Budi dio naše mreže

Sukladno pozivu kojeg je hrvatskim radio i tv postajama uputio hrvatski glazbeni savez UNISON kojeg čine strukovne glazbene udruge: Hrvatsko društvo skladatelja (HDS), Hrvatska glazbena unija (HGU), Hrvatska udruga za zaštitu izvođačkih prava (HUZIP), Hrvatska udruga orkestralnih i komornih umjetnika (HUOKU) te Hrvatska udruga istaknutih glazbenika (HUIG) Hrvatski katolički radio (HKR) odlučio je do daljnjeg u svom programu emitirati samo isključivo glazbu hrvatskih autora i izvođača.

/ HKM

Hrvatski katolički radio i inače u svom programu veliku pozornost posvećuje glazbi hrvatskih autora i izvođača bez obzira na glazbenu ili tekstualnu vrstu, a na ovaj se na način još konkretnije pridružuje spomenutoj UNISON-ovoj inicijativa čiji je cilj da se barem tantijemima od emitiranja na radio i TV postajama umanji financijska šteta koju hrvatski izvođači i autori trpe zbog otkazivanja svih javnih nastupa.

Kako je u pozivu medijima hrvatski glazbeni savez istaknuo “zbog širenja korona virusa u Hrvatskoj, glazbena industrija i mnoge povezane djelatnosti našle su se u kriznoj situaciji: otkazani su koncerti, turneje, festivali, snimanja i razne promotivne aktivnosti. Iako je odluka o otkazivanju događanja i zabrani okupljanja razumljiva i jedina moguća, ova kriza već ozbiljno brine sve domaće kreativce i ugrožava budućnost njihovog stvaralaštva.

Trenutno najozbiljniju štetu trpe glazbeni izvođači kojima su prihodi vezani isključivo za javna pojavljivanja, koncerte i direktnu prodaju glazbe. Značajan broj glazbenika investirao je velika sredstva u produkciju i promociju u nadi kako će ih vratiti koncertnom aktivnošću. U ovim trenucima, radijski i TV eter nameću se, i više nego inače, kao koncertna pozornica i „teren“ imun na virusnu pandemiju i zabrane okupljanja.”
Također, kako su izvijestili, glazbene udruge rade na dodatnim mjerama i rješenjima kako bi svi glazbenici sa što manje štete premostili ovo krizno razdoblje.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja