Budi dio naše mreže

Novi hvarski biskup Ranko Vidović održao je zahvalni govor na kraju mise s obredom biskupskog ređenja u subotu 22. svibnja 2021. u hvarskoj katedrali.

/ mp/IKA

Draga braćo i sestre!

Na kraju ovoga svečanog misnog slavlja i biskupskog ređenja, sve vas od srca pozdravljam i najiskrenije zahvaljujem na vašoj nazočnosti i podršci. Pozdravljam sve one koji su nas pratili putem medija i posebno one koji su žarko željeli nazočiti današnjem slavlju, ali su bili spriječeni.

Neizmjerno sam zahvalan Presvetom Trojstvu, Bogu Ocu, Isusu Kristu Velikom svećeniku i Duhu Svetom Životvorcu za dar života, dar svećeništva i biskupstva, dar neizmjerne milosti koja me prožima i nosi kroz čitavi život.

Zahvaljujem nebeskoj majci Mariji za ljubav i majčinsko vodstvo. Bez njezina majčinskog vodstva, moj bi životni put bio sasvim drugačiji. I upravo svjestan te istine, za biskupsko geslo uzeo sam riječi Isusove s križa upućene Ljubljenom Učeniku: „Evo ti majke!“, nakon čega slijedi ono: „Od toga časa uze je učenik sebi.“

Davno se u mom životu dogodilo to predanje i prihvaćanje Marije za Majku. Davno – samo je danas to po prvi put javno obznanjeno.

Zahvaljujem mojim dragim roditeljima, pokojnom ocu i majci. Iako su već davno preminuli, još uvijek sam s njima u svakodnevnoj komunikaciji, rekao bih konkretnijoj i iskrenijoj nego za njihova ovozemaljskog života. Vjerujem da su i danas s nama u radosti ovoga događaja. Hvala Svemogućem Bogu za dar oca i majke te njima za dar nesebične žrtve i ljubavi kojom su nas, svoju djecu, osposobili za život. Danas smo ovdje u punom sastavu, nas 11 njihove djece. Odnos koji su živjeli međusobno i prema nama osposobio nas je za pravo istinsko zajedništvo i ljubav. Hvala vam, moja braćo i sestre, za zajedništvo, međusobnu ljubav i molitve koje smo živjeli u obiteljskom domu. Vjerujem da ćemo slijediti primjer naših roditelja te ustrajati u zajedništvu i molitvi jednih za druge. Na isti način zahvaljujem i cijeloj rodbini kao i dragim prijateljima.

Najiskrenije zahvaljujem svetom ocu papi Franji na povjerenju koje mi je iskazao imenujući me hvarskim biskupom i obećavam mu sinovsku odanost i potpuno predanje u služenju Božjem narodu. Molim apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj nadbiskupa Giorgia Linguau da Svetom Ocu prenese moje osjećaje zahvalnosti i odanosti.

Zahvaljujem svim prisutnim nadbiskupima i biskupima, posebno mons. Želimiru Puljiću, predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije, te redovničkim provincijalima i provincijalkama na zajedništvu i podršci koju su mi iskazali svojom nazočnošću na ovom slavlju kao i svima onima koji su uputili svoje čestitke jer su bili spriječeni osobno nazočiti.

Posebnu zahvalnost izražavam mom glavnom zareditelju mons. Marinu Barišiću, splitsko-makarskom nadbiskupu i metropoliti za podršku i ohrabrenje. Hvala mu i za sve ono što je ranije učinio za mene, najprije kao odgojitelj i profesor, zatim kao kolega svećenik i župnik te konačno kao biskup i nadbiskup.

Isto tako zahvaljujem mojim suzarediteljima mons. Draženu Kutleši, nadbiskupu koadjutoru Splitsko-makarske nadbiskupije i mons. Petru Paliću, mom predšasniku, a sada mostarsko-duvanjskom biskupu i apostolskom administratoru trebinjsko-mrkanskom.

Hvala i mojim dragim pratiocima, stricu mons. Mili i rođaku don Radojku, koji me nisu pratili samo danas, nego kroz čitavi život. Mi smo izdanci istog korijena.

Najiskrenije zahvaljujem nazočnoj braći svećenicima, redovnicima i redovnicama, bogoslovima i sjemeništarcima te svima vama, braćo i sestre, dragi vjernici Splitsko-makarske nadbiskupije, posebno župljanima župa Srca Isusova i Marijina iz Vidonja, Gospe od Milosrđa iz Splita te Gospe od Otoka iz Solina, koji ste me lijepo ispratili i dopratili. Posebno hvala vama, dragi vjernici, od sada i moje Hvarske biskupije, što ste me otvorena srca dočekali i prihvatili. Kroz stoljeća ste čuvali našu vjeru i njegovali tradiciju. Osjećam se počašćeno što ću s vama nastaviti taj sveti put rasta u vjeri, ljubavi i zajedništvu. Siguran sam da imate očekivanja od novoga biskupa, a ja vas molim da me pratite svojim molitvama kako bih mogao odgovoriti na vaše potrebe zbog kojih me Božja providnost poslala među vas.

Zahvaljujem svim predstavnicima civilnih vlasti Republike Hrvatske, posebno izaslanicima Ureda Predsjednika Republike, Predsjednika Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske te županu Splitsko-dalmatinske županije i zamjenici župana Dubrovačko-neretvanske županije, gradonačelnicima i načelnicima južnohrvatskih gradova i općina, na poseban način gradova Solina i Hvara, te svim njihovim suradnicima. Također zahvaljujem svim predstavnicima Hrvatske vojske, mornarice i policije te znanstvenim, kulturnim, sportskim i svim drugim društvenim institucijama kao i crkvenim udrugama i bratovštinama.

Hvala i svima vama koji ste sudjelovali u organizaciji i pripremi ovoga događaja, osobito svećenicima i djelatnicima ordinarijata Hvarske biskupije i Splitsko-makarske nadbiskupije.

Velika hvala Hrvatskoj radioteleviziji, kao i svim ostalim medijima koji su pratili ovaj događaj i omogućili svim ljudima dobre volje da budu dionici ovoga slavlja i blagoslova koji nam Nebeski otac u izobilju danas daruje.

I na kraju se želim na poseban način obratiti vama, svećenicima Hvarske biskupije. Svećenici su najbliži suradnici biskupa i kao takvi smo najbliži suradnici Isusa Krista, sudbinski povezani s Njim i međusobno. Naša osobna otvorenost prema Njemu i međusobno jamstvo je da će milost iz Božanskog Srca – izvora života i svetosti – po nama doteći i do svih udova Mističnog tijela Kristova, do svih vjernika koji su nam povjereni i da ćemo doista biti jedno stado i jedan Pastir.

Stoga vas pozivam, iako smo raštrkani na tri otoka, uđimo u istu lađu i izvezimo na pučinu pod vodstvom nebeske Majke Marije, kojoj povjeravamo naše poslanje, svetih Stjepana i Prošpera, zaštitnika naše biskupije te svetog Ivana apostola i svetog Ivana Pavla II., mojih dragih svetaca zaštitnika.

Još jednom svima od srca zahvaljujem i na sve zazivam Božji blagoslov.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja