Budi dio naše mreže

U korčulanskom vjerničkom puku živi istinska vjera u čudotvornu moć i majčinski zagovor Blažene Djevice Marije koja je svojim zagovorom očuvala Korčulu od osvajačkih osmanskih napada.

/ im

Nešto prije same bitke kod Lepanta, 15. kolovoza 1571. godine, turska flota od dvadesetak brodova pod vodstvom zapovjednika Uluz Alija, uplovila je u korčulansku uvalu kako bi zauzela grad, prenosi Nacionalno.hr.

Iako je grad u to vrijeme bio pod vlašću Mlečana, knez i plaćenici su pobjegli, pa je Korčulane u obrani predvodio svećenik Antun Rozanović.

U svome dnevniku Rozanović piše kako su se u ranu zoru na blagdan Vele Gospe zvonari popeli na vrh zvonika kako bi slavili blagdan, no tek što je zvono dvaput udarilo primijetiše kako im se približava neprijateljska flota. U gradu je tada nastala velika panika, mnogi su pobjegli kroz topovske otvore ili se bacili niz zidine, a gradom je odzvanjao plač.

Gospa od Otoka Korčula/Foto: Ivana Petrović

Antun Rozanović i njegov brat Vicko uspjeli su zazidati otvore kroz koje su ljudi bježali, postaviti topovnike i ohrabriti preostale na borbu.

Malobrojna, ali snalažljiva obrana uspjela se oduprijeti turskom brodovlju, a u tome joj je prema legendi pomogla Gospa od Otoka.

Gospa je poslala jako nevrijeme koje je oštetilo i otpuhalo tursko brodovlje dalje od zidina pa su, unatoč njenoj snazi, malobrojni Korčulani zadali veliki gubitak turskoj floti. Ovu pobjedu Korčula smatra jednom od najvažnijih datuma u svojoj povijesti.

Tim povodom na svetkovinu Velike Gospe otvorena je kapelica kod stare gradske vijećnice i ispred nje slavljena je sveta misa. “Danas se navršava 451. godina obrane Korčule od Turaka po zagovoru Majke Božje. 400 obljetnicu Crkva je obilježila 1971. na inicijativu i u organizaciji don Iva Matijace, posljednjeg mitronosnog opata i počasnog korčulanskog opata”, napisala je novinarka Ivana Petrović na svojem Facebook profilu.

Gospa od Otoka Korčula/Foto: Ivana Petrović

Korčulani i ostali hodočasnici zahvalili su Majci Božjoj što ih godinama čuva.

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja