Budi dio naše mreže

Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka (za Zagrebačku nadbiskupiju to je međužupanijska razina natjecanja) održano je 23. ožujka 2021., prema uputama Državnoga povjerenstva i u skladu s važećim epidemiološkim mjera.

/ im/IKA

Natjecatelji osnovnih škola pozvani su na natjecanje u prostorijama Ureda za vjeronauk (Zagreb, Branjugova 1). Nadbiskupijskom natjecanju pristupili su pobjednici županijskog natjecanja (za Zagrebačku nadbiskupiju): OŠ Žitnjak, Zagreb (mentor: Ivica Galeković), OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić (Ilija Nikolić), OŠ Sveti Križ Začretje (Darko Tenšek), OŠ Bartol Kašić, Zagreb (Ivanka Fundak), OŠ Borovje, Zagreb (Željkica Kraljević), OŠ Žakanje (Gabi Tomašić), a po načelu izvrsnosti, odnosno ukupno najboljih ostvarenih rezultata pravo na daljnje sudjelovanje u natjecanju izborile su OŠ Lotrščak, Zagreb (Martin Kajtazi) i OŠ Velika Mlaka (Nataša Čurić).

Ovogodišnja je tema Biblija – pisana Božja riječ, a u razgovoru s učenikom Ivanom Karolom Villa iz OŠ Lotrščak u Zagrebu, koji je po načelu izvrsnosti pristupio nadbiskupijskom natjecanju, saznajemo da je građa bila i lakša nego prošle godine, kad se također natjecao. Za ovu razinu učili su već detalje, ističe Ivan, iako je nešto detalja ostalo za utvrđivanje i za državnu razinu natjecanja.

Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka
Zagrebačka nadbiskupija

Uvodnu molitvu i pozdrav ekipama uputila je prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk, iskazavši zadovoljstvo što se tih 8 ekipa moglo ugostiti, jer upravo fizički susret u kojem imamo priliku vidjeti lica s kojima se natječemo ima posebnu čar. U ime domaćina, Nadbiskupskog duhovnog stola, učenike je pozdravio preč. Marko Kovač. Osvrnuo se na temu natjecanja zaželjevši svima da Biblija ne ostane u njihovom životu upamćena samo kao “mnoštvo knjiga”, nego kao Sveto pismo kroz koje svakome od nas progovara Bog. Iako se danas od učenika na natjecanju traže samo informacije, druženje sa Svetim pismom prilika je da Biblija postane upravo Božja riječ za nas, istaknuo je preč. Kovač.

Nakon zadnjih mentorskih ohrabrenja i uputa za uspješno rješavanje testa mentori su se povukli te su učenicima dane upute za ispunjavanje evidencijskih listića i rješavanje testa. Testove je ispravljalo Povjerenstvo u sastavu: prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić kao predsjednica Povjerenstva, Anita Vranić i Tomislav Krušlin (članovi Državnog povjerenstva) te Ivanka Petrović i Sanja Plevko (djelatnice Ureda za vjeronauk).

Nadbiskupijsko natjecanje iz vjeronauka
Zagrebačka nadbiskupija

Na privremenu ljestvicu poretka nije bilo pritužbi pa je konačni poredak za kategoriju osnovnih škola sljedeći:
1. OŠ Antuna Augustinčića, Zaprešić (mentor Ilija Nikolić; učenice: Laura Leutar, Eva Bogadi, Ana Vuković, Paola Jakešević) 388 bodova
2. OŠ Velika Mlaka (mentorica Nataša Čurić; učenici: Ante Matković, Julija Barbarić, Daniel Marčinko, Andrija Hrvojević) 386 bodova
3. OŠ Lotrščak u Zagrebu (mentor Martin Kajtazi; učenici: Luka Alar, Petar Bastašić, Ivan Karol Villa, Tadej Lukačin) 371 bod
4. OŠ Žitnjak, Zagreb (mentor Ivica Galeković) 324 boda
5. OŠ Bartola Kašića, Zagreb (mentor Ivanka Fundak) 313 bodova
6. OŠ Borovje, Zagreb (mentorica Željkica Kraljević) 280 bodova
7. OŠ Sveti Križ Začretje (mentor Darko Tenšek) 206 bodova
8. OŠ Žakanje (mentorica Gabi Tomašić) 187 bodova

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja