Budi dio naše mreže

Na blagdan svetog Josipa u rasprodanoj velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog održan je donatorski koncert za obnovu bazilike Srca Isusova i izgradnju pastoralnog centra “Anamarija Carević” u utorak, 19. ožujka. Organizator Zaklada “Anamarija Carević" nije mogla sakriti oduševljenje interesom za taj klasični koncert sakralne glazbe. Privilegija je pjevati u hramu glazbe, pred dupkom punim gledalištem, uz ovacije i dugotrajan pljesak. Sva sredstva od prodanih ulaznica bit će namijenjena za obnovu Palme, kako od milja zovu Palmotićevu baziliku, i izgradnju pastoralnog centra naše Anamarije Carević. Na koncertu je uz roditelje obitelj i prijatelje Anamarije bila prisutna i majka Laure Cvijić, mlade petrinjske žrtve potresa.

/ mp

Za ovu prigodu okupili su se Palmaši unazad nekoliko generacija, njih više od 80 članova. 

U prvom dijelu programa izvedene su skladbe koje su prigodne za ovo vrijeme korizme, a i već godinama u repertoaru Palme. Uz trenutnog dirigenta Palme Franju Klinara, orguljaša Hrvoja Trinkija zbor je izveo sljedeće skladbe: Anton Bruckner: Christus factus est; Slavko Zlatić: Duhovni stih; Krsto Odak: Svrši stopi moje; Anđelko Klobučar: Otče naš te Sergej Rahmanjinov: Bogorodice Djevo, radujsja.

Prva skladba, čiji je prijevod “Krist postade poslušan” zbor godinama izvodi na Cvjetnicu i Veliki četvrtak. Skladba pobuđuje intenzivne osjećaje kroz glazbu, a i tekst koji se nastavlja… “zato ga Bog preuzvisi i darova mu ime, ime nad svakim imenom”. Duhovni stih skladba je koju je autor skladao sa mladih 25 godina života. Ima obiteljsko prijateljsko ozračje kroz slušanje teksta i glazbe. Sličan osjećaj sigurno imaju Palmaši prema svojoj župi. Svrši stopi moje staroslavensko je djelo koji ima snažnu autobiografsku konotaciju. Vapaj “Spasajej, Gospodi” nekoliko puta kroz skladbu harmonijom i ponavljanjem prožima slušatelja od straha Gospodnjeg do pouzdanja u Njegovu milost. Otče naš najpoznatija je molitva u također staroslavenskom ruhu. Krase ju moderan izričaj, puna zanimljivih boja i harmonija. Za kraj, Bogorodice Djevo radujsja (Zdravo Marijo), nježnog ugođaja posvećenog Majci, izvodi se tradicionalno na Veliku subotu u Palmi. 

Drugi dio koncerta bio je namijenjen repertoaru Gabriela Faurea: Requiem u d-molu, op 48. Misa za mrtve, sa svim stavcima, od onih gdje glazbom osjećamo atmosferu u raju ali i osjećaj nadolazećeg sudnjeg dana i strah Božji. Ovaj Requiem zbor je posvetio u prvom redu Anamariji Carević, njenim roditeljima, Lauri Cvijić, njenim roditeljima, a svatko tko je došao na koncert imao je svoj razlog i nakanu.

Uz Palmu “podebljanu” nekadašnjim članovima unazad nekoliko generacija, orkestar koji je također sastavljen od individualaca koji su se okupili samo za ovaj koncert, predivne mlade talentirane ponizne soliste: Dariju Auguštan, sopran, i Davora Nekjaka, baritona, Requiem je dirigirao Robert Homen, dugogodišnji prijatelj Palme i nekadašnji dirigent.

Publika je ovacijama nagradila izvođače koji su se zahvalili Mozartovim Ave verum Corpusom. 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja