Budi dio naše mreže

Hrvatski biskupi osnovali su Nacionalni ured Hrvatske biskupske konferencije (HBK) za zaštitu maloljetnika i odraslih ranjivih osoba koji ujedinjuje dosadašnji rad Povjerenstva i metropolijskih ureda, rečeno je u četvrtak 16. studenog na konferencija za novinare o 67. redovitom plenarnom zasjedanju Sabora HBK.

/ mdj

Novonastali ured bit će pod nadzorom Stalnog vijeća HBK, odlučeno je na 67. redovitom plenarnom zasjedanju Sabora HBK. Njime se želi učinkovitije pratiti i informirati o slučajevima zlostavljanja te implementirati nove smjernice i odredbe koje dolaze iz Rima.

Kako je rekao zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski, nije riječ o ukidanju zasebnih tijela, već o prilagođavanju i želji „da se na kvalitetniji i bolji način odgovori potrebama” centraliziranjem poznatih informacija i snaga stručnjaka iz raznih područja. Uz predviđene dvije zaposlene osobe, Ured će surađivati sa stručnjacima iz cijele Hrvatske koji će biti na pomoći biskupima pri pokretanju procesa te pružiti prikladnu pomoć žrtvama.

No, to ne znači da pojedini biskupi ostaju bez obaveza glede toga pitanja. „Naprotiv, svaki biskup ima obavezu u svojoj biskupiji, ali ovo je sad jedno tijelo koje će još snažnije doprinijeti, nadamo se, prije svega prevenciji”.

Biskupije i dalje ostaju instance kojima se mogu prijaviti slučajevi zlostavljanja. Odgovoran biskup može tražiti pomoć te povjeriti, odnosno delegirati slučaj Nacionalnom uredu koji će imati odgovarajuće stručnjake. No čak i ako ne povjeri, mora informirati Ured o pojedinom slučaju. Na taj način Ured postaje „referentno mjesto za sve događaje koji se zbivaju” na tome području, objasnio je đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić.

Postoji mogućnost izravnog prijavljivanja slučaja Nacionalnom uredu – tada se pitanje neće vratiti biskupiji, međutim mjesni biskup će biti informiran da postoji prijava na području njegove biskupije, objasnio je biskup Gorski.

Nadbiskup Hranić prokomentirao je da je sustav prilično „lukav“. Naime, ako se slučaj prijavi u pojedinoj biskupiji, biskup će ga voditi, ali taj slučaj mora biti prijavljen Nacionalnom uredu. To će tijelo pratiti kako je biskup riješio slučaj. Kako je kazao nadbiskup Hranić, to je i podsjetnik pojedinom biskupu da slučaj ne može stajati, nego ga treba riješiti.

Nacionalni ured bit će točka komunikacije s državnim tijelima i odgovornim vatikanskim dikasterijem.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja