Budi dio naše mreže

U prvoj HKR-ovoj emisiji "Bolnoj točki" u ponedjeljak, 9. studenog, gostovao je isusovac p. Mijo Nikić, svećenik i psiholog. Istaknuo je kako gotovo godinu dana živimo u psihozi uzrokovanoj pandemijom koronavirusom te mnogi ne znaju kako se nositi s raznim psihotraumama. P. Mijo Nikić se za program HKR-a javio telefonom jer se nalazi u izolaciji te je iz vlastitog iskustva progovorio kako se nosi s koronavirusom.

/ mp

“Najčešće u stresnoj situaciji odgovaramo modelom borba ili bijeg. Kad procijenimo da se treba boriti napadamo taj izvor straha, ali ima onih koji bježe od suočavanja s problemom. Prva je naša procjeka afektivne naravi, je li to za mene korisno ili nije, odnosno mogu li se boriti ili ne mogu. Ona ne uzima u obzir sve činjenice pa treba razumom snimiti situaciju. U stresnoj situaciji mnogi reagiraju agresivnošću, a tada mogu stradati oni koji imaju eventualno simboličku vezu s izvorom straha. Poznato je da osoba koja na poslu trpi nepravdu, onda trpe i žena i djeca doma. No treba prepoznati pravi uzrok straha. Kriva je metoda optuživanja drugih, projiciranjem krivnje na druge, a to nažalost rade nezrele osobe”, objasnio je p. Nikić.

Nadodao je kako u stresnim situacijama može doći i do očaja i depresije, ali naš sugovornik ponudio je i savjet kako se nositi sa stresnim situacijama.

Sve ono što struka kaže i Bog od nas to očekuje.

“Kako bi se lakše nosili s pandemijom koronavirusa, treba se držati zdravog razuma kao i epidemioloških mjera te izbjegavati fizički kontakt i držati higijenu. Sve ono što struka kaže i Bog od nas to očekuje. Između vjere i razuma nema sukoba ako se to pravilno shvaća. Zdravstvene savjete treba slušati jer oni jačaju naš organizam i tako se lakše borimo protiv virusa”, naglasio je p. Nikić.

Napominje kako uz jačanje tjelesnog imuniteta treba jačati duhovni i psihički.

Važan je način na koji razmišljamo.

“Treba naučiti kontrolirati misli jer su u strahu velike oči. Način na koji razmišljamo utječe na to kako ćemo se osjećati. Važan je način na koji razmišljamo. Sve počinje u glavi. Prema tome, svatko tko stalno misli negativno i stvara crni scenarij, tako će i završiti.”

p. Mijo Nikić

P. Mijo Nikić podsjetio kako je Isus rekao kako će nas istina osloboditi.

“Prvi korak za nadvladavanje straha je njegovo priznavanje. U teškim situacijama moramo si priznati da se bojimo jer je to sastavni dio života. Kad te negativne emocije shvatimo, prihvatimo i suočimo se s njima, neka nas ne zahvati panika jer ima moć da pomislimo da će se nešto strašno dogoditi.”

Objasnio je kako psihički imunitet pomaže osobi da se obrani od raznih opasnosti psihičke naravi kao što su strahovi, stresovi, psihotraume, intrapsihički konflikti, depresija, razne fobije i drugi neurotični i psihotični poremećaji.

“Psihički imunitet jačamo kad se hrabro suočavamo s izazovima koje nam život donese. Sve što jača naše samopouzdanje jača i naš psihički imunitet. Duševni mir i pozitivne i optimistične misli jačaju naš psihički imunitet.”

Prema riječima p. Mije Nikića, u teškim trenucima trebamo autentično živjeti u vjeri i ljubavi.

“Iskrenom poniznošću i životom u istini, kad vjerujem i čitam Sv. pismo te sakramentima ispovijedi i pričesti, Bog da bdije nada nama i jača tjelesni imunitet. Naime, treba prihvatiti da je život pun križeva i raznih muka. Kad to shvatimo, lakše se nosimo s problemima i gube onaj žalac težine i straha.”

P. Nikić poručio je kako je Duh Sveti naša snaga.

Da Bog bdije nada mnom, to učvršćuje naš imunitet.

“Moramo imati na pameti da smo krštenjem postali djeca Božja te moramo imati i tu svijest. Da Bog bdije nada mnom, to učvršćuje naš imunitet.”

“Bog nas je stvorio za sebe te stoga ova pandemija koronavirusa nije kazna, izazov i opomena. Smatram kako je ovo vrijeme milosno jer mi se čini da su ljudi zaboravili Boga. Ovo je opomena da se obratimo i vratimo Bogu. Milost Božja je da čovjek krene razmišljati, da počnemo živjeti i imati autentičnu ljubav. Ljepota nije života nije u samom životu na zemlji već Božje kraljevstvo koje nas čeka.”

U borbi protiv straha pandemije koronavirusa poslušajte meditacije p. Mije Nikića OVDJE.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja