Budi dio naše mreže

Udruga za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac organizirala je u sklopu projekta "Upoznaj Stepinca" u subotu, 16. listopada, ''1. Susret obitelji u Krašiću'' s bogatim duhovnim programom. Na susretu je sudjelovalo stotinjak sudionika.

/ mp/IKA

Susret je započeo u 10 sati u dvorištu ispred spomen kuće u kojoj je blaženi Alojzije Stepinac boravio i umro tijekom uzništva u Krašiću. Krešimir Miletić, predsjednik Udruge za promicanje obiteljskih vrijednosti – Blaženi Alojzije Stepinac pozdravio je nazočne i predstavio projekt “Upoznaj Stepinca” kojem je glavni cilj približiti duhovnu ostavštinu blaženog Alojzija Stepinca široj javnosti i u okviru kojeg je pokrenuta mobilna aplikacija ‘Lojzek’. Naglasio je kako je cijeli život blaženika, od djetinjstva do njegove smrti, predivno svjedočanstvo vjere i kršćanske zrelosti, ljubavi i služenja.

”Na 60. godišnjicu blaženikove smrti osjetili smo poticaj da i mi damo svoj doprinos u pokušaju da ovo neiscrpno bogatstvo njegove duhovne baštine približimo vjernicima i široj javnosti. Stepinac nam kroz svoje svjedočanstvo života, u svim njegovim fazama od djetinjstva pa sve do smrti, pokazuje kako živjeti evanđelje bez obzira na okolnosti u kojima živimo. Imamo dojam kako još uvijek ima jako puno prostora da otkrijemo svu dubinu i značaj poruke koju nam je po blaženiku uputio Gospodin i kako njegove riječi imaju osobiti značaj i u današnjem vremenu u kojem živimo. Zato smo danas ovdje da zajedno pokušamo razmatrati njegove riječi i osluškivati na što nas Stepinac poziva danas kako bi u našim obiteljima živjeli evanđelje te zrelo i konkretno kršćnastvo.”

Nakon uvodnog pozdrava vlč. Ivan Vučak, župnik Župe Presvetog Trojstva u Krašiću predstavio je osnovne podatke o blaženikovom životu i djelovanju u okolnostima komunističkog progona. Upoznao je sudionike sa procesom obnove spomen kuće te ispričao nekoliko zgoda iz blaženikovog života.

U 10:30 su sudionici molili Križni put, tijekom kojeg su se obitelji izmjenjivale u nošenju križa i čitanju tekstova na postajama. Po završetku križnog puta sudionici su posjetili obnovljenu i uređenu spomen kuću.

U 12 sati je slavljena sveta misa u župnoj crkvi koju je predvodio župnik vlč. Ivan Vučak. U propovjedi je naglasio kako je temljeno pitanje svima nama koji stojimo pred Stepinčevim svjedočanstvom: ”Što ja danas trebam napraviti kako bih živio i postigao svetost? Ne treba blaženiku naša zabrinutost što će biti s njegovim proglašenjem svetim. To će se dogoditi. Njemu mi više ništa ne možemo niti nadodati, niti oduzeti. On je svoj život i svoje svjedočanstvo vjere dao. Radije brinimo oko našeg spasenja, našeg obraćenja, naše svetosti. Zato sebi postavimo to pitanje. Što ja trebam činiti ili mijenjati u svome životu kako bih postigao svetost. A blaženik nam daje svjetlo i primjer kako je to moguće ostvariti, unatoč protivštinama, progonu i mučenjima. Za zreo i konkretan kršćanski život potrebna je naobrazba i odgoj. A to počinje u obitelji. I obitelj je najvažnije mjesto gdje se to događa. I vi kao roditelji imate na tom području nazmjenjivu ulogu i odgovornost koju vam nitko ne smije oduzeti.”

Nakon svete mise sudionici su imali zajednički ručak i druženje. U 14 sati je održan rad u skupinama u kojima su sudionici razmatrali ulomke iz blaženikovih propovijedi na pet tema: Budite uvijek i na svakom mjestu pravi sinovi Crkve, Euharistija – temelj krišćanskog života svake obitelji, Molitva Gospine krunice u obitelji, Temeljita vjerska izobrazba našega puka, Budimo vjerni svetome Petru i njegovim nasljednicima.

Po završetku radionica, predstavnici svake skupine su predstavili zaključke i najvažnije naglaske rada u svojim skupinama. Naglašena je potreba održavanja ovakvih susreta na kojima se može kroz rad u skupinama razmjenjivati i slušati iskustva drugih.

Na području vjerničke izobrazbe prepoznata je potreba svakodnevnog čitanja svetog pisma, proučavanja Katekizma Katoličke crkve, čitanja vjerničke štampe kao i uključivanja u različite grupe u kojima se proučava Sveto pismo ili održavaju kateheze (Biblijske grupe i sl.). Prepoznata je potreba uključivanja u male zajednice u kojima bi obitelji mogle rasti u znanju i iskustvu življenja kršćanske vjere.

Obitelji su iznijele svoja iskustva zajedničke molitve krunice u obitelji, kao i različitih protivština s kojima se susreću. Na poseban način sudionici su osjetili Stepinčeve riječi o važnosti i neprocjenjivoj vrijednosti euharistije, što je mnoge potaknulo da koliko je god moguće dnevno sudjeluju na euharistiji.

Na poseban način sudionike je oduševila ljubav blaženika prema svetome Petru i njegovim nasljednicima, njegove riječi kako je sve na ovome svijetu prolazno, ali je jedino što neće proći do konca svijeta – papinstvo – jer je to obećao sam Isus Krist. Na poseban način je prepoznata važnost svjedočenja kršćanstva u današnjem svijetu, a sudionici su prepoznali mnoštvo mogućnosti za svjedočenje u svakodnevnom životu, kao i potrebu za osobni duhovni rast.

Susret je završio zajedničkom fotografijom svih sudionika ispred kipa blaženog Alojzija Stepinca.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja