Budi dio naše mreže

Znate li za ovaj otočić i što je to što ga posebno krasi? Doznajte u nastavku.

/ fe

“Ova crkve je utemeljena na prirodnoj stijeni. Otok na kojem se nalazite postavljen je tako da štiti luku od morskih struja i valova”, rekao je župnik Lino Zohil za vrijeme euharistijskog slavlja.

Domaćin je naglasio da je crkva posvećena sv. Jurju izgrađena u 9. stoljeću i da je generacijama znak da je svetac moćan zaštitnik koji je Gospodina vidio kao cilj kojemu vodi vjera.

Velečasni Zgrablić tijekom propovijedi istaknuo je da onaj tko želi biti Božji čovjek, koji želi biti na Božjem putu, ne može sjediti na dvije stolice, mora odabrati jednu i vjerovati toj jednoj.

“Baš zato što je sv. Juraj postao zaštitnik u borbi protiv zla mnogi su ga narodi proglasili svojim zaštitnikom: zaštitnik je Engleske, Portugala, Litve, mnogih gradova i pokrajina. Ljudi su podizali crkve u čast sv. Jurju i zato da mole njegovu zaštitu, ali i za to jer su željeli nasljedovati njegov primjer vjernosti Kristu”, rekao je propovjednik.

Vrsar se u povijesnim zapisima prvi put spominje kao „Orsera sull’insula“ u 3. stoljeću, a ostaci kamenoloma na vrhu otoka te druge arhitektonske modifikacije terena pokazatelji su rane naseljenosti otoka. Otok sv. Jurja prirodni je maritimni štit luke Vrsar od otvorenog mora i osobito je važan kao prirodna zaštita vrsarske luke te svih plovila koja se tu nalaze.

Crkvicu sv. Jurja iznutra krase, ranokršćanske, dvije unutarnje apside, koje predstavljaju njezinu specifičnost, a tragovi hrvatskog pletera pokazatelj su nacionalnog sastava stanovništva u vrijeme kada je crkvica građena.

 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja