Budi dio naše mreže

Nakon "Najvećega dara" i "Marijine zemlje" u Hrvatskoj će uskoro biti prikazan treći film španjolskoga redatelja Juana Manuela Cotela.

/ im

“Proslavimo blagdan u miru” božićna je glazbena komedija za cijelu obitelj, a uoči premijere Juan Manuel Cotela govorio je za Book.hr o svom novom filmu. U nastavku donosimo cijeli intervju.

Gospodine Cotelo, odmah na početku pitanje – zašto film o obitelji? Jeste li ‘uključili’ u priču i neka vaša osobna iskustva?

Obitelj bi trebala biti najzaštićenija i najzbrinutija institucija u društvu, a ipak je mediji i političari najviše napadaju. Odlučili smo djelovati s radošću, ne ograničavajući se tužnim dijagnozama ili beskorisnim pritužbama. Edmund Burke je rekao “da bi zlo napredovalo, dobri ljudi trebaju samo – ne činiti ništa”. Snimili smo ovu glazbenu komediju kako bismo ponudili nadu onima koji žele zaštititi obitelj. Film “Proslavimo blagdan u miru” govori o stvarnim obiteljima – uključujući i moju – koje ostaju zajedno unatoč poteškoćama. Ljubav ne ovisi o sreći. Ljubav pobjeđuje oluje ako je utemeljena na poniznosti, radosti i žrtvi, a to su tri vrlo čvrsta temelja.

U filmu na humorističan način prikazujete izazove s kojima se obitelji suočavaju. Kada biste, i iz svoga iskustva, trebali izdvojiti nekoliko po vama najvećih izazova s kojima se današnja obitelj suočava, što biste izdvojili?

Najvažniji je izazov vratiti autentično značenje riječi “ljubav”, koja je povezana sa “služenjem” i “žrtvom”, riječima koje su diskreditirane. Ljubav koja nije konkretizirana u djelima služenja, niti u žrtvama… je li to ljubav? Danas se sebičnost veliča kao savršen recept za sreću. Ali recept u praksi ne funkcionira. Sebičnost uništava svaki ljudski odnos – u obitelji, na poslu, na ulici, u cijelom društvu. I stvara tužne pojedince. Stoga je izazov jasan: služiti drugima, žrtvujući se, kako bismo otkrili izvor istinske radosti. Kao što je Terezija iz Kalkute rekla: “Ljubite do boli.”

Sestra Lucija iz Fatime rekla je da će se “zadnja bitka između Boga i sotone voditi preko braka i obitelji”. Ne događa li se to danas? Razvodi, sve više izvanbračnih zajednica, a manje sklopljenih brakova, velik broj samaca koji teško pronalaze bračnoga druga, ili uopće nisu zainteresirani za brak…

Ne znam jesmo li već u toj posljednjoj bitci, ali jasno je da je vrijeme da napustimo zonu komfora. Ako ne štitimo čvrsto ljubav u vlastitoj obitelji, vidjet ćemo kako se ona uništava. Ovo vrijeme od nas traži da budemo radosni aktivisti u obrani ljubavi, radosni aktivisti u obrani obitelji, radosni aktivisti u obrani života. Ne možemo ostati zatvoreni, žaleći se pasivnim, tužnim i gubitničkim stavom. Ne! Cijeli svijet nas treba da pokažemo da ljubav nije utopija, već svakodnevni zadatak za koji smo svi odgovorni. Želimo li promijeniti svijet? Pa počnimo s promjenom stava u vlastitom domu i, također, našeg stava kada napuštamo dom. Pokažimo i na konkretan način da se zalažemo za zaštitu obitelji, recimo odlaskom u kino kako bismo pogledali film “Proslavimo blagdan u miru”.

Zašto je važno čuvati obiteljsko zajedništvo?

Obiteljsko zajedništvo važno je ne samo za svaku osobu već i za cijelo društvo. Ako dijete u vlastitoj obitelji nauči slušati, biti ljubazno, služiti, poštivati, praštati, tražiti oprost… normalno je da sve to prakticira i kad izađe iz kuće. Ako dijete nauči sukobe rješavati s ljubavlju… hoće li onda izazvati ‘ratove’ izvan svog doma? Obiteljsko zajedništvo ključno je za cijelo društvo. A nesloga unutar obitelji zlo je za cijelo društvo. Obitelj je prirodan laboratorij gdje se uče i prakticiraju društvene vrline. Društvo odražava ono što je svaka osoba naučila kod kuće.

Što možemo naučiti od sv. nazaretske Obitelji? Odlučili ste ju, kako ste rekli, ubaciti u ovaj ‘nered’ oko nas…

vetu Obitelj možemo gledati kao prekrasne ukrasne figure u našim domovima, divne ljude iz prošlosti kojih se možemo sjećati… Ili oni mogu biti aktivni protagonisti u našem domu, koji nam mogu pomoći da danas volimo sebe više i bolje. U filmu “Proslavimo blagdan u miru” djeca mole Svetu Obitelj za pomoć kada vide da roditelji nemaju dovoljno snage za riješiti sukob. Drugim riječima: traže čudo.

Možete li nam reći, kakve su bile reakcije gledatelja na premijeri filma u Madridu? Što vas je posebno dotaknulo?

U Španjolskoj je film imao dvostruki uspjeh; prvo, velik broj gledatelja koji je bio konkurentan velikim holivudskim produkcijama. To je bilo jako iznenađujuće. Ali prije svega uspjeh je bio to što su nam brojne obitelji rekle da im je gledanje filma PROSLAVIMO BLAGAN U MIRU pomoglo da se više vole. Jedan mi je čovjek rekao na premijeri, nakon projekcije filma: „Jedva čekam doći kući da poljubim svoju ženu i zamolim za oprost.“ Drugi su mi roditelji rekli da im djeca počinju pjevati pjesme iz filma kada vide da se roditelji počinju svađati. Jedan brak je spašen, nakon 7 godina razdvojenosti. Bilo je puno divnih reakcija, koje su dale puni smisao ovome filmu.

I za kraj, imate li možda neku poruku za naše čitatelje? Zašto bi trebali pogledati baš ovaj film?

Nema puno filmova koji nas pozivaju da se više volimo u našim obiteljima. Naprotiv, ima mnogo filmova koji nas uče mržnji; kroz tolike se filmove učimo osvetiti, udariti, vrijeđati, uništiti, biti nevjerni… Sada imate divnu priliku pogledati film koji jača obiteljsko zajedništvo radošću, glazbom, vjerom. A to je i sjajna prilika da se prisjetimo autentičnog značenja Božića, preuzetog i iz filmova. Film PROSLAVIMO BLAGDAN U MIRU zabava je za cijelu obitelj: roditelje, djecu, bake i djedove. Uvjeravam vas da ćete uživati i dobro se pripremiti za proslavu najboljeg Božića do sada. Nastavimo slaviti!

Želite da se film prikaže u Vašem gradu? Zatražite na poveznici ovdje ili ovdje.

Ulaznice za premijeru (10. 11., bit će prisutan i redatelj) i 17. 11. su u prodaji! Možete ih nabaviti na: www.ulaznice.hr

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate prijedlog za vijest, pošaljite nam na info@hkm.hr

Rezultati pretrage za pojam:

Danas slavimo sv. Joakima i Anu, Isusove djeda i baku – savršen dan da se prisjetimo i naših ‘neopjevanih heroja