Budi dio naše mreže

Obilježena je obljetnica mučeničke smrti s. Žarke Ivasić, strijeljane 16. svibnja 1946. na gospićkom groblju uz kapelu Sv. Marije Magdalene. Misu zadušnicu u prvostolnici predvodio je u četvrtak umirovljeni gospićko-senjski biskup mons. Mile Bogović i molitvu na groblju koja je okupila vjernike i Žarkine susestre iz Družbe milosrdnih sestara sv. Vinka Paulskog iz Zagreba, Rijeke i Pule.

/ anh

S. Žarka Ivasić, rođena Krašićanka, posvetila se radu s bolesnicima. Radila je u bolnicama u Gračacu, Banjoj Luci, Petrinji i od 1939. u Otočcu. Tu je bila na službi do 1943. godine.

Misu je predvodio biskup Bogović

U noći s 13. na 14. rujna 1943. ustaška je vojska zauzela Otočac i ubile ranjene partizane, a oni su optužili časne sestre da su ih one prokazivale i sudjelovale u zločinu. To je presudilo s. Žarki.

Rođena je u Krašiću 18. studenoga 1908, a sa svojih mladenačkih 37 godina na kraju Drugoga svjetskog rata u kolovozu 1945. tri put je preslušana do podizanja optužnice iduće godine.

Suđenje je započelo 7. veljače. Nakon pravosudne lakrdije na Narodnome sudu u Gospiću s njom su osuđene druge sestre milosrdnice Verena Fostač, Eutihija Novak, Hubertina Džimbeg i Celestina Lucija Radošević.

Mučenice sestre milosrdnice sv. Vinka

Svjedoci vremena su rekli da je suđenje bilo prepuno mržnje prema svemu što je hrvatsko, a predvodio ga je partijski sudac Marko Vujnović.

Nakon višemjesečne torture i batinanja, Žarka je kao prvooptužena osuđena na smrt vješanjem, a susestre na kaznu smrti strijeljanjem. Bila je to redovita praksa takvih sudova protiv ‘narodnih neprijatelja’. Nakon žalbe, njezina kazna je preinačena na smrtnu kaznu strijeljanjem, a ostale sestre su osuđene na po 20 godina zatvora.

Rano jutro, u četiri sata, 16. svibnja 1946. s. Žarka Ivasić strijeljana je uz vanjski zid groblja Svete Marije Magdalene. Tu su komunisti u dvije godine objesili, strijeljali i zaklali više od tisuću zarobljenika.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja