koje svojom toplinom daje život i radost.

Logotip 3. nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji / Foto: Požeška biskupija

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja