Budi dio naše mreže

Spomen-izložbu o dvadesetoj obljetnici pohoda pape Ivana Pavla II. Đakovu i Osijeku 6. lipnja u Dijecezanskom muzeju J. J. Strossmayera u Đakovu otvorio je gradonačelnik Đakova Marin Mandarić.

/ hjb

Nazočnima se obratio i vlč. mr. Tadija Crnjak, ravnatelj Muzeja, poželjevši svima srdačnu dobrodošlicu. Zatim je kustosica Muzeja Irena Ivkić predstavila postav izložbe u kojemu su fotografije Zlatka Mesića, jedna fotografija Mihaela Klebasa iz arhiva Đakovačko-osječke nadbiskupije, dokumentarni snimci iz arhiva Muzeja Đakovštine, novinski članci, misno ruho koje je Papa nosio na Misi u Osijeku, kalež koji je darovao Nadbiskupiji i zlatnik Gradu Đakovu, papin portret akademskog slikara Smiljana Popovića, arhivska građa iz samostana Milosrdnih sestara sv. Križa i dr, prenosi internetska stranica Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Datum upisan zlatnim slovima u povijest Slavonije

Na otvorenju je govorio i mons. Ivan Ćurić, đakovačko-osječki pomoćni biskup. On se u svom obraćanju prisjetio jeseni 2003. kada su Hrvati hodočastili u Rim zahvaljujući za papin posjet Hrvatskoj, a o samom danu posjeta Osijeku i Đakovu je rekao: “Doživjeli smo taj dan i s velikim ponosom. Osjećali smo kako se na neki način ostvaruje onaj latinski izričaj: Hic Roma hodie! – Rim je danas ovdje! Zato smo taj dan u svoju povijest, kako je to tada izrazio biskup domaćin, mons. Marin Srakić, upisali ‘zlatnim slovima’. Spomenuli smo se i podudarnosti da upravo taj dan nosi i nadnevak pisma pape Ivana VIII. knezu Branimiru 7. lipnja davne 879. godine.

U papinu dolasku k nama još smo jednom mogli osjetiti razumijevanje i dragost njegove blizine, očitovane mnogo puta, i onda kad nam je u Branimirovoj godini 1979. tako jasno očitovao: “Dragi moji Hrvati! Papa vas voli, papa vas grli i prima…”

Žega dana nikoga nije iscrpila

Biskup Ćurić podsjetio je na pripravu toga veličanstvenog pohoda i mnoštvo crkvenih i društvenih institucija, udruga i pojedinaca koji su u tome sudjelovali te što je sve trebalo kao vezom utkati u taj veliki događaj, ali i velike žege toga dana: “No, vrućina nas nije obeshrabrila, pa ni umorila. I poslije misnoga slavlja u Osijeku, duž cijeloga Papina puta, ulice su bile ispunjene vjernicima svake dobi. Sve do biskupskoga sjedišta, gdje ga je s ponosom dočekalo ‘srce Slavonije’, razdragano Đakovo. Čast mi je večeras vas pozdraviti uime našeg nadbiskupa Đure, na poseban način uime tadašnjeg prvoga Papina domaćina, sadašnjega umirovljenog nadbiskupa Marina i zahvaliti službama Grada Đakova i djelatnicama našeg Spomen-muzeja za pripravu i postav ove prigodne, možemo reći i svečarske, izložbe u predvečerje 20. obljetnice Papina pohoda našem kraju”, rekao je mons. Ćurić.

Svoje obraćanje zaključio je riječima. “Dok se i ove godine, i ovdje u Đakovu i u Osijeku, pripremamo na svečana slavlja Petrova, sjetimo se samo jednog prizora – kad sv. Ivan Pavao II., prignut pred oltarom naše katedrale, klečeći moli: Gospodine, ojači u nama vjeru kojom je tvoj sveti apostol Petar iskreno prianjao uz Krista, tvoga Sina. Po njegovu zagovoru daj da Crkva svim narodima bude otajstvo spasenja.”

Izložba će biti otvorena do 15. srpnja 2023. godine.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja